logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Göçmen Ve Sığınmacılarla Sosyal Hizmet

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet kapsamında verilen destek niteliğinde değildir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de kırsal alandaki nüfusu kente iten ve çeken faktörlerden biri değildir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi düzensiz göç hareketlerine sebep olan etmenlerden değildir ?

Soru 4:

Avrupa dışındaki ülkelerden Türkiye’ye gelip BMMYK’ya mültecilik başvurusunda bulunmuş, üçüncü ülkeye kabulüne kadar Türkiye’de bekleme sürecini geçiren kişiler nasıl tanımlanır?

Soru 5:

YUKK'a göre ilgili kişiler göç kararına ne kadar süre içerisinde itiraz edebilirler?

Soru 6:

Eğitim-öğretim sistemine katılım Ayrımcılık olmadan iş gücü piyasasına katılım Fırsat eşitliği Kişi güvenliği Yukarıdakilerden hangileri Entegrasyonun temel kriterleri arasında gösterilebilir?

Soru 7:

Kentsel alanlarda toplanan nüfusun kentli değerlere sahip bireyler haline gelmesini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Göç hareketlerinin tarihsel gelişimine ilişkin yaşanan dönüşümler dikkate alındığında modern göç hareketlerinin dört ana dönemde gerçekleştiğisöylenebilir. Buna göre, 16. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar süren ve göçün kolonileştirme ve kapitalizm tarafından şekillendirildiği dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Göç bağlamında ilk sosyal hizmet çalışmaları hangi yüzyılın sonlarında gerçekleşmiştir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi nüfusu kente çeken çekici etkenler arasında gösterilmektedir?

Soru 11:

Bir yere göç edenlerin köken ülkelerinden evlilik gibi bağlar yoluyla yeni göçmenlerin göç etmesini temin etmeleri aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Tüm göçmen grupların etnik, kültürel ve dinî kimliklerinden belli ölçülerde vazgeçerek yeni gelinen yerin etno-kültürel ve dinî değerlerini benimseyerek ortaya bir çeşit melez kültür çıkarmak anlamına gelen gözçmen politikası aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Bir mültecinin kendi ülkesinden başka ülkede bulunuşunun ilk boyutunu, fiziksel bulunuş oluşturur. Böyle bir durumda kişi sadece kendi devletinin sınırları dışında, başka bir ülkede bulunmaktadır. Mülteci olup olmadığı belli değildir; durumu resmi makamlarca incelenecektir. Bu kişilerin statüleri henüz kesinlik ve resmiyet kazanmaması, korunmayacakları anlamına gelmez. Bu noktada bu kişilerin sahip oldukları en büyük hak nedir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi 1989’da dönemin hükümeti tarafından 1934 tarihli bir yasaya atfen “Türk soyu ve kültürüne “ mensup sayılıp vatandaş olarak tanınmıştır?

Soru 15:

Genellikle devletin göçmen ve farklı toplulukları ev sahibi toplumun değerleri etrafında benzer hâle getirmenin benimsendiği yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

I- göçmenlerin ulus-ötesi bağları II-göçmen girişimciler III- etnik marketler IV- göçmen gençlerin eğitim ve kimlik sorunları Günümüzde göç çalışmları yukarıda verilen konulardan hangisi/ hangilerine odaklanmaktadır?

Soru 17:

2013 tarihli Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na (YUKK) göre sınır kapılarına gelmiş ya da bir şekilde Türkiye’ye girmiş bulunan kişiler YUKK’ta sayılan sayılan statüler için nereye başvurmalıdır?

Soru 18:

Göçmenlerin yeni geldikleri ülkede belli alanlarda yürüttükleri ve çoğunlukla göçmenlerin çalıştırıldığı bu ekonomik faaliyetlere ne ad verilmektedir?

Soru 19:

Yeni gelen tüm göçmen grupların etnik, kültürel ve dinî kimliklerinden belli ölçülerde vazgeçerek yeni gelinen yerin etno-kültürel ve dinî değerlerini benimseyerek ortaya bir çeşit melez kültür çıkarmasına ne ad verilmektedir?

Soru 20:

“Irkı, dini, tabiiyeti, belirli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri yüzünden, zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korktuğu için vatandaşı olduğu ülkenin dışında bulunan ve bu ülkenin korumasından yararlanamayan, ya da söz konusu korku nedeniyle yararlanmak istemeyen yahut tabiiyeti yoksa ve bu tür olaylar sonucu önceden yaşadığı ikamet ülkesinin dışında bulunan, oraya dönemeyen veya söz konusu korku nedeniyle dönmek istemeyen” kişiye ne denir?