logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Temel İlk Yardım Bilgisi

Soru 1:

Bilinci kapalı kişilerde sırtüstü yatar pozisyonda iken dil kökünün geri kaçmasını engellemek için kişiye hangi pozisyon verilir?

Soru 2:

Temel yaşam desteği sırasında göğüs bölgesine uygulanacak bası sayısı kaç olmalıdır?

Soru 3:

Normal bir soluktan sonra da akciğer içindeki kalan havanın basıncı kaç mmHg’dır?

Soru 4:

I. Olay yerinde uygulanır. II. Tıbbi araç gereç aranmaz. III. İlaçsız uygulamalardır. IV. Sağlık personeline gözetimi gereklidir. Yukardakilerden hangileri, ilkyardımın özelliklerindendir?

Soru 5:

Sağlık kuruluşuna haber verme Ambulansta yapılan girişimler Olay yerinde kurtarıcı girişimler Hastane acil servislerin de yapılan girişimler Yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri hayat kurtarma zincirinde ilk yardımcının esas sorumlu olduğu alanlar arasındadır?

Soru 6:

Aşağıdaki ifadelerden hangileri ilk yardımcılarda bulunması gereken özelliklerdendir? I. Sorumluluk alabilmelidir. II. Kendine güvenmeli ve çabuk karar verip hızlıca uygulayabilmelidir. III. Eldeki imkânları ve malzemeleri en iyi şekilde değerlendirebilmelidir. IV. İyi bir iletişim becerisi olmalıdır. V. Yaşamsal fonksiyonların sürmesi sağlanmalıdır.

Soru 7:

Hayat kurtarma zincirinin ikinci unsuru aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Acil yardımın telefon numarası hangisidir?

Soru 9:

Aşağıdaki belirtilerden hangisi kafa ve omurga yaralanmalarında görülen belirtilerden değildir?

Soru 10:

Hücre ve dokulara en yakın olan damarlar hangileridir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi vücudumuzdaki kasların görev aldığı temel işlevlerden değildir?

Soru 12:

Aşağıda atardamarlarla ilgili verilen bilgilerden hangisi doğrudur?

Soru 13:

Soluk borusunun dallanarak sağ ve sol akciğerlere giren yapıları olarak tanımlanan kavram aşağıdaki şıkların hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 14:

Plazma kanın % kaçını oluşturmaktadır?

Soru 15:

I. Besinlerin hücrelere taşınmasına aracılık etmek. II. Hormonların, vitaminlerin ve enzimlerin taşınmasına aracılık etmek. III. Kan asitlik derecesinin düzenlenmesine katkıda bulunmak. IV. Beden ısısının yayılmasını sağlamak. V. Savunma sistemine katkıda bulunmak. Yukarıdakilerden hangileri, kanın bedendeki temel görevlerindendir?

Soru 16:

I. Kırık bölgedeki kemik uçları temiz bir bezle kapatılmalıdır. II. Dışarı çıkan kemik uçları hastaya acı vermeden içeri doğru hafifçe itilmelidir. III. Ayrılan kemik parçaları gözle görünüyor ise yavaşça birleştirilmelidir. IV. Kırık ve çevre bölgesinde oluşabilecek ödem durumlarında o bölgede bulunan yüzük, saat gibi aksesuarlar çıkartılmalıdır. Yukarıdakilerden hangilerinde, açık kırıklarda yapılacak ilk yardım uygulamaları doğru verilmiştir?

Soru 17:

Köprücük kemiği kırıklarında öncelikle hangi ilkyardım uygulaması yapılmalıdır?

Soru 18:

I. Atardamar kanamaları II. Toplardamar kanamaları III. İç kanama Yukarıda verilen öncüllerden hangisi veya hangileri kanamaların damar tipine göre çeşitlerindendir?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi hipovolemik şokun sebeplerinden biri değildir ?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi bedeni oluşturan temel sistemlerden birisi değildir?