logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Yaşlılarla Sosyal Hizmet

Soru 1:

Yaşlının içinde bulunduğu sosyal sistemin başta aile yakınları olmak üzere, sosyal aktörleri tarafından sosyal ilişki ve etkileşim alanının dışına itilmesi, kendi hâline bırakılması ve tekrar doğal sosyal ortamına geri dönme umudunu yitirmesi hangi kavram ile ifade edilir?

Soru 2:

Ruh sağlığı yerinde olup, bulaşıcı hastalığı olmayan, yatağa bağımlı ya da fiziksel ve zihinsel gerilemeleri nedeniyle özel ilgi, destek ve koruma gerektiren yaşlılara verilen hizmet aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Lehinde ya da aleyhinde olarak bir kişiye yaşı nedeniyle gösterilen farklı tavır, ön yargı, davranış ve kurumsal düzenlemelere ne ad verilir?

Soru 4:

I. Kişinin problem ve stresle mücadele sürecinde sahip olduğu inancını kullanma yoludur. II. “Din ne anlam ifade ediyor? Din bireye zorluklarla baş etmede nasıl yardımcı oluyor?” türünden sorulara verilecek cevaplar dinî başa çıkmanın temel esaslarını oluşturur. III. Dinî başa çıkma tutumları, dinî olmayan başa çıkma tutumlarına göre, daha başarılı sonuçlar vermektedir. IV. Bilinçli yaşanan dinî inanç, dinî olmayan başa çıkma tutumlarının ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır. Yaşlılık ve dinî başa çıkma ile ilgili olarak verilen ifadelerden hangileri doğrudur?

Soru 5:

Yaşlılık döneminde verilen sosyal hizmetlerin ve sağlık hizmetlerinin temel amacı olarak kabul edilen yeti yitimini önlemede erken tanı ve müdahale kaçıncı düzeyde önemli kabul edilmektedir?

Soru 6:

Din ve ırk ayrımı gözetmeden düşkünleri barındırmak, ümitsizlikten kurtarmak ve onlara rahat bir yaşam sağlamak amacı ile Osmanlılar döneminde kurulup günümüze kadar hizmetlerini devam ettiren kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

I. Toplumda evlenme oranlarının düşmesi II. Aile üyelerinin birbirlerinden uzak yaşaması III. Ortalama yaşam ömrünün uzaması IV. Her ailenin en az iki çocuk sahibi olması V. Bireylerin doğup büyüdükleri yerden hiç ayrılmamaları Yukarıdaki nedenlerden hangisi/hangileri toplumsal yaşlanmanın nedenlerini tam olarak ifade etmektedir?