logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İstatistik

Soru 1:

I. Evreni oluşturan birimlerin değişkenliği II. Zaman III. Doğru veri elde etme IV. Maliyet Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri evrenin sonlu olması durumunda tam sayım ya da örneklemenin kullanılacağına karar vermede dikkate alınacak kriterlerdendir?

Soru 2:

Bir bozuk para ve bir zarın aynı anda atılması denemesinde, paranın yazı ve zarın 3’ten küçük gelme olasılığı kaçtır?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi olasılıklı olmayan örnekleme yöntemi değildir?

Soru 4:

Aşağıdakilerden hangisi tahminleme sürecinin bir aşaması değildir?

Soru 5:

20 parçanın bulunduğu bir kutuda 5 parça kusurludur. Çekileni yerine koyarak 4 parça çekilmiştir. İki parçanın kusurlu çekilme olasılığı nedir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi bir karşılaştırma araştırmasına örnektir?

Soru 7:

x ve y değişkenlerine ilişkin yukarıda verilen hesaplamalara göre regresyon doğrusunun eğimi kaçtır?

Soru 8:

I. Problemin ifade edilmesiII. Evrenin ve örneklemin belirlenmesiIII. Anket formunun düzenlenmesiIV. Anket formunun az sayıda birey üzerinde geçerliliğinin sorgulanmasıV. Açıklama metninin hazırlanmasıVI. Anket formunun bireylere sunulmasıVII. Geri dönüşümün sağlanması VIII. Takip çalışması ile formun hedeflenen bireylere ulaşmasıIX. Sonuçların analiziYukarıda verilen anket süreci aşamalarının doğru akışa sahip olabilmesi için hangi iki aşamanın yer değiştirmesi gerekmektedir?

Soru 9:

Türkiye'de üniversiteye kayıtlı öğrencilerin boş zamanlarını değerlendirme alışkanlıkları araştırılmak istendiğinde, istatistik birimi nedir?

Soru 10:

Korelasyon analizinin regresyon analizinden farklılık gösterdiği nokta nedir?

Soru 11:

Olayların aynı anda gerçekleşme olasılığı yani kesişimleri için hangi kural kullanılır?

Soru 12:

Bir işletmede üretilen ampullerin 450 saat olan dayanma süresini artırmak için yeni bir hammaddenin kullanımı düşünülmektedir. Bu hammadde kullanılarak 1000 ürün üretilmiş ve ortalama dayanma süresi 462 saat olarak hesaplanmıştır. Hammaddenin olumlu sonuç verip vermediği %95 güvenle sınanacaktır. Bu sınamanın hipotezleri aşağıdakilerden hangisinde doğru yazılmıştır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi duyarlı olmayan ortalamadır?

Soru 14:

Çeşitli olası gözlemlerden yalnızca birinin gerçekleşmesi ile sonuçlanan sürece ne ad verilir?

Soru 15:

Bir hastalıkta, normal koşullarda, iyileşme süresi ortalama 5 gündür. Yeni geliştirilen bir ilacın iyileşme sürecini azalttığı iddia edilmektedir. Bu amaçla, ilgili hastalığa yeni yakalanmış 15 hasta rassal olarak seçilmiş ve bu hastalara yeni ilaç verilmiştir. Hastaların ortalama iyileşme süreleri 4.7 gün ve standart sapması 0.9 gün olarak bulunmuştur. İlacın iyileşme süresini azaltıp azaltmadığı α=0.05 anlam düzeyinde sınanacaktır. Bu sınamada alternatif hipotezi nedir?

Soru 16:

Bir üretim sürecinde üretilen birimlerin uzunlukları kontrol ediliyor. Standart sapma 0,45 mm olarak bulunuyor. Bir kalite kontrol uzmanı her sabah rasgele seçilen 40 birim üzerinde kontrolünü sürdürüyor. Bir günde ortalama uzunluk 35,62 mm olduğunda; %95 güven düzeyinde kitle ortalamasının güven aralığını bulunuz?

Soru 17:

Aritmetik ortalama ile duyarlı ortalamalar arasındaki ilişki hangisinde doğru ve tam olarak verilmiştir?

Soru 18:

Anadolu Üniversitesi açıköğretim sisteminde 2013-2014 öğretim yılında öğrenim gören öğrencilerin demografik özelliklerini belirlemek amacıyla bir araştırma planlanıyor ve bu amaçla 1000 öğr

Soru 19:

I. X ¯’ın beklenen değeri evren ortalamasına eşittir. II. Örneklem hacmi artıkça X ¯’ın dağılımı t dağılıma yaklaşır. III. Örneklem hacmi artıkça standart hata artar. Ortalamanın (X ¯) örnekleme dağılımıyla ilgili yukarıdaki bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi bilimsel araştırma adımlarından biri değildir?