logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Tıbbi Ve Psikiyatrik Sosyal Hizmet

Soru 1:

Çeşitli sosyal sebeplerle (inanç, kültür, gelir düzeyi gibi) sağlık hizmetlerine ulaşmada bireyler ve topluluklar arasında ortaya çıkan farklılıklar aşağıdaki ifadelerden hangisi ile tanımlanabilir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi 1 Ağustos 1998’de Türkiye'de yürürlüğe giren “Hasta Hakları Yönetmeliği”nin başlıkları arasında yer almaz?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi mantıksal veya grafiksel olarak tasvir edilen bir teori veya yöntemdir?

Soru 4:

Aşağıda psikoloji için yapılan tanımlardan hangisi doğru değildir?

Soru 5:

Yakınları ameliyathane cerrahi bir operasyon geçirirken bekleyen hasta yakınları, kendilerine bilgi vermediğini iddia ettikleri bir sağlık personeliyle tartışmışlar hatta içlerin birtanesi personeli tartaklamıştır. Bunun üzerine sağlık personeli 113 numaralı telefonu arayarak şikayette bulunmuştur. Bu durumda devreye giren sosyal hizmet uzmanının her iki tarafla da görüşerek gerçekleştirdiği müdahaleye ne ad verilir?

Soru 6:

Tıbbi sosyal çalışma hangi yıllarda tıp temelli yaklaşımın ekseninden çıkmaya başlamıştır?

Soru 7:

Tıp tarihinde uzun yıllar iz bırakan kişi kimdir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi psikiyatrik sosyal hizmet ile ilgili olarak doğru değildir?

Soru 9:

Cleora Roberts (1989), doktorlar ve sosyal çalışmacıların sağlık ekibi içindeki rollerinin farklılıklarını gösteren kaç madde sıralamıştır?

Soru 10:

Sosyal hizmet çalışmalarında, uygulamalar için gerekli bilginin üç temel kaynağı bulunmaktadır. Bunlar: “teorik bilgi, olgusal bilgi ve uygulama bilgisidir.” Teorik bilgi bazı disiplinlerden uyarlanan, sosyal hizmetin rolünü ve görevini inceleyen ve tanımlayan verilerden oluşur. Aşağıdakilerden hangisi bu disiplinlerden değildir?

Soru 11:

Günümüz tıp etiğinde dört ana ilkenin varlığından söz edilir. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bu dört ilke birlikte verilmiştir?

Soru 12:

Aşağıdakilerin hangisi psikoloji biliminde üzerinde durulan temel kavramlardan değildir?

Soru 13:

Hastaların ev ortamından bilgi toplayan ve toplum kaynaklarından faydalanması için hastaya yardımcı olan uzmanlardır. Verilen öncüldeki meslek grubunu aşağıdaki kavramlardan hangisi tanımlamaktadır?

Soru 14:

"Bir toplumun bütünlüğünü korumak, huzur içinde bir arada tutmak ve sosyal olarak gelişimini sağlamak için yürütülen programlar, fayda ve hizmetler sistemidir." Yukarıda tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi Düzce Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen “Çok Paydaşlı Sağlık Sorumluluğunu Geliştirme Programı, Hasta Haklarının Geliştirilmesi” bölümünde mevzuatla belirlenmiş haklar ve etik ilkeler çerçevesinde nitelikli bir sağlık hizmeti için sağlık hizmeti sunumu için belirlenmiş koşullardan değidir?

Soru 16:

Paternalist Yaklaşım, aşağıda verilen hasta haklarından hangisi ile çelişmektedir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi Tıbbi Sosyal Hizmet Uygulama Yönergesi’nde sağlık kuruluşla­rında görevli sosyal çalışmacıların görev ve sorum­luluk alanlarından biri değildir ?

Soru 18:

Hedefi insanların ekonomik, sosyal, sağlık, barınma ve eğitim gibi temel gereksinimlerine eşit ve adil olarak erişimlerini sağlamak olan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Sosyal çalışmacıların sağlık kuruluşlarında her branştan çalışanın özerk şekilde ve birbirine en az seviyede müdahalesini ifade eden yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Süre ve etki olarak akut ve kronik hastalıklar arasında kalan hastalıklara verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?