logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre 2

Soru 1:

Bireylerin çevrelerinden aldıkları karmaşık verileri, tek tek algılamaları yerine, belirli sınıflandırmalar eşliğinde anlamlandırmalarına ne ad verilir?

Soru 2:

Davranışlarından çok iç dünyasında kendisini karşı cinsten biri gibi gören, hisseden bireyleri tanımlamak için aşağıdaki kavramlardan hangisi kullanılır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmetlerde güçlendirme sürecinin ilke ve varsayımları uygun bir ifade değildir?

Soru 4:

Davranış kurallarını ve davranış standartlarını belirleyen normlar kaça ayrılır?

Soru 5:

İngiliz sosyal psikolog Michael Billig’e (1996) göre insanlar modern gündelik hayatın içinde milliyetçilikle ilgili pek çok sembole ve söyleme maruz kalmaktadır. Milli semboller gündelik hayat pratiklerinin içine gizlenmiştir. Örneğin banknotlar, demir paralar, pullar, günlük gazete logoları hep millet olduğumuzu ve milliyetçilik ideolojisini sembolize ve empoze etmektedir ama çoğu zaman bunların ayırdına varamayız. Billig bu olguya ne ad vermektedir?

Soru 6:

Cinsel yönelime dayalı nefret suçlarının temel özellikleriyle ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 7:

Sakatlığa ilişkin kaç farklı teorik yaklaşım vardır?

Soru 8:

“Normal” kelimesinin İngilizcede ‘ortak standartlara uygun’ şeklindeki ilk kullanımı hangi yıldadır?

Soru 9:

Yeti yitimleri olan insanları dikkate almayan ya da çok az dikkate alan ve dolayısıyla ana akım toplumsal faaliyetlerden dışlayan, çağdaş bir toplumsal düzenin yol açtığı dezavantajlar veya faaliyet kısıtlamasıdır.Tanımı verilen durum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Hizmet alanla yapılan görüşmeler arasında sosyal hizmet uzmanının hizmet alandan yapmasını istediği çeşitli eylemlere ne ad verilir?

Soru 11:

Toplumsal cinsiyet ilişkileri, kadın ve erkek arasındaki “antagonizmaya”(uzlaşmaz zıtlık) dayanır. Kadınlık ve erkeklik rol/davranışları da belirli sınırlar ve dışlamalar çerçevesinde belirlenirken aşağıda verilenlerden hangisi bu duruma örnek olarak verilemez ?

Soru 12:

Sakatlığın tıbbi modeli sakatlığın tıbbı ilgilendiren bir patoloji olarak görülmesini ve tamamen bireysel bir olgu şeklinde sınırlandırılmasını ifade eder. Aşağıdakilerden hangisi Biyotıp yeti yitimlerine yaklaşma temellerinden biri değildir ?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi sakatlıkla ilgili mitlerden sayılabilir?

Soru 14:

Planlı değişim süreci basamaklarından Veri Toplama ve Ön Değerlendirme aşamasında aşağıdakilerden hangisi yapılır?

Soru 15:

Hangisi etkilenme teorisinin özelliklerinden biri değildir ?

Soru 16:

"Homofobi" kelimesinin bilinen tanımını aşağıdakilerden hangisi yapmıştır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi kimliğin türlerinden biri değildir?

Soru 18:

Bir insanın biyolojik olarak kendisini yeniden üretebilmesi için gerekli kalori ve diğer besin bileşenlerine ulaşamaması hangi yoksulluk türü olarak nitelendirilmektedir?

Soru 19:

Çağdaş etik yönetmeliklerde bulunan sosyal hizmetlerin birincil amacının sosyal adalet ve eşitlik ilkelerine bağlılık olduğunun beyan edilmesi hangi ifade ile özdeştir?

Soru 20:

Cinsel yönelim ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?