logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Topluma Hizmet Eğitimi

Soru 1:

Aşağıda verilen amaçlar hangi okul düzeyine yöneliktir? Bütün öğrencilere ortaöğretim seviyesinde asgari ortak bir genel kültür vermek suretiyle onlara kişi ve toplum sorunlarını tanımak, çözüm yolları aramak ve yurdun iktisadi sosyal ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunmak bilincini ve gücünü kazandırmak, Öğrencileri, çeşitli program ve okullarla ilgi, istidat ve kabiliyetleri ölçüsünde ve doğrultusunda yükseköğretime veya hem mesleğe hem de yükseköğretime (veya hayata ve iş alanlarına) hazırlamaktır.

Soru 2:

I. Amaçları. II. Yapısı. III. Süreçleri. IV. Felsefesi. Yukarıdakilerden hangileri topluma hizmet eğitiminin; danışmanlık, staj, gönüllülük ve sosyal sorumluluk projelerinden farklılaşmasına neden olmaktadır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Weiget’e (1998) göre topluma hizmet eğitimini uygulama temelli eğitimlerden farklı kılan temel özelliklerinden biri değildir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Sosyal etkinlikler kapsamında belirlenen faaliyetlerden biri değildir?

Soru 5:

I. İnsan haklarına ve demokrasi ilkelerine saygı duyabilme. II. Çevreyi koruma bilinciyle hareket edebilme. III. Yabancılara güvenmeme. Savurganlığı önleme ve tutumlu olabilme. IV. Aldığı görevi istekle yapabilme, sorumluluk alma. V. Kendini tanıyabilme. Yukarıdakilerden hangileri “İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği” nin amaçlarındandır?

Soru 6:

I. Kültürü yeni yetişen kuşaklara aktarmak II. Yeni yapılanmalar oluşturmak III. Değerleri planlı bir şekilde öğretmek IV. Bilgi teknolojilerini tanıtmak V. Bilginin hızlı değişimine uyum sağlamak Yukarıdakilerden hangileri eğitimin "toplumsal değerleri kazandırarak bireyin toplumsallaşmasını sağlamak" işlevinin içeriğinde yer alır?

Soru 7:

Fütüvvetname adı verilen yönerge hangi kuruma aittir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi gerçekleştirilen bir araştırmaya göre Topluma Hizmet Uygulamaları dersi  uygulanmasına ilişkin ortaya çıkan genel sıkıntılardan birisi değildir?

Soru 9:

I. Kendi sorunlarıyla ilgileneme II. Özgür ve özerk olabilme III. Gerçeği ihtiyaçlarına göre algılayabilme IV. Bireyselliği koruyabilme V. İnsanlarla iletişim kurabilme Maslow’a göre kendini gerçekleştiren insanlarda gözlenen en önemli özellikler yukarıdakilerden hangilerinde yer almaktadır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangileri ilköğretimin amaç ve görevleri arasında tanımlanmamıştır? I. Her Türk çocuğuna iyi bir vatandaş olmak için gerekli temel bilgi, beceri, davranış ve alışkanlıkları kazandırmak. II. Her Türk çocuğunu ilgi, istidat ve kabiliyetleri yönünden yetiştirerek hayata ve üst öğrenime hazırlamak. III. İlköğretimin son ders yılının ikinci yarısında öğrencilerin sınavlardan mutlak başarı sağlamalarını istemek.

Soru 11:

... basitçe Adam Smith ve David Ricordo’nun klasik ekonomi kuramlarına dayanır. laissez faire, laissez passez (bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler) ekonomi olarak da adlandırılan bu ekonomik yaklaşım devletin ekonomiye müdahale etmediği hatta ekonomik ve sosyal düzenlemeler açısından devletin rollerinin olmadığı varsayımına dayanır. Yukarıdaki cümlede boşluk yerine gelmesi gereken sözcük hangisidir?

Soru 12:

"Sivil toplum, yasalara uyan bir devletin içinde yasalar çerçevesinde kurulmu ş ortak amaçlar için bir araya gelmi ş sosyal yarar amaçlı örgütlenmeler bütünüdür. Bu anlayı ş a göre artık devlet ve sivil toplum ayrıktırlar. Sivil toplum devletle çeli ş mez, ancak despotik yönetimle çeli ş ir. Bu ba ğ lamda sivil toplum anlayı ş ı Batı’nın sivil anlayı ş ındaki özle siyasi güçlerin sultasından kurtulmayı amaçlayan özgürlükçü bir anlayı ş a sahiptir." Yukarıda verilen özellikler, sivil topluma ilişkin hangi kuramsal yaklaşımın içeriğini oluşturmaktadır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Üniversiteler bünyesinde kurulan öğrenci kulüplerinin yönetim kurullarının görevleri arasında sayılamaz?

Soru 14:

I. Atatürk inkılap ve ilkelerine ve Anayasa’da ifadesi bulunan Atatürk milliyetçiliğine bağlı bireyler yetiştirmek. II. Türk Milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimsemiş bireyler yetiştirmek. III. Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı görev ve sorumluluklarını bilen yurttaşlar yetiştirmek. IV. Beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımından dengeli ve sağlıklı bireyler yetiştirmek. V. İnsan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan bireyler yetiştirmek. VI. Birlikte iş görme alışkanlığı kazandırmak. VII. Toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamak. Yukarıdakilerden hangileri 1973 tarihli ve 1739 sayılı milli Eğitim Temel Kanunu’na göre Türk milli eğitiminin temel amaçlarındandır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Anadolu Üniversitesi kulübü olan Kentsel Gelişim Kulübünün belirlediği amaçlardan olabilir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'de sosyal politikalara ilişkin temel hizmetleri yürüten kurum ve kuruluşlar arasında öncelikli sırada değildir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisinde okulun temel işlevine yer verilmiştir?

Soru 18:

“İnsan, tabiatı gereği sosyal bir varlıktır. O halde dinî inanç ve/veya din de tabiatı gereği toplumsal bir olgudur.” sözü hangi düşünüre aittir?

Soru 19:

I. Yanlış arkadaşlık kurma II. Madde bağımlısı olma III. Yasa dışı eylemler yapma IV. Özsaygıda azalma V. Sorunlarına çözüm bulamama Yukarıdakilerden hangisi çocuk ve gençlerin sosyalleşmelerini sağlayacak, okul içi ve dışında boş zamanlarını değerlendirecek etkinliklerin olmamasının bedensel sonuçları arasında yer alır?

Soru 20:

I. Toplumsal gereksinimleri tanımlar. II. Ödev ya da projeler değerlendirir ve notlanır. III. Hizmet etkinliği amaç ve gereksinimleri karşılar. IV. Gönüllülük esasına dayanır. Yukarıdaki ifadelerden hangileri topluma hizmet eğitimini uygulama temelli eğitimlerden farklı kılan özelliklerdendir?