logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sosyal Güvenlik

Soru 1:

"Sosyal güvenliğin amacı gelir garantisi sağlamaktır. Gelir garantisine kavuşmuş kimse iktisadi anlamda bir güvenliğe de kavuşmuş kimsedir. Kişiler ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli gelirin sürekli ve düzenli olarak sağlanması önemlidir." Yukarıdaki cümleler sosyal güvenliğin hangi fonksiyonunu açıklamaktadır?

Soru 2:

Türk sosyal güvenlik sistemi hangi yıl itibarıyla aile ödenekleri sigortası dışındaki 8 riski sosyal sigorta sisteminde düzenlemiş ve bu risklere karşı sosyal güvenlik garantisi sağlamıştır?

Soru 3:

Aşağıdaki kavramlardan hangisi farklıdır?

Soru 4:

Sosyal güvenliğin sağlamış olduğu emniyet duygusundan hareket edilirse sosyal güvenliğin iki boyutu ortaya çıkar. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biridir?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal yardım tekniğinin unsurlarından değildir?

Soru 6:

Devletin kurduğu ancak kapsamına aldığı kişilerin prim ödediği sosyal güvenlik kuruluşlarına verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Özel sigortanın işleyişinde temel esas belirli bir riskle karşı karşıya olan kimselerin bu riskin sonuçlarına karşı dayanışmaya girmesidir. Sigortacı bu dayanışmayı organize etmenin karşılığında kişilerin riskini belirli bir bedel karşılığında devir alan kimsedir. Özel sigortada bu karşılığa ne ad verilir?

Soru 8:

Türk sosyal sigorta sisteminin temel kurumları olan SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın faaliyetlerine son verilerek 2006 yılında 5502 sayılı Kanunla Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) oluşturulması aşağıdakilerden hangisi ile ilgilidir?

Soru 9:

Hangisi gider artışına sebep olan riskler arasında yer alır?

Soru 10:

Bireysel sosyal güvenlik tekniklerinde bireysel tekniklerin yeterli olamamasının asıl nedeni nedir?

Soru 11:

Toplum halinde yaşamaktan kaynaklanan tehlikeler de dahil olmak üzere insanın karşı karşıya bulunduğu tehlikelerin ekonomik sonuçlarına karşı emniyet sağlanması neyi ifade eder?

Soru 12:

Sosyal güvenlik sistemlerinin gelişimi ile ülkenin ............. arasında doğrudan bir ilişki vardır. Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Soru 13:

Öncelikle sigortalıların ilk kayıtlarının yapıldığı, süreç içinde idari işlemlerle ilgili uyuşmazlıklar varsa bunların çözümü için başvurulan yerlere verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 14:

Sosyal güvenliğin hangi fonksiyon türü bireyin kişiliği ve onuruyla ilgilidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi sosyal güvenlik programlarının yönetim başarısı elde etmesindeki stratejik ve makro politika sorunlarının belirlenmesi ile ilgilidir?

Soru 16:

Türk Sosyal Sigorta sisteminin temel kurumları olan SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kaç yılında kapatılarak SGK'ya bağlanmıştır?

Soru 17:

Çağdaş sosyal güvenlik kavramı ilk kez hangi ülkede kullanılmıştır?

Soru 18:

Sosyal güvenlik terim olarak ilk defa hangi tarihte Amerikan Sosyal Güvenlik Kanununda kullanılmıştır?

Soru 19:

"Sosyal güvenlik" terimi ilk defa hangi ülkede kullanılmıştır?

Soru 20:

Tehlikelerle mücadele çeşitli şekillerde yapılabilmektedir. Bu mücadele kaç grupta sınıflandırılabilir?