Bir kişinin veya durumun anlaşılması, bir sorunun çözülmesi ya da en aza indirilmesi için doğasını, nedenini, gelişimini ve yönünü belirleme sürecine ne ad verilir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) Ön değerlendirme
I. Bireye yönelik mesleki çalışma yapmak II. Toplumun refahını yükseltmek III. Bireyin sağlıklı bir kişilik yapısına kavuşturulması Yukarıdaki seçeneklerde belirtilenlerden hangisi/hangileri bireylerle sosyal hizmet uygulamasının amacı kapsamına girmektedir?
Doğru Cevap: E) I, II ve III
Sosyal hizmet uzmanının sahip olduğu en önemli araç nedir?
Doğru Cevap: E) Sosyal hizmet uzmanının kendisi
Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uzmanının toplumla ön değerlendirme sürecinde toplumun özelliklerini ortaya koyma adına yerine getirmesi gereken görevlerden biridir?
Doğru Cevap: D) Toplumun sınırlarını saptama
Aşağıdakilerden hangisi ön değerlendirme sürecinde sosyal hizmet uzmanının yapıyı belirleme aşamasında yerine getirmesi gereken görevlerden biridir?
Doğru Cevap: D) Güç unsurlarının yerlerini tanıma
Özel ilgiler ve aktiviteler Aile ve arkadaşlara sahip olma Eğitim ve iş geçmişi Ulaştırma sistemleri İnançlar ve değerler Yukarıdakilerden hangisi/hangileri planlama sürecinde müracaatçının güçlü yönleri arasında yer almaktadır?
Doğru Cevap: A) I, II, III ve V
Sosyal hizmet uzmanlarının, tanışma/bağlantı kurma aşamasında aşağıdakilerden hangisi yapması gereken davranışlardandır?
Doğru Cevap: E) Hepsi
I. Grup üyelerinin grubun işlevine, görev ve amaçlarına bağlılık derecesi II. Grup üyelerinin arasında farklılık olmaması için grubun homojen olması III. Bireysel gelişmeyi destekleyen etkileşim IV. Rolleri yerine getirmek için rekabetten çok iş birliğine gidilmesi Hangisi ya da hangileri grubun gelişimini etkileyen etmenler arasında yer alır?
Doğru Cevap: C) I, III ve IV
Aşağıdakilerden hangisinde ön değerlendirme sürecinin alt basamakları doğru sıralama ile verilmiştir?
Doğru Cevap: B) Müracaatçının belirlenmesi- müracaatçının durum değerlendirmesi- müracaatçının sorunları-müracaatçının güçlerinin belirlenmesi
“Sosyal hizmet uzmanı grup üyesiyle birlikte grubun nasıl işlev göreceğini ve olası bir grup üyesinin gruba katılımı konusunda fikir alışverişinde bulunur”. Grupla sosyal hizmet uygulamasında yukarıda belirtilen görüşmenin temel amacı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) Üyelerin gruba bağlılığını ve alışmasını sağlamak
Genelci uygulama modelinde, üçüncü aşama aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Planlama
Hangisi doğru geliştirilmiş bir hedefin özelliklerinden biridir ?
Doğru Cevap: E) Mümkün olduğunca nitelikli ve ölçülebilir olmalıdır.
I. İhtiyaç duydukları ve hakları olan kaynaklara ulaşmaları II. Sorun çözme kapasitelerini geliştirmeleri III. Müracaatçılara hizmet sunanların gelişimini destekleme yolu ile örgütlerin gelişmesini teşvik Yukarıdaki seçeneklerde belirtilenlerden hangisi ya da hangilerinde sosyal hizmetin insanlara sağladığı desteklere yer verilmiştir?
Aşağıda program geliştirme ile ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: A) Sorumluluklar tek kişide toplanmalıdır.
Ön değerlendirme sürecinde sosyal hizmet uzmanının yerine getirmesi gereken ilk ve en önemli görev aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Müracaatçının kim olduğunu belirlemek
Gruplarla sosyal hizmet uygulamasında, grubun sınırı, ilişki çerçevesi ve grup üyeleri arasındaki bağ hangi başlık altında incelenmektedir?
Doğru Cevap: C) Grubun yapısal özellikleri
Sosyal hizmet uzmanları bireylerle sosyal hizmet uygulamasını gerçekleştirirken hangi yaklaşımı benimsemektedir?
Doğru Cevap: B) Bütüncül yaklaşım
Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uzmanının toplumun sorunlarını değerlendirmesi ve analiz etmesi nedenlerinden birisidir?
Doğru Cevap: E) Sorun veya konuyu daha iyi belirleyebilme
Hangisi sorun çözme sürecinde yer alan “süreç” kavramını ifade etmektedir?
Doğru Cevap: C) Sorunun oluşumundan çözümüne kadar olan periyottaki her türlü durum
Aşağıdakilerden hangisi müracaatçının duygusal ve ruhsal sağlık olarak güçlü olan yönlerini belirlemek amacıyla kullanılabilecek sorulara örnektir?
Doğru Cevap: A) Kendinizi en güçlü hissettiğiniz bir zaman var mı?