logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Engellilerle Sosyal Hizmet

Soru 1:

Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmenin Onaylanmasına İlişkin Kanun aşağıda verilen günlerin hangisinde TBMM onayı ile yasalaştırmıştır?

Soru 2:

Bazı birey ve gruplara karşı toplumun tavır alması, onları toplumdan dışlamasına kadar giden davranışlar bütünü olarak ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi tıbbi rehabilitasyon kapsamında değerlendirilmez?

Soru 4:

Aşağıdaki etmenlerden hangisi engellilik sayısının artmasında etkilidir?

Soru 5:

I. Rehabilitasyon II. Sosyal dışlanma III. Sosyal Kontrol IV. Sistematik ayrımcılık V. Toplumsal koruyuculuk Yukarıda verilenlerden hangileri toplumla bütünleşmeyi amaçlayan engellilere yönelik yaklaşımlardır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi engelli haklarının takibini öngören ve sözleşmeye taraf olan ülkeleri yasal olarak bağlayan uluslararası anlamdaki tek yasal belgedir?

Soru 7:

I. Alınganlık azalır. II. Karamsar duygu durumu III. Enerji azlığı IV. Uyku bozuklukları V. İlgi artışı Yukarıda verilenlerden hangileri depresyonun belirtileridir?

Soru 8:

Engelli bir çocuğa sahip ailenin, çocuklarına yönelik tutumlarını geçmiş yaşantılarında edindikleri deneyimlere göre düzenledikleri tepki modelinde yer alan baskın duygu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi engelliliğin doğum öncesi nedenlerinden biri değildir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi engellilere yönelik tıbbi rehabilitasyon hizmetlerinin verildiği yerlerden biri değildir?

Soru 11:

Damgalanma çerçevesinde düşündüğünüzde, engelli bireyin toplumla bütünleşmesinin önündeki en büyük sorun ne olacaktır?

Soru 12:

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de engelli olan nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde (%) kaçtır?

Soru 13:

I. Üniversite hastaneleri II. Özel rehabilitasyon merkezleri III. Belediyeler IV. Aile hekimleri Yukarıdakilerden hangisi/hangileri ülkemizde engellilere yönelik rehabilitasyon hizmeti veren yerler arasında g österilebilir ?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi engelliliğin tanımında dikkate alınması gereken sosyal faktörlerden biri değildir?

Soru 15:

Devlet Planlama Teşkilatı (Mülga DPT; Şimdiki Kalkınma Bakanlığı) ve Hacettepe Üniversitesi tarafından yürütülen “Türkiye’de Engelli Birey Olma: Temel Sosyolojik Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma”sına göre aşağıdakilerden hangisi engelli olmanın, engellilerin yaşamında en çok kısıtlandığı konulardan birisi değildir?

Soru 16:

En genel tanımıyla ............. , “bir kişi veya gruba farklı özelliklerinden dolayı diğerlerine davranıldığından daha farklı veya daha az özenli davranılmasıdır”. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Soru 17:

Hangisi sosyal rehabilitasyonun amaçlarından değildir?

Soru 18:

Türkiye'de tüm engel gruplarını kapsayıcı nitelikte olan ve aynı zamanda uluslararası standartları karşılamaya yönelik olarak hazırlanan yasa, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Ortopedik Engelli Görme Engelli Psikolojik Engelli Yukarıdakilerden hangisi/hangileri literatürde yer alan dört ana engellilik grubu içerisinde yer alır?

Soru 20:

Türkiye  Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme'yi hangi tarihte imzalamıştır?