logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Göçmen Ve Sığınmacılarla Sosyal Hizmet

Soru 1:

Aşağıdaki ülkelerden hangisi sahip olduğu farklı kültürel özellikler nedeniyle (Flaman ve Valon kültürleri) bir yandan cumhuriyetçi asimilasyonist modeli bir yandan da demokratik çok kültürcü modeli benimsemiştir?

Soru 2:

Göç hareketleri Avrupa’dan dışarıya doğru olma özelliğini kaybettiği ve Avrupa’ya yoğun göç akışının yaşandığı dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdaki kuramlardan hangisi göçü coğrafi etkenlerden çok ülkeler arasındaki siyasal ve eko­nomik ilişkilere bağlı bir olgu olarak görmektedir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi işçi gönderen ülkelerin ortak özelliklerinden birisidir?

Soru 5:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi göçün işçi gönderen ülke ile ilgili nedenlerinden değildir ?

Soru 6:

"5543 sayılı Kanun çerçevesinde iki göçmen kategorisi belirlenmiştir: Serbest göçmen ve iskânlı göçmen." Her iki kanun da göçmenleri Türk soyu ve Türk kültürü ile ilişkilendirmiş olsa da, aşağıdakilerden hangisi kimlerin göçmen olarak belirleneceğine karar vermektedir?

Soru 7:

Aşağıdaki olaylardan hangisi Türkiye'ye yönelik dış göçe sebep olmamıştır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye'den dış göçün sebepleri arasında yer almaz?

Soru 9:

“Irkı, dinî, milliyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği konusunda haklı bir korku taşıyan ve bu yüzden ülkesinden ayrılan ve korkusu nedeniyle geri dönemeyen veya dönmek istemeyen kişi” ifadesi aşağıdaki kavramlardan hangisine karşılık gelmektedir?

Soru 10:

Türkiye’nin coğrafi sınırlama konusundaki tutumu, 2013 tarihli Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu (YUKK) tarafından da sürdürülmektedir. Kanun ‘mülteci’ ve ‘şartlı mülteci’ olmak üzere ikili bir ayırım yapmıştır. Bu iki kavram arasındaki temel fark nedir?

Soru 11:

Mültecilerin ülkelerindeki savaş ve karışıklıktan dolayı başka ülkelere göç etmelerine ne ad verilir?

Soru 12:

Birbirine benzemeyen grupların barışçıl bir şekilde birlikte yaşamasının doğal olmadığını hatta bazıları çeşitli kültürel grupların ayrı yaşamasını savunan olgu aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?

Soru 13:

Bir yere göç edenlerin köken ülkelerinden evlilik gibi bağlar yoluyla yeni göçmenlerin göç etmesini temin etmesi durumuna ne ad verilmektedir?

Soru 14:

Mültecilerin gerek hedef ülkeye ulaşmaları sürecinde, gerekse ulaştıkları devlette yaşadıkları dram uluslararası bir sorun olarak görülmüştür. Bunun üzerine Birleşmiş Milletler bünyesinde Mülteciler Yüksek Komiserliği kurulmuştur. Bu merkezin temel amacı nedir?

Soru 15:

Türkiye'nin birçok Batı Avrupa ülkesine iş gücü sağlayacak göçe kaynaklık etmeye başlamasını mümkün kılan Batı Almanya ile imzalanan anlaşma kaç yılında imzalanmıştır?

Soru 16:

Sınır kapılarına gelmiş yahut bir şekilde Türkiye’ye girmiş bulunan kişiler, YUKK’ta sayılan statüler için başvurularını doğrudan aşağıdakilerden hangisine yapmalıdır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi göçün sürekliliğini açıklayan kuramlardan biri değildir ?

Soru 18:

Düzensiz/düzenlenmemiş göç şeklinin açıklaması aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?

Soru 19:

Göçmenlere yönelik eğitim ve istihdam politikaları göz önünde bulundurulduğunda; aşağıdakilerden hangileri azınlık statüsüne yol açan etmenlerden değildir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi kente çeken etkenler arasında yer alır?