Sosyal hizmet uygulamalarına en çok katkı sağlayan bili dalı hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: D) Psikoloji
Sağlığın bozulması üzerinde etkili olan sosyal ve bireysel şartları değerlendirmeye tabi tutma durumuna hangi ad verilir?
Doğru Cevap: A) Biyopsikososyal değerlendirme
Sağlığı biyolojik olduğu kadar, psikolojik ve toplumsal yönleri ile ele alan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Biyo-psiko-sosyal sağlık
Hangisi bu güne kadar yapılmış psikoloji tanımlarının ortak vurgularından biri değildir?
Doğru Cevap: D) Deneysel
Savaşın ardından görülen ve en yaygın olan ruhsal bozukluk aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?
Doğru Cevap: A) Travma sonrası stres bozukluğu
Araştırma ve veri toplama yoluyla kazanılabilecek bilgilere ne ad verilmektedir?
Doğru Cevap: C) Gerçek bilgi
Tıbbın sosyalleşmesine yardımcı olmak, Doktorlar ile hastalar ve hasta yakınlarınbirbirlerini anlamalarını sağlayacak bir “ter- cüman” olmak Sağlığı etkileyen sosyal ve zihinsel etken- ler hakkında bilgi elde etmek ve çalışmalar yapmak. Yukarıdakilerden hangisi/hangileri ABD’de 1905 yılında ilk kez bir hastanede sosyal çalışmacıyı işe alan kişi olan Cabot'un sosyal çalışmacıdan mesleki beklentileri arasındadır?
Doğru Cevap: C) I-II-III
“Bir kişi ya da grup tarafından diğer kişi ya da gruplara iletilerin simgeler yoluyla aktarımı ve geri dönüt alımı” sürecine ne denir?
Doğru Cevap: A) İletişim
Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uygulamalarını şekillendiren teorilerden biri değildir?
Doğru Cevap: E) Olgusal teori
Hizmet sunucu ile hasta arasındaki iletişim ve ilişkide sağlık hizmeti sunucusunun egemen olması ve hastanın ya da yakının pasif konumda tutulmasını içeren kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Paternalist Yaklaşım
Aşağıdakilerden hangisi ikinci kuşak haklar arasında yer almaktadır?
Doğru Cevap: D) Eğitim, sağlıklı yaşama, çalışma
“Kültürel liyakat, kabiliyet ve becerilerin, farklılıklara saygı gösterilmesini sağlayacak ve farklı geçmişlerden gelen bireylerle etkili bir şekilde iletişim kurulabilmesini sağlayacak şekilde geliştirilmesidir” tanımı kime/kimlere aittir?
Doğru Cevap: D) Kohli ve Faul
I. 1920'lerden sonra psikanalizin gelişmesi II. Birinci Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan post-travmatik stres bozukluğu vakalarındaki artış III. Sağlık personeline sosyal çevre bilgisi sağlanması ihtiyacı IV. Hastane sonrası uyumlulaştırma çalışmaları ihtiyacı V. Psikiyatrinin bağımsız bir tıp dalı haline gelmesi Yukarıdakilerden hangileri psikiyatrik sosyal hizmetin sağlıkta sosyal hizmetlerden ayrışmasının nedenleridir?
Doğru Cevap: A) I ve II
Toplum ruh sağlığı programları çerçeve- sinde, çeşitli psikiyatrik kuruluşlarda yü- rütülen, amacı zihinsel, duygusal bozuk- lukları bulunan insanlara yardım etmek olan sosyal hizmet etkinliklerinden biridir. Yukarıda açıklanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Psikiyatrik sosyal hizmet
Tıp anlayışı, hastaya yararlı olunmasını, zarar verilmemesini ve adaletli davranılmasını öncelikli kılan , tarihte birçok ünlü hekim olmasına rağmen çok uzun yıllar tıp tarihine iz bırakan kişi hangi seçenekte doğru verilmiştir?
Doğru Cevap: E) Hipokrat
Hastane hizmetleri, Yaşlı/bakımevi gibi yataklı kurumlar, Birinci basamak sağlık hizmetleri, Ayakta tedavi hizmetleri, Toplum sağlığı hizmetleri Sosyal hizmet uzmanları bu kurumlardan kaç tanesinde çalışabilir?
Doğru Cevap: E) 5
Aşağıdakilerden hangisi engelliliğin tanımında göz önünde bulundurulması gereken sosyal faktörlerden biri değildir?
Doğru Cevap: D) Farkındalık
Hastaya konulan teşhisin bireyler ve aileler- de oluşturduğu duygular üzerinde çalışma- lar yapmak, Tedavi sürecinde alınması gereken kararlarailişkin hastaya ve yakınlarına danışmanlık yapmak, Hastaların hayatında etkili olan psiko-sos- yal etkenlerin kapsamlı değerlendirmesini yapmak, Hastalık, olası tedavi seçenekleri ve bu seçe- neklerin olası sonuçları konusunda hasta ve hasta yakınlarını bilgilendirmek, Yukarıdakilerden hangileri ABD’de bulunan Sosyal C¸alışmacılar UlusalBirliği (NASW), 2011 yılında yayınladığı çalışma kitabında yer alan sağlık kuruluşlarındaki sosyal çalışmacıların görevleri arasındadır?
Doğru Cevap: B) I-II-III-IV
Çeşitli sosyal sebeplerle (inanç, kültür, gelir düzeyi gibi) sağlık hizmetlerine ulaşmada bireyler ve topluluklar arasında ortaya çıkan farklılıklara ne ad verilir?
Doğru Cevap: B) Sağlıkta eşitsizlik
Türkiye “Hasta Hakları Yönetmeliği'ni hangi tarihte yürürlüğe koymuştur?
Doğru Cevap: E) 1998