logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İnsan Davranışı Ve Sosyal Çevre 1

Soru 1:

I. Bireyler gençliklerindeki aktivite düzeyini yaşlılıkta da korurlar. II. Bu kuram için “İnsan yedisinde neyse yetmişinde de odur.” atasözü uygundur. III. Yaşlı bireyler yaşam tarzlarını, içsel ve dışsal yapılarını önceki hayatlarına uygun bir şekilde konumlandırmak isterler. IV. Yaşlılığı tarihsel, ekonomik, sosyal, kültürel ve teknolojik gelişmeler ışığında ele alır. V. Bireylerin tutum, değer ve inançları doğrudan o bireyin içinde bulunduğu sosyal çevre ile ilişkilidir. Yukarıdaki seçeneklerden hangileri yaşlanmanın psiko-sosyal boyutuyla ilgili kuramlarından biri olan  “süreklilik kuramı”nın özellikleridir?

Soru 2:

Dünya Sağlık Örgütü ise ortalama yaşam süresinin uzamasıyla beraber yaşlılığı 3 evreyle sınıflandırmıştır.Yaşlılık evrelerinden hangileri doğrudur? I- 65-74 yaş İleri yaşlı II-85 yaş üzeri Çok ileri yaşlı III- 75-84 yaş Genç yaşlı

Soru 3:

Levinson'a göre gençlerin ilk kez işe başladıklarında beklenmedik durum ve problemlerle karşılaşabildiği döneme ne ad verilir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlılıkta fiziksel değişim unsurlarındandır?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi 'Gelişim' in tanımıdır?

Soru 6:

Yaşlı (65+) nüfusun toplam nüfus içindeki oranının %4 ve %7 aralığında olduğu toplumlara ne ad verilir?

Soru 7:

Ebeveynlik sorumluluğunun alındığı, bir erkeğin ve kadının bir diğerinin güçlü ve zayıf yönlerini kabul ettiği ve enerjilerini ortak amaçlar doğrultusunda birleştirdikleri döneme ne ad verilir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi mesleki döngünün aşamalarından birisi değildir?

Soru 9:

Çoklu reçete ya da fazla sayıda ilaç kullanımına ne ad verilir?

Soru 10:

I. Kararsızlık II. Öze Dönüklük III. Kararsız Duygular IV. Bireylerin Yaşamlarını Değiştirme Fırsatını Yakalayabildikleri Olasılıklar Aşağıdakilerden hangileri Arnett’e göre gençlik dönemini ifade eden özelliklerdir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangileri Gisele Lobouvie göre genç yetişkinin özelliklerini tanımlar?        I.Daha pragmatik (faydacı) olmak II.Kararlı olmamak III.Özelleştirerek düşünmek IV.Enerjiyi kanalize etmede daha yetkindir. V.Mantıklı ve pragmatik düşünceyi uyum içinde bir arada kullanmak

Soru 12:

Levinson’ın kuramının merkezinde yer alan "yaşam yapısı" hangi seçenekte doğru açıklanmıştır?

Soru 13:

Yaşlılık döneminde ortaya çıkan hastalıklar ile  yaşlılıktan kaynaklanan hastalıkların koruyucu, tedavi ve rehabilite edici yönleriyle ilgilenen tıp dalının adı nedir?

Soru 14:

I. Sigara, alkol ve madde kullanımı II. Beslenme III. Egzersiz IV. Sağlıkli bir cinsel yaşam sürmek V. Stresle başa çıkmak VI. Düzenli uyku Yukarıdakilerden hangileri yaşlanmayı etkileyen faktörlerdendir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangileri insanların kimlik kriziyle baş etme yollarındandır? I-Kimlik kazanımı II-Kimlik bunalımı III-Mevcut kimliği benimseme IV-Kimlik dağılması V-Moratoryum

Soru 16:

Aşağıda verilenlerden hangileri yaşlıların başlıca fizyolojik değişim unsurlarındandır? 1-Homeostaz 2-Kalp ve damar sistemi 3-Duyular 4-Dış görünüş

Soru 17:

James Marcia, Erikson’un psikososyal gelişim kuramı üzerine önemli araştırmalar yapmış ve insanların kimlik kriziyle bas etmesinin belli başlı dört yolunu tanımlamıştır. Aşağıdakilerden hangisi bu yollardan biri değildir?

Soru 18:

Ergenlik kendi içinde aşamaları olan bir dönemdir. Literatürde erken ergenlik, orta ergenlik ve geç ergenlik olarak üç evrede ele alınır. Geç ergenliğe ilişkin olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Alzheimer hastalığına ilişkin belirtiler arasında yer alan bilişsel rahatsızlıklardan birisi değildir ?

Soru 20:

Erikson’un kuramına göre ergenlik dönemini kapsayan beşinci aşama aşağıdakilerden hangisidir?