logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türk Anayasa Hukuku

Soru 1:

Katılma ve uzlaşma ilkelerine dayalı olarak gerçekleştirilen anayasa yapım yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Avrupa devletlerinin etkisiyle hazırlanmıştır. Temel amacı müslümanlar ile gayrimüslimler arasında her yönden tam bir eşitlik sağlamaktı. 1856 tarihinde Padişah tarafından ilan edilmiştir. Yukarıdaki özellikleri sıralanan anayasal belge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdaki anayasalarımızdan hangisi hiyerarşik yöntemle yapılmıştır?

Soru 4:

Hangisi olağanüstü hal ilanı için geçerli bir sebep değildir ?

Soru 5:

1982 Anayasası’nın Anayasa değişikliklerinin yargısal denetimine ilişkin düzenlemesi aşağıdakilerden hangisi veya hangilerine izin vermektedir? I- Kanun maddelerinin içeriğine II- Kanun maddelerinin şekline III- Kanun maddelerinin insan haklarına uygunluğuna

Soru 6:

3376 sayılı Anayasa değişikliklerinin halk oylamasına sunulması hakkında kanuna göre söylenemez ?

Soru 7:

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde maddi kritere göre yargı fonksiyonu tanımlanmaktadır?

Soru 8:

Türkiye'de fiilî olarak yarı-başkanlığa benzer bir hükûmet sistemi uygulaması, aşağıdakilerden hangisi sonucunda ortaya çıkmıştır?

Soru 9:

2017 yılında Anayasa'da yapılan değişiklikle kaçıncı madde yürürlükten kalkmıştır?

Soru 10:

I. Bu yöntemin klasik örneklerini “misak biçimindeki anayasalar” oluşturur. II. Tabana dayalı anayasa yapımı olarak da adlandırılmaktadır. III. En belirgin örneklerinden biri Fransa’da 1814 Restorasyon Dönemi Anayasası'dır. Sözleşme yöntemi ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 11:

Bir mahkemede görülmekte olan bir uyuşmazlığa uygulanacak olan bir kanun hükmünün anayasa­ya uygun olup olmadığı sorununun ortaya çıkması hâlinde Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan denetime ne ad verilir?

Soru 12:

Kendisine havale edilen bir anayasa değişikliği teklifini inceledikten sonra vardığı sonuçları bir rapora bağlayarak Meclis Başkanlığına gönderen kişi/kurum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Anayasanın değişikliğinin teklif edilmesine ilişkin aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 14:

Geniş bir uygulama alanına sahip olan ..........., hukuk ve ceza yargısından oluşmaktadır. Diğer yargı kollarının görevine girmeyen davalara ........yargıda bakılır. yukarıda boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir.

Soru 15:

Hakimlerin emekliliği ile ilgili hangi şık doğrudur?

Soru 16:

20 Ocak 1921-29 Ekim 1923 tarihleri arasında Türkiye'de uygulanan hükûmet sistemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdaki ülkelerden hangisinin yasama organı iki meclisten oluşmamaktadır?

Soru 18:

Yüksek Seçim Kuruluyla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 19:

Devletin uyrukları arasında var olan vergi, askerlik, yargılama, eğitim, devlet memurluğu ve temsil alanındaki bütün farkları kaldıran belge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

2010 değişikliğiyle, " bazı gruplara yönelik" alınacak tedbirlerin eşitlik ilkesine aykırı sayılmayacağı hükme Anayasa'nın 10'uncu maddesine eklenmiştir. Aşağıdakilerden hangisi bu tedbirlerin dışındadır?