logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kamu Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar

Soru 1:

Bir yönetişim, küreselleşmenin ve sürdürülebilir kalkınmanın gerektirdiği değişime ayak uydurmaya yönelik, devlet, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşın yönetimde birlikte rol almalarını öngören geniş bir perspektifi temsil eden yönetişim ilkesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Bir kamu kuruluşu için hedeflenen kamu hizmeti miktarı, halkın beklentilerinin %100’ne ulaşmaksa, aşağıdaki “ulaşılan hizmet miktarları’ndan hangisi “düşük” olarak nitelendirilir?

Soru 3:

I) Kamu hizmetlerini daha hızlı ve etkili sunma II) Kamu hizmetini zaman ve mekân sınırlılığını ortadan kaldırarak sunma III) Kamu hizmetlerini mobil teknolojilerle sunma Yukarıda sunulan e-devlet tanımlarında sırasıyla hangi perspektiflere odaklanılmaktadır?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi Kamu Performans Yönetimi ilkelerinden biri değildir?

Soru 5:

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde "geleneksel yönetim modeline dayanan dış denetim yoluyla kurallara uymanın temel alındığı etik yaklaşımı doğru verilmiştir ?

Soru 6:

Doğru karar verebilmek için konaklama problemiyle ilgili tüm verilerin toplanması gereken aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Rasyonel kapsayıcı modeli eleştiren ve buna karşı sınırlı rasyonalite modelini öneren isim aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Etik sözcüğünün terim anlamı bağlamında aşağıdaki dillerin hangisinde bir karşılık bulmadığı söylenebilir?

Soru 9:

Avrupa Komisyonu kendi yönetişim anlayışını “European Governance: A White Paper” adlı “Avrupa Yönetişimi” olarak nitelendirilebilecek olan belgeyle, ortaya koymaktadır. Belgede yer alan iyi yönetişimin temel ilkeleri nelerdir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi stratejik planı uygulama aşamasında örgütsel faktörlere ilişkin boyutun içinde yer almaz?

Soru 11:

Stratejik yönetimi “örgütleri değişime yönlendiren ve istenen sonuçlara ulaşabilmek için bir araya getirilen felsefe, yaklaşım, düşünce, kavramlar ve teknikleri uygulama süreci olarak” tanımlayan bir kişi aşağıdakilerden hangisini vurgu yapmaktadır?

Soru 12:

Kriptografi, sayısal imza, ağ bölümlendirmesi, güvenlik duvarları, yedekleme, saldırı tespiti, erişim denetimi ve anti-virüs sistemleri aşağıdaki hangi önlem kapsamına girmektedir?

Soru 13:

Yönetişim yaklaşımı aşağıdakilerden hangilerini gerektirmektedir? a.Devlet “hizmet sunumunu düzenleme” rolünü üstlenmektedir. b. Kamu sektöründe etkinliğin sağlanması, rekabetin ve piyasaların desteklenmesi ve özel teşebbüs için uygun ortamın yaratılması amacıyla devlet içinde ve dışında girişimciliğin geliştirilmesi c. Kamu kuruluşlarının özelleştirilmesi; kamu personel sayısının azaltılarak kamu hizmetlerinde reforma gidilmesi; bütçenin kontrol edilmesi; idarenin adem-i merkezileşmesi ve devletin dışındaki aktörlerin daha fazla kullanılması”. d. Sivil toplumun geliştirilmesi, merkezden yerele yetki devrinin sağlanması ve devletin rolünün kamu, özel, gönüllü kuruluşlar adı da verilen hükûmet dışı örgütlenmeler ile paylaşımı

Soru 14:

-Sonuç odaklılık ve iddialı sonuç hedeflerin belirlenmesi -Ölçütlerin ve buna uygun göstergelerin belirlenmesi - Çok boyutlu performans değerlendirmesi Yukarıda ilk üç aşaması verilen yönetim modeli aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

İdeal bir rasyonel kapsayıcı karar alma süreci bir idarecinin bir dizi eylemi belli bir sırayla gerçekleştirmesini gerektirir: 1. Kamusal nitelikte bir problem belirlenir, 2. Problemle ilgili tüm veri toplanır. Bu süreçte 4. Aşama hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi kamuda etiği önemli duruma getiren nedenlerden biri değildir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi E-devlete geçişte karşılaşılan sorunlardan biri değildir?

Soru 18:

Olguculuk olarak da adlandırılan ve Auguste Comte’un ilk olarak ortaya attığı bu felsefi akım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Görgülcülük olarak da adlandırılan, her türlü bilginin beş duyu ile elde edilen ölçüme ve gözleme dayandığını savunan yaklaşım aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Türk kamu yönetiminde etik sistemin yapı taşlarından biri değildir ?