logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sosyal Psikoloji 1

Soru 1:

Tüm sosyal bağlamlarda genellikle psikolojik tepkisellikten dolayı sosyal etkiye karşı çıkmak aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Sherif’in çalışmalarında gerçekliği tanımlamak için, Asch’ın çalışmalarında grup tarafından dışlanmamak için ve Milgram’ın çalışmalarında otoriteye “hayır” denilemediği için gruba ya da güçlü kişiye uyma gözlenmiştir. Bu çalışmaların sonucundan çıkarılabilecek ortak sonuç aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Tutum modellerinden, ABC modeline göre tutumu oluşturan bileşenler  aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 4:

Televizyon programındaki şiddetin çocukların daha sonraki davranışları üzerinde bir etkiye neden olup olmadığını sınayan bir araştırmada bağımsız değişken aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Dünya hakkında hipotezler kurarak ve onları test ederek içinde bulunduğu sosyal çevreye aktif biçimde anlam vermeye çalışan kişiye ilişkin metafor hangisidir?

Soru 6:

Kişiler arası düzeyde Devletsel düzeyse Bireysel düzeyde Toplumsal düzeyde Yukarıdakilerden hangisi/hangileri tutumların ortaya çıktığı sosyal psikolojik analiz düzeylerindendir?

Soru 7:

20. yüzyılın başında ABD sosyal psikolojisinde ortaya çıkan ve gözlenebilir olan olguların çalışılması gerektiğini ileri süren sosyal psikolojik yaklaşım hangisidir?

Soru 8:

- Konformiteyi etkileyen faktörler; durumsal ve kişisel faktörler olarak ayrılır. - Durumsal faktörler grubun büyüklüğü ve grupta söz birliğinin etkisidir. - Kültürler arası farklılıklar ve toplumsal cinsiyet farklılıkları da durumsaldır. - Benlik farkındalığı, benlik sunumu ve kişisel kontrol ihtiyacı kişisel faktörlerdir. - Benlik farkındalığı özel ve kamusal benlik farkındalığı olarak ikiye ayrılabilir. Konformiteyi etkileyen faktörler ile ilgili yukarıda verilen öncüllerin kaç tanesi doğrudur?

Soru 9:

ABC modeline göre tutumun üç bileşeni aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmiştir?

Soru 10:

Sosyal etkileşimle ilgili zihinsel süreçlerin çalışılması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

I Doğal ortamda yapılmış olsa da temel olarak deney yöntemi kullanılmış olduğundan, alan deneylerinde denence sınanması kolaylıkla yapılabilir. II Alan deneyi laboratuvarda araştırılması zor olan konular için uygundur. III Bu yöntemde de deneklerin tepkisel davranma olasılığı vardır. Yukarıdakilerden hangileri alan deneyinin güçlü yanlarındandır?

Soru 12:

İnsanların ortada açıkça dış/çevresel nedenler olduğunda bile davranışları kişisel özelliklere yükleme eğilimine işaret eden olgu hangisidir?

Soru 13:

19. yüzyılda, Almanya’da geliştirilmiş, kültürel davranışın tarihsel ve karşılaştırmalı olarak çalışılması gerektiğini öne süren sosyal psikoloji yaklaşımı hangisidir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi başka insanların gerçek ya da hayali etkileri sonucunda kişinin davranışının değişmesidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi kamusal benlik-farkındalığı yüksek olan kişilerin davranışına örnek olarak gösterilebilir?

Soru 16:

Sosyal olguların (örneğin, “yoksulluk”, “delilik”) verili bir kültür ya da toplumda anlaşılma biçimi ve bu anlama biçiminin söz konusu sosyal olguları yorumlamada bir temel sağlamasına ne ad verilir?

Soru 17:

Bir tutum nesnesinin iki ayrı boyut üzerinde olumlu veya olumsuz olarak değerlendirilmesine ne ad verilir?

Soru 18:

Aşağıdaki deneylerden hangisi Azınlık Etkisi deneyleri olarak adlandırılır?

Soru 19:

I. Kan bağışlamak. II. Derslere devamsızlık yapmamak. III. Belirli bir partiye oy vermek. Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri davranışların alışkanlıklar tarafından biçimlendirildiğine örnek teşkil etmektedir?

Soru 20:

Atıf Kuramı: İnsanların sosyal etkileşimde neden ve sonuç ilişkilerini nasıl çıkarsadıklarını açıklamak üzere geliştirilmiş bir yaklaşımdır. Bu kuramın temelini atan kimdir?