logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yaşlılarla Sosyal Hizmet

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanuna göre aylık bağlanabilmesi için gerekli şartlardan biri değildir?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi yetişkin eğitiminin özelliklerinden biridir?

Soru 3:

Manevi desteğin ne olduğuyla ilgili bilgi sunan bir uzmanın aşağıdaki ifadelerden hangisini kullanması uygun olmaz?

Soru 4:

2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, kendisine kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunma- yan 65 yaş üstündeki muhtaç kişilere, 2022 sayılı Kanun’a dayanılarak aylık bağlanabilmesi için kişinin taşıması gereken şartlardan biri değildir?

Soru 5:

Evde Bakım Modelinin uygulanabilmesi için verilen amaçlardan hangilerinin hasıl olması gerekir? Akut ve kısa süreli bakım hizmetlerine destek olmak amacıyla Uzun süreli bakım gereksinimi için Tıbbi, hemşirelik ve rehabilitasyon hizmetlerinin bileşiminden oluşma

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi toplumdaki yaşlı kesimin geçmişte bugünkü kadar sorun oluşturmamasının nedenlerinden değildir ?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Bakanlığa bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve uygulanan hizmetler arasında yer almaz?

Soru 8:

I. Amaç Yönelimli Yaklaşım II. Etkinlik Yönelimli Yaklaşım III. Öğrenme Yönelimli Yaklaşım Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri yaşlıların öğrenme yaklaşımlarındandır?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi on yetişkinlik denilen yaşlılık döneminde görülen özelliklerden biri değildir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlılığın ilkelerinden biridir?

Soru 11:

I.   Yaşlılık kendine has fiziksel, psikolojik ve sosyal birçok özelliğe sahiptir. II.  Yaşlılık döneminde kronik hastalıklar daha fazla baş göstermektedir. III. Yaşlılık döneminin en büyük sorunlarından biri yalnızlıktır. IV.  Dünyada genel olarak 67 yaşın yaşlılık sınırı olarak kabul edildiği görülmektedir. Yaşlılık döneminin özelliklerine ilişkin yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 12:

I. Yaşlılık insan ömründe çocukluk, gençlik ve yetişkinlik sürecinin ardından gelen ve olup olmayacağı kesin olmayan bir dönemi ifade etmektedir. II. Yaşlılık ve yaşlanma olgusu birçok bilim dalında ele alınan bir konudur. III. Her bilim dalı kendi uzmanlık alanlarına göre yaşlılığı incelemekte ve bu bağlamda sonuçlar ortaya koymaktadır. Yukarıda verilen ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 13:

Ölümcül bir hastalığa yakalanmış yaşlı bireyin kendisini denetlemesi giderek zorlaşacaktır. Bu durumu bilinç bulanıklığı, zihinsel problemler takip edecektir. Kişideki bedensel ve zihinsel işlevlerdeki kayıplar ve olumsuzluklar kişiyi hangi korkuya sürükler?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi manevi destek aktivitesi olarak değerlendirilemez?

Soru 15:

I. Bireysel hatalar II. Boşanma oranlarının artması III. Kuşaklararası yabancılaşma IV. Sosyal güvence sistemlerinin yetersizliği V. Bireysel özgürlüklerin artması Yukarıdakilerden hangisi/hangileri bireylerin  “yaşlanma hakkını” kullanmalarının önündeki engellerdendir?

Soru 16:

Belli bir coğrafya üzerinde yaşayan insanların herhangi bir zaman aralığındaki miktarı ile kimlik değişkenleri- cinsiyet, yaş, medeni hâl, dil, din, doğum yer sakatlık, eğitim durumu- arasındaki ilişkiyi ve farklılıkları inceleyen demografi dalı hangisidir?

Soru 17:

"Yaşlı insanların hastalıklarının teşhisi ve tedavisi ile uğraşan bilim dalı ........ olarak adlandırılmaktadır. Yaşlılarda yaş ile birlikte ortaya çıkan biyolojik, sosyolojik ve psikolojik değişiklikleri inceleyen bilim dalına ise ................ denilmektedir". Yukarıda verilen cümlelerde boş bırakılan yerlere sırasıyla, aşağıdakilerden hangileri gelmelidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının sağladığı bakım hizmetleri hakkında doğru bir bilgidir?

Soru 19:

Palyatif bakım hizmeti alan ve raporla yaşam süresi tahmin edilen bireyler için, evde ve /veya kuruluşta bakım hizmetleri sunulan bu bağlamda kişinin ağrılarını yönetme; medikal ve bireysel bakım sağlama; aile üyelerince verilen bakım hizmetine destek olma; bireyin ve ailesinin ölüm hakkında duygusal, ruhsal beklentilerini destekleme; ihtiyaç duyduğu ilaç, tıbbi araç, sağlık desteğini sağlama; ihtiyaç hâlinde ek hizmetleri düzenleme, (konuşma terapisi, fizyoterapi, hasta bakımı, respite bakım gibi); yaşam kalitesini koruma,ve yakınını kaybeden aile üyeleri için yas danışmanlığını içeren hizmet modeli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

İnsan vücudunun yapı ve fonksiyonlarında meydana gelen değişiklikler hangi yaşlılık türünü anlatan kavramdır?