logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Türk Anayasa Hukuku

Soru 1:

Cumhurbaşkanının bir değişiklik teklifini geri göndermediği düşünülecek olduğunda aşağıdaki seçeneklerdeki kabul oylarından hangisinin varlığı durumunda halkoylamasına gidilmesi zorunlu olur?

Soru 2:

Başkalarına zarar vermemek şartıyla bireyin bir şeyi yapıp yapmamaya ya da belli bir şekilde davranıp davranmamaya kendi iradesiyle karar vermesi ve kararının gereklerini yerine getirirken başkaları tarafından engellenmemesi olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir.

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi yargı fonksiyonunun özelliklerinden değildir ?

Soru 4:

Aşağıdaki anayasa değişiklerinden hangisi hiyerarşik yönteme örnek gösterilebilir?

Soru 5:

Cumhurbaşkanının bir anayasa değişikliğini meclise iade etmeyeceği düşünülecek olursa aşağıdaki kabul sayılarından hangisinde Cumhurbaşkanı'nın değişikliği halkoylamasına sunması zorunludur?

Soru 6:

I. Genel seçimden sonraki 30 ayın bitiminde, II. Üyelerin %5'inin ayrılması III. Genel seçimlere 1 yıl kala Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri ara seçim şartları arasında yer alır?

Soru 7:

Adli yargı alanında en üst mahkeme olan Yargıtay'ın üyeleri hangisi tarafından seçilir?

Soru 8:

Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı ve üyelerin görev süreleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi anayasaya uygunluk denetiminin dışında tutulan normlardan biridir?

Soru 10:

Gensorunun 2017 değişikliğiyle Anayasadan çıkartılma nedeni nedir?

Soru 11:

Anayasa yapımı veya Anayasa’nın değiştirilmesi bakımından, anayasa hukukçuları ve politika bilimcileri tarafından belirlenen çeşitli yöntem veya modeller aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Anayasa’nın, bir kişi, kurul ya da temsili olmayan bir meclisçe “tepeden inme”bir usulle kabul edilmesine dayalı yöntem hangisidir?

Soru 13:

Bir anayasa değişikliği teklifi TBMM tarafından 360 oydan 399 oya kadar bir oyla kabul edilirse, hangi makam bunu Meclise geri gönderebilir ya da zorunlu olarak halkoyuna sunar?

Soru 14:

Maddi kriterin en önemli savunucusu Fransız anayasa hukukçusu kimdir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi yasama organının kanunla yapabileceği işlemlerdendir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi seçmenin ortaya koyduğu iradenin sonradan birtakım usulsüzlükler yapılarak değiştirilmesini önleyen ilkedir?

Soru 17:

Yasama Yetkisinin Devredilmezliği hakkında hangisi yanlıştır?

Soru 18:

Aşağıdaki düzenleyici işlemlerden hangisi aslî bir işlemdir?

Soru 19:

Islahat Fermanı padişah tarafından kaç yılında ilan edilmiştir?

Soru 20:

Yasama dokunulmazlığı milletvekilinin suç işlemesi halinde dava açılmasına mani olur. Yasama dokunulmazlığının kaldırılması mümkün değildir. Milletvekili hakkında seçimden önce verilmiş ve fakat infaz edilmemiş bir ceza varsa infaz, milletvekilliği süresince gerçekleştirilmez ve üyelik süresince ceza zaman aşımı durur. Yasama dokunulmazlığı ile ilgili olarak yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur ?