logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sosyolojiye Giriş

Soru 1:

Bireysel sorunların ardındaki toplumsal nedenleri, yani özel olanın içinde genel olanı görmemizi sağlayan bakış açısı aşağıdakilerden hangisi olabilir ?

Soru 2:

Sosyoloji biliminin hangi bilim dalıyla  yakından ilişkisi yoktur?

Soru 3:

Toplumun dağılmasını engelleyen şeyin düzen olduğunu ve her sistemin işleyebilmesi için karşılanması gereken belirli işlevsel zorunlulukları ile bu işlevleri yerine getiren alt-sistemleri olduğunu savunan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

I. Uygulamacılık II. İşlevselcilik III. Marksizm ve Çatışma Teorisi IV. Sembololik Etkileşimcilik                                                                                                                Modern sosyolojiyi temellendiren teorilerin önemli bölümü yukarıda verilen yaklaşımlardan hangileri altında incelenmektedir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi geleneksel otorite için söylenemez?

Soru 6:

Seçeneklerden hangisi “işlevselcilik”ile ilgili doğru bir ifadedir?

Soru 7:

Aşağıdaki sosyologlardan hangisi toplumu biyolojik organizmalara benzetmiş, biyolojik organizmalar nasıl organlarına indirgenmiyorsa toplumun da kendisini oluşturan parçalara indirgenmeyip bir bütün olarak ele alınması gerektiğini düşünmüştür?

Soru 8:

Siyasal anlamda hükümetin meşru güç kullanımına ne ad verilir?

Soru 9:

Toplumsal statik ile toplumsal değişmeyi inceleyen toplumsal dinamik adı altında iki farklı çalışma alanı belirleyen ve toplumsal statiği toplumsal düzen ile toplumsal dinamiği de toplumsal değişme ve ilerleme ile özdeşleştiren sosyolog hangisidir?

Soru 10:

I. Düzeni sağlama II. Diğer devletlerle ilişki III. Sistemi yönlendirmek IV. Ulaşımı sağlamak Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri işlevselci yaklaşıma göre devlet kurumunu ortaya çıkaran temel ihtiyaçlar arasındadır?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi İkinci Endüstri Devrimi döneminin kullandığı özellikler arasında yer almaktadır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi toplumsal değişimin özellikleri  arasında değildir?

Soru 13:

Aşağıdaki sosyoloji ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 14:

Aşağıdaki kişilerden hangisi evrimciler ve işlevselcilerden değildir ?

Soru 15:

Weber’e göre akılcılaşmanın en açık örneği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi nitel araştırmalarda kullanılan veri toplama tekniklerinden biridir?

Soru 17:

"Ona göre kolektif nitelikleri ve bireylerin dışında bir gerçeklikleri olan toplumsal olgular bireyler üzerinde baskıcı ve sınırlandırıcı bir güce de sahiplerdir. Bu nedenle toplumsal olguları sosyolojinin çalışma nesnesi olarak tanımlar." Verilen bilgide bahsedilen sosyolog aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Auguste Comte hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 19:

Sağduyu ve sosyolojinin, insan davranışlarını ele alışındaki farklardan hangisi, günlük yaşamı masaya yatırıp bildik gibi görünen konuları eleştirir?

Soru 20:

I.Araştırma konusunun seçilmesi ve araştırma probleminin belirlenmesi II. Araştırmanın evreninin belirlenmesi ve örneklem seçimi III. Araştırma için uygun araştırma tipi, yöntem ve tekniklerin seçilmesi IV.Veri toplama V. Ölçüm aracı geliştirme VI.Bulguların yorumlanması ve rapor yazımı VII. Veri analizi Yukarıda düzensiz olarak verilen bilimsel araştırmanın aşamaları, aşağıdaki şıkların hangisinde doğru olarak sıralanmıştır?