logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sosyal Hizmet Kuramları 1

Soru 1:

Sosyal hizmet mesleğini benzeri diğer disiplinlerden ayıran en önemli özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

"Sosyal hizmet uzmanı program geliştirme ve değerlendirme gibi işlevleri yerine getirir"  tanımı sosyal hizmet uzmanın  on temel rolüne karşılık gelen işlevlerlerden hangisine aittir?

Soru 3:

"Bu kurama göre, önceki davranışlar gözlemlendiğinde ve kontrol altına alındığında davranışlar kontrol altına alınabilir ve tahmin edilebilir. Bu kuram davranışların öğrenildiğini ve koşullara bağlı olduğunu belirtir." Yukarıda ifade edilen sosyal hizmet kuramı aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 4:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Dahrendorf'un çatışma ile ilgili görüşlerine uygundur?

Soru 5:

Sosyal hizmetin odağında ne vardır?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi uzmanların bilgi ortaya koyması, bilgi üretmesini ve kendilerini geliştirmelerini de engelleyecek durumlardan değildir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uygulamalarında, uzmanların içinde bulunduğu sistemdir?

Soru 8:

Sistem yaklaşımı ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 9:

Zaman yönetimi, çalışma planı hazırlama gibi işlevleri yerine getirmek hangi sosyal hizmet uzmanın rolüdür?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi  psikiyatrik alanda çalışan sosyal hizmet uzmanlarının klinik düzeydeki rollerinden birisidir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmetlerin amaçları arasında yer almaz?

Soru 12:

Bireyi, içinde bulunduğu çevre ile birlikte değerlendiren ve ele alan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Report (1996) tarafından krize müdahalede belirlenen hedeflerden değildir?

Soru 14:

“Bireyin kendisiyle ilgili güçlü bir duygu geliştirme ve diğerlerinin etkisinden bağımsız olarak seçimler yapabilme yeteneği ile ilgilidir. Kendisini iyi bir şekilde ayrıştırmış bireyler güçlü bir kendilik duygusuna sahiptirler ve kendi ilkeleri doğrultusunda hareket ederler.” şeklinde tanımlanan Bowen’ın anahtar kavramı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

I.Bireylerin sorun çözme ve baş etme becerilerini artırmak, II.İnsanları kendilerine kaynak, hizmet ve fırsat sağlayan sistemlerle ilişkilendirmek, III.Sosyal politikaları geliştirmek ve iyileştirmek, IV.İnsanlara kaynak ve hizmet sağlayan sistemlerin insancıl çalışmaları ve etkinliğini özendirmek. Yukarıdakilerden hangileri sosyal hizmetin amaçları arasında yer alabilir?

Soru 16:

"Bu savunma mekanizmasında, bir  kişinin anksiyete üreten düşünce ve dürtüleri farklı bir kaynağa çevrilir. Kişi kendi eksikliklerinin ve yenilgilerinin sorumluluğunu ya da suçunu başkalarına yükler." Yukarıda açıklaması verilen savunma mekanizması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmette iletişim kurulacak hedef gruplardan biri değildir?

Soru 18:

"Sosyal Hizmet Uzmanı, analiz sırasında oldukça doğal tepkiler vererek, hastanın otorite figürünü kendi kendine yaratması ve oluşturmasına izin veren bir kişilik yaratır. Hastanın aklında, sosyal hizmet uzmanı caydırıcı bir baba ya da ciddi bir anne olur". Açıklamada bazı özellikleri verilen psikoanalitik teknik, aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Çevresel olaylara bağlı olarak bilinçsiz bir şekilde ortaya çıkan ve davranışları ve duyguları etkileyen zihinsel işlevlere ne ad verilir?

Soru 20:

1. Tarihsel olarak insancıl perspektif 1940’lı yıllarda psikanalitik (psikodinamik) ve davranışçı yaklaşımları temel alarak  ortaya çıkmıştır. 2. İnsancıl yaklaşımın temelinde, müracaatçıyı pozitif değişime yöneltmek için yardım ilişkisinin değeri vurgulanmıştır. 3.  İnsancıl yaklaşımın en büyük amacı; müracaatçıların kendilerini gerçekleştirmesine yardım etme çabasında, onların öznel gerçekliklerini anlamaya çalışmaktır. Yukarıda insancıl yaklaşımla ilgili verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?