logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Göçmen Ve Sığınmacılarla Sosyal Hizmet

Soru 1:

Irkı, dinî, milliyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği konusunda haklı bir korku taşıyan ve bu yüzden ülkesinden ayrılan ve korkusu nedeniyle geri dönemeyen veya dönmek istemeyen ancak başvuru yaptığı ülkede resmi durumu henüz netlik kazanmamış kişilere ne ad verilir?

Soru 2:

Mültecilerin çalışma koşullarını düzenleyen uluslararası düzenlemeler var mıdır?

Soru 3:

Devlet eliyle iskân edilmelerini istememek şartıyla yurda kabul edilenlere ne ad verilir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi kırdan kente yönelik iç göç hareketinde kırsal alanların itme faktörlerinden biridir?

Soru 5:

Göçmenlere yönelik sosyal hizmetlerin ne zaman ele alınmaya başlandığı söylenebilir?

Soru 6:

"Taraf Devletler, ülkelerinde yasal olarak bulunan bir mülteciyi, ulusal güvenlik veya kamu düzeni ile ilgili sebepler dışında sınır dışı etmeyeceklerdir” Yukarıdaki metin hangi yasal düzenlemeye aittir?

Soru 7:

Göç ile ilgili aşağıdaki açıklamalardan hangisi doğrudur?

Soru 8:

Cumhuriyet döneminin en önemli ve ilk göç hareketi hangi ülke ile olmuştur?

Soru 9:

1951 Mülteci Sözleşmesi 1A(2) maddesinin yaptığı tanım çerçevesinde, mültecilik statüsünün varlığından bahsedebilmek için bazı koşulların bulunması gerekir. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan birisi değildir ?

Soru 10:

1951 tarihli Mülteci Sözleşmesi’ndeki coğrafya ve zaman sınırlamasını kaldıran yasal hukuki düzenleme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

I. Kuşaklar arasında yaşanan kültürel çatışma II. Mahallede yaşanan kültürel çatışma III. Bireyin iç dünyasında yaşadığı kültürel çatışma IV. Aile içi kültürel çatışma Abadan-Unat’a göre, aşağıdakilerden hangisinde göçmenlerin yaşadığı kültürel anlaşmazlıklar doğru olarak verilmiştir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi göçün sürekliliğini açıklayan kuramlardandır?

Soru 13:

Genç nüfusun toplam nüfus içindeki payı azalmıştır. Nüfus artış hızı artmıştır. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki payının artmıştır. Küreselleşme ekonomik, toplumsal ve siyasal alanda yol açtığı değişikliklerin yanı sıra Avrupa ülkelerinin de içinde yer aldığı gelişmiş ülkelerde nüfusu da etkilemiştir. Buna göre yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 14:

Göçmen kavramı Türk hukukunda ne zaman tanımlanmıştır?

Soru 15:

Türkiye, 1951 Mülteci Sözleşmesi’ne hangi yasal düzenleme ile taraf olmuştur?

Soru 16:

Irkı, dinî, milliyeti, belli bir sosyal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri nedeniyle zulüm göreceği konusunda haklı bir korku taşıyan ve bu yüzden ülkesinden ayrılan ve korkusu nedeniyle geri dönemeyen veya dönmek istemeyen ve bu gerekçeyle başka bir ülkede yaşama hakkını elde eden kişiye ne isim verilir?

Soru 17:

'Kitlesel sığınma olaylarında gözlemlenen sorunların çözümü için iki önemli kavram geliştirilmiştir. Devletlerin kitlesel sığınma taleplerini ilk aşamada olumlu karşılamasını, ancak sonrasında 1951 Mülteci Sözleşmesi’nin getirdiği yükümlülüklerle (yani mültecilik statüsü tanıma ve bu statünün gereklerinden yararlandırmayla) bağlı olmayarak farklı bir kalıcı çözüm bulma olanağına sahip olması anlamına gelir.' Bu tanım ile ilgili ortaya çıkan sonuç aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Türkiye'de bulunan Suriyeliler hakkında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi uluslararası göçleri kolaylaştıran etmenlerden biri değildir ?

Soru 20:

Doğal ya da insan ürünü nedenlerden dolayı içerisinde yaşama ve refaha yönelik tehditleri de içeren bir zorlama unsuru bulunan göç hareketini tanımlamak için kullanılan genel terim aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?