logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kamu Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar

Soru 1:

–Kurum ölçeğinde etik kültürünü yerleştirmek ve geliştirmek -Kamu görevlilerinin karşılaştırkları etik sorunlara yönelik öneri ve yönlendirmelerde bulunmak -Kurumsal etik uygulamaları değerlendirmek Yukarıda görevleri sıralanan kurumsal yapı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

"Ceza yasasına konu yaptırımlar, kamu görevlisini ... ... davranıştan uzaklaştırma işlevi de görmektedir. Buna göre, örneğin zimmet suçunun cezası 5-10 yıl, rüşvet için 4-12 yıl, görevi kötüye kullanmanın cezası da 1-3 yıl kadar hapistir." Boşluğa hangi kavramlar gelmelidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangileri rasyonel kapsayıcı karar alımınının sınırlılıklarındandır? I. Problemin her zaman açık bir biçimde ifade edilememesi II. Karar almak için tüm verilerin toplanamaması, problemi çözmek için gerekli tüm seçenekleri bilmenin olanaklı olmadığı III. Karar alma ölçütlerinin her zaman nesnel olarak belirlenememesi ve sayısallaştırılamaması IV. Ölçütler ile seçeneklerin birbirinden ayrıştırılamaması, karar alıcının olumlu ve olumsuzlukları kıyaslayarak en optimal seçimi yapamaması

Soru 4:

Aşağıdaki ifadeler yönetişimin hangi ilkesine karşılık gelir? Yönetişimin aktörlerinin kararları ve uygulamalarına bireylerin kolayca erişebilirliği anlamında kullanılmaktadır. Devletlerin ekonomik, politik ve sosyal konularda aldıkları kararlara, özel sektörde faaliyet gösteren kuruluşların mali durumlarına, uluslararası kuruluşların faaliyetlerine ilişkin zamanında, anlaşılır, ilgili, nitelikli, güvenilir bilgiye bireyler tarafından erişilebilmesini ifade etmektedir.

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi  “örgüt misyonunun açıkça ifade edilmesi”, “paydaşlarının belirlenmesi ve görüşlerinin alınması”, “örgütün 3-5 yılı kapsayan stratejik amaç ve hedeflerinin belirlenmesi” ve “bunlara ulaşmak için stratejilerin geliştirilmesi”nden oluşan bir yönetim sürecidir?

Soru 6:

Stratejik yönetimle ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi üretim girdilerinin, üretilen mal ve hizmetlerin kamuya yarar oranı olarak tanımlana performans yönetimi ilkesidir?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi "Performans" kelimesinin karşılıklarından birisi değildir?

Soru 9:

Görevlerin etkin biçimde gerçekleştirilmesi için örgüt ve yöneticilere yönelik toplumda genel kabul gören davranış standartları ve buna ilişkin yargılar yönetsel etiği oluşturur. Yönetsel etik, yöneticilere aldıkları kararlar, eylem ve işlemlerinde kılavuzluk yapan değer, ilke ve standartlardır (Özgener, 2004).Buna göre, yönetsel etik için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 10:

Görevin gerektirdiği kişisel özellik ve teknik yeterliklere sahip olmaya ne ad verilir?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi stratejik planlama sürecinin stratejik plan hazırlama aşamasına ait bir öge değildir?

Soru 12:

I. Performans değerleme sistemi II. Ödüllendirme stratejisi III. Hizmetiçi eğitim IV. Bireysel planlama V. Geri bildirim Yukarıda verilen girişimlerin hangilerinin geliştirilmesinde performans yönetiminin etkisi vardır?

Soru 13:

Rasyonel kapsayıcı modeli eleştiren ve buna karşı sınırlı rasyonalite modelini öneren isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

BTK Numara Taşıma Sorgulama e-hizmeti hangi kurum altında yer almaktadır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi OECD ülkelerinde en çok benimsenen kamu hizmeti temel etik davranış ilkelerinden biridir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi geçerli olması beklenen ilkelere yön veren temel kavramlar arasında yer almaz?

Soru 17:

Performans yönetimi, aşağıdakilerden hangisinin geliştirilmesi ve etkili hale getirilmesi ile ilgili değildir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi kamusal etikte etik davranışları besleyen kaynaklar arasındadır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi yeni kamu yönetimi ilkeleri olarak sayılmaz?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri sınırlı rasyonelite, artırımcılık ve karma tarama modellerine yöneltilen eleştirilerdendir? a. İlgili tüm verinin toplanmasının mümkün olmaması b. Ne kadar veri toplanmasının yeterli olduğunun belli olmaması c. Ne kadar seçeneğin belirlenmesinin yeterli olduğunun belli olmaması d. Radikal değişiklik kararlarına yer verilmemesi e. Temel ve sıradan kararlar arasındaki farklılığın açık olmaması