logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre 2

Soru 1:

Tabakalaşmanın, sınıfın yanı sıra iki temel yönü daha olduğunu söyleyen; bunların statü ve parti olduğunu vurgulayan düşünür aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Ülkesine belirli bir ülkeden göç etmiş olan bütün bireyleri terörist olarak nitelendiren birinin tutumu hangi kavram ile açıklanabilir?

Soru 3:

Ataerki kavramını ilk kez sistematize ederek "Cinsel Politika" isimli eserinde kullanan yazar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

I. Ev kadınlığı II. Çalışan kadın olmak III. Aile babası olmak Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri rol davranışları arasında yer almaktadır?

Soru 5:

“Biz”, ortak bir kimliği paylaşan bir grup insanı ifade eden tanım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Kişinin içe dönük (utangaç ya da çekingen) ya da dışa dönük (güvenli ya da girişken), gergin ya da rahat, bencil ya da cömert gibi bir bireyin karakterinin psikolojik görünümlerine ne ad verilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi ataerkil toplumdur?

Soru 8:

Toplumsal cinsiyet ve medya ile ilişkili çalışmalar hangi yıllarda başlamıştır?

Soru 9:

Benliğin, bilişsel olarak bir grubun üyesi olarak, o gruba yüklenilen duygular ve değerlerle birlikte yeniden tanımlanmasına ne denir?

Soru 10:

Mummendey, Klink ve Brown (2001) milliyetçilik ideolojisinin milliyetçilik ve vatanseverlik olmak üzere iki farklı şekli olduğunu ileri sürmektedirler. Bu yaklaşıma göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 11:

Toplumdaki erkek egemenliğini ve kadının ikincil konumunu meşrulaştırmaya açık bir biçimde hizmet eden her türlü düşmanlık ve nefret içeren davranış ve pratiklere ne ad verilir?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi “Cinsel Politika” (1971) isimli eserinin yazarıdır?

Soru 13:

Bir köyde farklı aşiretten gelen kişilerin birbirini küçümseme aşağıdakilerin hangisiyle açıklanabilir?

Soru 14:

İnsanlar arasında ilkeler veya yasalar düzeyinde kurulan soyut bağlar, eşitlik gibi ideal bir değer taşımalarına rağmen, pratikte kurumsal, gruplar arası ve bireylerarası düzeyde dışlama ve tahakküme engel olamamasının nedeni aşağıdakilerden hangisi değildir?

Soru 15:

İnsanların, sosyal dünyaya ait bilgileri düzenlerken kendi ait oldukları gruplara olumlu kalıp yargılarla yaklaşma ve toplumsal düzeyde çeşitli sosyal eylemleri açıklarken, kendi gruplarını meşrulaştırma eğiliminde olmalarına ne ad verilir?

Soru 16:

I. Roller II. Kurumlar III. Değerler IV. Normlar Yukarıda verilen bileşenlerin hangileri toplumsal yapıyı inşa edenler arasında yer alır?

Soru 17:

Kişinin kendi grubunun üyelerini kayırma ve kendi grubunu daha olumlu değerlendirme eğilimine aşağıdakilerden hangisi denmektedir?

Soru 18:

Sosyal kimlik yaklaşımına göre, ait olduğumuz milleti yüceltmemiz, grup üyelerimizi kayırıcı şekilde davranmamızın en temel psikolojik kaynağı nedir?

Soru 19:

Toplumsal gruplar normlar dayatır ve bu dayatılanları ihlal eden kişi....... olarak adlandırılır. Aslında toplumsal gruplar, ihlal edilmesi sapkınlık olarak tanımlanan kurallar koyarak sapkınlığı yaratırlar. Yukarıda boşluğu anlamlı ve doğru bir şekilde aşağıdakilerden hangisi tamamlar?

Soru 20:

Başkasının vücut bütünlüğüne zarar veren, ona acı çektiren her türlü saldırı olarak tanımlanan şiddet türü aşağıdakilerden hangisidir?