logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türk Anayasa Hukuku

Soru 1:

Bireysel başvuruları karara bağlamak Siyasi partilerin kapatılması davalarına bakmak Siyasi partilerin mali denetimini yapmak Milletvekillerinin yasama dokunulmazlıklarının kaldırılmasına veya üyeliklerinin düştüğüne dair TBMM kararlarına karşı açılan iptal davalarına bakmak Yukarıdakilerden hangileri Anayasa Mahkemesi'nin görevlerindendir?

Soru 2:

Yasama fonksiyonu ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Sened-i İttifak’ta ayanların yararına olan hükümlerden biridir?

Soru 4:

Anayasa’nın ....... maddesinin birinci fıkrasına göre, “Anayasa’nın değiştirilmesi Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının en az üçte biri tarafından yazıyla teklif edilebilir.” yukarıda boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 5:

YASAMA İS¸LEMLERİ hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Soru 6:

İptal davası açma süreleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisinde doğru bir ifadeye yer verilmiştir?

Soru 7:

1924 Anayasası ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 8:

Asli kurucu iktidarın aşağıdakilerden hangisi ile bağlı olduğu söylenemez?

Soru 9:

Cumhurbaşkanı kararlarına ve Cumhurbaşkanınca çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri dışındaki düzenleyici işlemlere karşı aşağıdakilerden hangisinde dava açılabilir?

Soru 10:

Bir parlamentoda anayasayı değiştirecek çoğunluğa sahip bir iktidar partisinin diğer partilerin görüşlerini hiç dikkate almadan yaptığı anayasa değişikliği hangi yöntemle yapılmıştır?

Soru 11:

"Anayasa temsilde ... ve yönetimde ... ilkelerini benimsemiştir" cümlesindeki boşlukları dolduran ifadeler aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru sırayla verilmiştir?

Soru 12:

I. Asli kurucu iktidar, sosyolojik anlamda toplumdaki siyasal değer ve inançlar, siyasal güç dengesi, uluslararası ortam ve ülkenin dış ilişkileri gibi faktörlerle kendini sınırlı hissedebilir. II. Tali kurucu iktidar hukuken sınırlı bir iktidar olup yaptığı yeni anayasa ya da anayasa değişiklikleri, geçerliliğini yürürlükteki anayasadan alır. III. "Aslilik - talilik" kavramları; hukuk dışılığı değil, üstünlüğü ifade eder. Anayasayı yapan iktidar ile ilgili yukarıda verilen önermelerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 13:

Tali kurucu iktidarın anayasa yapımında kullandığı yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Cumhuriyetçiliğe ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 15:

TBMM'nin bir kanun teklifini reddetmesi halinde aynı kanun teklifinin aynı yasama dönemi içinde yeniden sunulması için teklifin reddedilmesinin üzerinden ne kadar zaman geçmesi gerekir?

Soru 16:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi hâkimlik ve savcılık teminatı kapsamında değildir ?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi yasama organına karşı bağımsızlığını açıklar ?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Cumhurbaşkanı seçilme yeterliliğine sahiptir?

Soru 19:

Hâkimlerin her türlü maddî ve manevî baskıdan uzak olarak huzur ve sükûn içinde tam bir serbestlik ve tarafsızlıkla görev yapabilmelerine imkân sağlayan kişisel güvenceye ne ad verilir?

Soru 20:

Geçerli oyların yüzde kaçını geçemeyen partiler milletvekili çıkaramazlar?