logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Görüşme Teknikleri

Soru 1:

Aşağıdakilerden hangisi ergenle yapılacak sosyal hizmet görüşmesinde özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer almaz?

Soru 2:

Aşağıdakilerden hangisi “ Kötüye Kullanma ( İstismar ) Riskini Azaltmak “ için sömürünün çeşitlerinden biri değildir?

Soru 3:

Sosyal hizmet görüşmelerinin kayıt edilmesi sürecinde kayıt cihazı kullanma ve not alma iki temel yöntemdir. Bu iki yöntemin görüşmelerde ideal olarak nasıl kullanılması gerekmektedir?

Soru 4:

Birbirleriyle çatışan seçeneklerin olduğu bir durumda ahlaki açıdan en doğru kararı vermek için seçenekleri gözden geçirip değerlendirerek seçim yapma süreci nasıl adlandırılır?

Soru 5:

“Oldukça ileri düzey, uygulanması zor ve ustalık gerektiren bu teknik özünde başvuranların anlatımları, anlatımları ile davranışları veya davranışlarının kendi içinde tutarsızlığına dayanır. Bazı başvuranlar görüşme süreci içinde bir oturumda farklı başka bir oturumda farklı bir söylemde bulunabilirler, davranışları arasında farklılıklar olabilir. Bu durumda görüşmeci bu tekniğe başvurabilir.” Yukarıda anılan problem çözme girişiminde kullanılan teknik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Bireyler etiğe neden ihtiyaç duymaktadır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi yapılandırılmamış görüşmelerin özelliklerinden biridir?

Soru 8:

İlk görüşme ve sonlandırma aşamalarında fazla başvurulmayan, değerlendirmenin sonuna doğru ve en çok da problem çözme aşamasında kullanılan, başvurana düşünme zamanı veren, inisiyatifin başvurandan gelmesi fırsatını yaratan ve kararın başvurana ait olması fikrini oluşturan teknik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 9:

“Gerontoloji” nedir?

Soru 10:

Şizofreni hangi ruhsal sorunu ifade eder?

Soru 11:

Aktif dinlemenin sonucunda oluşan ve bir sonraki iletinin ne olacağını tahmin etmeye yönelik dinleme türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

“Bu teknik, yansıtmanın bir adım ötesidir. Burada başvuranın söyledikleri hatasız ve daha anlaşılır bir dile çevrilerek yansıtılır. Bu uygulama başvuranın düzeyine uygun yapılacağından, kendine ilişkin farkındalığını destekleyecek ve algısal alanını yeniden yapılandırabilecektir. Duygularına, düşüncelerine ve yaşantılarına ilişkin farkındalığı artan başvuranın giderek sorununa farklı yaklaşma kapasitesi artacağından, değişimi için de büyük adım atmış olacaktır. Bu teknik, başvuranda farklı kelimelerle de olsa aynı dilin konuşulduğu, kendisinin anlaşıldığı duygusunu yaratmaktadır. İyi bilinen bir gerçek, “anlaşılıyor olma” duygusunun değişim sürecine eşsiz katkı yaptığıdır. Bu, ayrıca, değişimin görüşmeci odaklı değil, başvuran odaklı gerçekleşmesi için de gerekli bir tekniktir.” Yukarıda betimlenen, problem çözme girişiminde kullanılan teknik aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Etik kavramının, etimolojik açıdan Yunanca karşılığı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Sosyal hizmetlerde etik karar verme süreci kaç basamaktan meydana gelir?

Soru 15:

İki ve ya daha fazla alternatiften hangisinin seçileceği konusunda yaşanan güçlük aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi etik ile ilgili temel kavramlar arasında yer almaz?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi çocukla tüm görüşme süreci boyunca sözlü iletişimde dikkat edilmesi gereken noktalardan biri değildir?

Soru 18:

Sorunu değerlendirme sürecinde görüşmeci karşısındakine onu dinlediğini hissettirmek ve anladığı şeyin doğru olup olmadığını doğrulatmak durumundadır. Bu, değerlendirmede kullanılan hangi tekniktir?

Soru 19:

“Karşımızdaki obje ya da kavramlar arasında bazılarına önem ya da belli bir anlam yüklemektir” tanımı aşağıdakilerden hangi doğru seçeneği karşılar?

Soru 20:

Aşağıdaki kavramlardan hangisi bir etik çatışmayı içermektedir?