logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Tıbbi Ve Psikiyatrik Sosyal Hizmet

Soru 1:

İnsan hakları ve hasta hakları ilişkisi düşünüldüğünde "hasta hakları" kaçıncı kuşak haklar arasında yer almaktadır?

Soru 2:

Dünya Sağlık Örgütü'nün 2015 verilerine göre en uzun ortalama yaşam süresine sahip ülke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Türkiye’de sosyal hizmet mesleğinin başlangıcı olarak Sosyal Hizmetler Enstitüsü kaç yılında kurulmuştur?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Hasta Hakları Yönetmeliği’nin 5’nci maddesine göre sağlık hizmetlerinin sunulmasında uyulması gereken ilkeler arasında gösterilemez?

Soru 5:

Göreve yeni başlayan sağlık personeline yönelik oryantasyon programı düzenleyerek, kurum işleyişi ve fiziki koşulları hakkında bilgi veren bir sosyal hizmet uzmanı hangi rollerinin gereğini yerine getirmiş olur?

Soru 6:

Hasta hakları ile ilgili yayınlanan ilk belge niteliği taşıyan Hasta Hakları Beyannamesinin yayınlandığı yıl ve yayınlayan kurum eşleştirmesi aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir ?

Soru 7:

Aşağıdaki bilgi türlerinden hangisi sosyal politika, psikoloji, felsefe ve sosyoloji gibi diğer disiplinlerden uyarlanan, sosyal hizmetin rolünü ve görevini inceleyen ve tanımlayan verileri kapsamaktadır?

Soru 8:

Hasta ve ailesinin hastalık süreciyle birlikte ortaya çıkan psiko-sosyal sorunların önlenmesi ve çözümlenmesi amacıyla sağlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlarda yürütülen sosyal hizmet uygulamalarına ne ad verilir ?

Soru 9:

".................sağlık hizmetlerine ilk erişim noktası olan bu kurumlar, ülkemizde aile sağlığı merkezleri ve burada çalışan aile hekimleridir." Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uygulamalarını şekillendiren teorilerden biridir?

Soru 11:

Müracaatçının yaşadığı sorunlar ve bu sorunların olası sebepleri konusunda düşüncelerimizi açıklayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uzmanlarının bireylere, gruplara, topluluklara ve topluma bakış açısı ve yaklaşım biçimini yönlendirmek, uygulama pratiğini doğru şekillendirmek ve yönetmek için kullandıkları en temel kaynaklar anlamına gelmektedir?

Soru 13:

George Engel ve John Romano isimli doktorlar tarafından geliştirilen yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Yoksulluk ve sağlık sorunları açısından aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi biyopsikososyal değerlendirmeye örnek olabilir?

Soru 16:

Sosyal çalışmacının herhangi bir nedenle tartışma içinde olan tarafları bir araya getiren ve aralarında uzlaşma sağlamanın yollarını araması hangi rol bağlamında değerlendirilir ?

Soru 17:

Sosyal hizmet uygulamasında ilk uzmanlaşma hangi alanda olmuştur?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi günümüzde üzerinde uzlaşılan tıp etiğinin dört ana ilkesinden birisi değildir?

Soru 19:

Biyolojik, psikolojik ve sosyal sistemler karşılıklı olarak sağlık sorunları ile sürekli bir neden sonuç ilişkisi içindedirler. _____________________ adlandırılan bu bakış, sağlıkta sosyal hizmet yaklaşımının temel açılımlarından birisidir. boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi sağlık hizmetlerinden yararlanma ihtiyacı bulunan herkese, mevzuatla belirlenmiş haklar ve etik ilkeler çerçevesinde nitelikli bir sağlık hizmeti için sağlık hizmeti sunumunu belirleyen koşullardan birisi değildir?