Genel olarak, eşcinsellik, biseksüellik ve transseksüellik gibi farklı cinsel yönelimleri veya kimlikleri bulunan insanlara yönelik olumsuz duygular, tutumlar ve /veya davranışlar olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) Homofobi
Bir uzvun tamamının ya da bir parçasının olmaması ya da kusurlu bir uzva, organizmaya ya da beden mekanizmasına sahip olmak aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
Doğru Cevap: B) Yeti yitimi
Aşağıdakilerden hangisi toplumsallaşma sürecinin temel özelliklerinden değildir ?
Doğru Cevap: A) Toplumsallaşma biyolojik temeller ve öğrenme kapasitesine bağlı olduğu için özeldir.
Yoksulluk hakkında birçok çalışması olan Amerikalı antropolog aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Oscar Lewis
Ayrımcılığın toplumsal alanda gruplar arasında yarattığı eşitsizliği bir anlamda dengelemek için kavramsallaştırılan ve uygulamaya konulan pratiklere ne ad verilir?
Doğru Cevap: C) Olumlu ayrımcılık
UPIAS’ın 1975’te yayımladığı Temel Sakatlık İlkeleri metninde sakatlık hakkında iki temel fikir ortaya konmuştur. Aşağıdakilerden hangisi bu fikirlerden biridir?
Doğru Cevap: C) Sakatlık ve yeti yetiminin ayrı değerlendirilmesi.
"Eşcinsellik" kaç senesinde bir hastalık olarak kabul edilmemeye başlamıştır?
Doğru Cevap: E) 1973
Aşağıdakilerden hangisi olumlu ayrımcılığa bir örnek olamaz?
Doğru Cevap: B) Şantiye çalışmasının zorluğu sebebiyle öncelikle erkek mühendislerin işe alınması
I-Eşcinsellerin “ahlaksızlar” ve “günahkârlar” olarak nitelendirilmesi dışlayıcı ayrımcılıktır. II-Eşcinsellere hoşgörüyle yaklaşmak veya onlara acımak içleyici ayrımcılıktır. III-Eşcinsellerin bir şekilde tedavi edilirlerse bu dertten kurtulacaklarını belirtmek içleyici ayrımcılıktır. Cinsel yönelim ayrımcılığı ile ilgili yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: E) I, II ve III
Aşağıdaki kavram ve açıklama eşleştirmelerinden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: C) Transseksüel - Bireylerin cinsel yönelimlerinden ziyade cinsiyet kimlikleriyle ilişkilidir. Kendisini karşı cinsten biri olarak tanımlayan kişidir. Hem erkek hem de kadın için geçerlidir. Kişi erkek olduğu halde kadın olmayı isteyebilir, kadın olduğu halde erkek olmayı isteyebilir.
Maskülen nedir?
Doğru Cevap: A) Bir toplumda genel olarak erkeklere ait olduğu düşünülen her türlü duygu,davranış veya görünümün tümünü niteleyen bir kavramdır.
Bir insanı nitelerken, onu önemli toplumsal normları ihlal ettikleri düşünülen gruplar içine dahil ederek tanımlamak anlamına gelen tanım aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Toplumun dışına atma
I-Cinsel Yönelim II-Cinsel Kimlik III-Etnik köken Türkiye’de nefret suçları mağdurlarının en büyük sıklıkla yukarıdaki hangi neden veya nedenlerle saldırıya uğrarlar?
Doğru Cevap: D) I, II ve III
Milliyetçilik (ulusçuluk) kavramının ortaya çıkmasında hangisi etkili olmuştur?
Doğru Cevap: E) Rus Devrimi
Kimliğin 5 türü bulunmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?
Doğru Cevap: C) Sınıf kimliği
Kaç tane müdahale düzeyi vardır?
Doğru Cevap: C) 4
Heteroseksüelliği yüceltirken heteroseksüel olmayan davranış biçimlerini inkar eden, karalayan ve damgalayan inançlar sistemi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Heteroseksizm
Kadını kıskanmak, ne giyeceğine, kimlerle görüşeceğine karışmak hangi tür şiddet içinde değerlendirilir?
Doğru Cevap: A) Psikolojik şiddet
Bir insanın gelirinin, toplumsal olarak yeniden üretebilmesi için gerekli tüketim ve yaşam düzeyinin, başka ifadeyle o toplumda geçerli minimum tüketim düzeyinin altında kalmasıdır. Yukarıda verilen tanım aşağıdaki kavramlardan hangisine aittir?
Doğru Cevap: B) Göreli yoksulluk
İnsanların sosyal olarak inşa edilen kategorileri sanki doğal özelliklermiş gibi algılama eğilimlerini tanımlayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Özcü inançlar