logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sosyal Hizmet Kuramları 1

Soru 1:

I. Toplumun tüm üyelerinin aynı temel haklara, korunmaya, fırsatlara, gerekliliklere ve sosyal çıkarlara sahip olduğu ideal bir durumdur. II. Toplumun tüm üyelerinin maddi varlıkları, geliri ve refahı elde etme fırsatlarına sahip olduğu ideal bir durumdur. III. Bireyin kendi kaderini kendinin tayin etme hakkının olması anlamına gelmektedir. Yukarıda açıklaması yapılan kavramlar, aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru sıralanmış bir şekilde verilmiştir?

Soru 2:

Maslow tarafından ortaya atılan ihtiyaçlar hiyerarşisinin ilk basamağı aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir ?

Soru 3:

“İnsanlarla iletişim kurarken hislerimi onlara açamıyorum.” diyen bir müracaatçı aşağıdaki boyutlardan hangisinde sınırlılık gösterir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet uzmanlarının sahip olması gereken temel ortak becerilerden biridir?

Soru 5:

"..............., bireyin sosyal ve ekonomik çevresi içerisindeki kapasitesinin ve eylemlerinin, talepler, beklentiler, kaynaklar ve fırsatlar ile eşleşme ya da uyumuna odaklanmaktadır." Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 6:

Sheafor ve Horejsi sosyal hizmet uygulamasına yol göstermesi gereken kaç ilkenin var olduğunu ifade etmişlerdir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi bireyi etkileyen ekolojik faktörlerden biri değildir?

Soru 8:

Zehra uzun yıllardır eşinin şiddetine maruz kalmıştır. Öyle ki zaman zaman engelli olan kızının durumunu hamileyken de dayak yemesine ve karnına aldığı darbelere bağlamaktadır. Eşinin madde kullandığından şüphelenmektedir. Bir yıl önce annesini de kaybedince, çok üzülmüş, depresyon tedavisi görmüştür. Şu anda boşanma sürecindedir.  Engelli kızını da alarak sığınma evine başvurmuştur. Yukarıda verilen örnek olayda  sosyal hizmetin ilgi alanına giren ve mesleki müdahale yapılacak  risk grupları aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

Soru 9:

Karşıdaki kişinin anlattığını dinleyerek anladıklarının doğruluğunu teyit etmesi sosyal hizmet uzmanının sahip olması gereken becerilerden hangisinin kapsamına girmektedir?

Soru 10:

Bilginin doğasını, kaynaklarını, kökenlerini, değerini araştırmak anlamına gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Sosyal hizmet uygulamalarında yasa ve politikalar her zaman uygulamaya yönelik detaylı reçete sağlamamaktadır. Böyle durumlarda sosyal hizmet uzmanının kaçınması gereken tutum hangisidir?

Soru 12:

Hangisi sosyal sorunlardan biri değildir?

Soru 13:

Sosyal politikanın alanları ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?

Soru 14:

Müracaatçıların sorunlarını açmaları için yaşantılarını anlatmalarının sağlanması, sosyal hizmet uzmanının onları dinlemesi ve yaşantılarını anlamaya çalışması ile mümkün olacaktır. Bu süreçler empati kurarak soruna ilişkin aktif bir çaba ve çalışmayı anlamak ve kabul etmeye yarar. Yukarıdaki bilgiler sosyal hizmet uzmanının edinmesi gereken hangi becerilerdendir?

Soru 15:

Aşağıdaki sosyal hizmet uzmanının sahip olması gereken becerilerden hangisi algı kontrolü kavramını içerir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi bir sosyal hizmet uzmanının bireyin bilişsel gereksinimleriyle ilgili mesleki müdahalesini ifade eder?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmetin araştırma sürecinin bir özelliği değildir ?

Soru 18:

Her bireyin hayatını idame ettirecek kadar kazanç sağlayabilmesi sosyal politikanın aşağıdakilerden hangi alanıyla açıklanabilir?

Soru 19:

I-Sosyal hizmet uzmanı olarak kendinde duyguları fark etmeli. II- Sosyal hizmet uzmanı kendindeki duyguları tanımlamalı ve onları müracaatçı ile paylaşmalı III-Müracaatçının davranışları hakkında, fikirler biçiminde tepkileri geri bildirmeli. Yukarıda verilenlerden hangisi /hangileri Sosyal hizmet uzmanının  meydan okuma becerisinde öncelikle dikkat etmesi gereken noktalar arasında yer almalıdır.

Soru 20:

I-Sosyal hizmet uzmanı müracaatçılar konuşurken onların çeşitli temalara ve duygusal aşırı bildirimlerine dikkat etmeli.II-Sosyal hizmet uzmanı özetlemede anahtar fikir ve duyguları onların esas anlamlarına dair geniş ifadeler olarak birleştirmeli.III-Sosyal hizmet uzmanı özete yeni fikirler eklemelidirIV- Sosyal hizmet uzmanına özetini bildirmenin mi yoksa onlara esas temalar, anlaşmalar veya planları özetlemeyi istemenin mi daha yardımcı olacağına karar vermeli. Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri Sosyal hizmet uzmanının  özetleme becerisi ile ilgili noktalara dikkat etmesi gerekenler arasındadır.