logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Görüşme Teknikleri

Soru 1:

"Arkadaşımla bir konuda anlaşmazlık yaşadık ve bu tartışmaya dönüştü. Daha sonra oturup aramızdaki problemi çözdük" diyen bir başvurana görüşmeci aşağıdakilerden hangisini söylerse problem çözmede destekleme tekniğini kullanmış olur?

Soru 2:

Gerçek ile gerçek olmayan arasındaki ayrımın yapılamadığı, uygunsuz düşünce, duygu, iletişim biçimi ve davranışların gözlendiği ruhsal bozukluk aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Etik ve ahlak etimolojik açıdan bakıldığında aynı anlama gelseler de birbirinden farklı kavramlardır. Bu kavramlar çeşitli açılardan birbirinden ayrılmaktadır. Buna göre etiği tanımlayan özellikler aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir?I. SoyutII. TeorikIII. EvrenselIV. PratikV. Geniş

Soru 4:

Görüşmelerde uygulanan oturum sayısı ve otorum süresi ne olmalıdır?

Soru 5:

İleri düzey dil ve konuşma bozukluğu olan bireylerle görüşme yaparken uzmana aşağıdakilerden hangisi önerilmez?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal hizmet görüşmesi yapan uzmanın bilincinde olması gereken konulardan değildir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi görüşme sırasında veri toplama sınırları kapsamında sosyal çalışmacının gözeteceği bir konu değildir?

Soru 8:

Unutkanlık sorunu yaşayan yaşlılarla görüşülürken aşağıdakilerden hangisini yapmak uygun olmaz?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi etkin bir dinleyicinin özelliklerinden biri değildir?

Soru 10:

“Başvuranların sorunlarını doğru bir şekilde tespit etmek ve başvurana özgü çözüm yollarını geliştirmek için gerçekleştirilen sosyal hizmet görüşmelerinde, başvuran ve başvuranın sorunu hakkında doğru bilgi elde etmeyi sağlayan görüşme verilerinin kaydı (kayıt tutma) önemli bir adımdır.”Yukarıdaki ifadeye göre kayıt tutma ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi yaşlı bireylerle görüşmeyle ilgili doğru bir bilgidir?

Soru 12:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 13:

Çocuğa gerçekten ilgi gösterdiğinizi belli edin. Çocuğa, yaşantısına ve yaşantısına ilişkin bilgisine saygı gösterin. Çocuğun anlayacağı düzeyde açık ve basit bir dil kullanın. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri çocuk görüşmelerinde dikkat edilmesi gereken önemli noktalardandır?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi ortak dili yeterince etkin kullanamayan başvuranlarla görüşme yapan görüşmecinin dilin kullanımına ilişkin özen göstereceği teknik konulardan biri değildir?

Soru 15:

Bir olayın düzenli olarak ve birbirini izleyen değişmelerle gelişmesi, başka bir olaya dönüşmesine _______?

Soru 16:

“Her başvuran kendi kaderini kendi belirleme hakkına sahiptir. Görüşmeci yaklaşımıyla bu hakka saygı duyduğunu sezdirmeli, başvuranın bu hakkını desteklemelidir. Bu davranış başvuranın kendiyle ilgili karar verme gücünü artıracak, dolayısıyla verdiği kararın sorumluluğunu da kişiye yükleyecektir. Bunun ilişki açısından yararı olduğu gibi değişim açısından da çok ciddi yararı vardır.” Yukarıdaki açıklama ilişki kurmada kullanılan değer ve tekniklerden hangisine aittir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi, görüşmenin aşamalarından biri değildir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi belli bir grup ya da ülke içindeki insanların nasıl davranmaları gerektiğini gösteren yazılı kuralları ifade eder?

Soru 19:

“Başvuran ve görüşmecinin düzenli olarak bir araya geldiği aktif görüşme süreci tamamlandıktan sonra başvuran açısından görüşme bitmişse de görüşmecinin sürecin devamında yapması gereken önemli işler vardır. Bunlar kayıt tutma, genel değerlendirme ve izlemedir.”Görüşme sonrasında görüşmecinin görüşmenin başarılı olup olmadığını saptayabileceği en önemli ölçüt aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Sorunla ilgili detaylı bilgi toplanıldığı, amaç ve planların belirlendiği ve başvuranda değişim motivasyonu oluşturulan görüşme aşaması hangisidir?