Kendi bulgularını rapor eden kaynaklara ne ad verilir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) Birincil kaynaklar
I. Tez konusu ya da araştırma sorununa bağlı kalınmalıdır.II. Nelerin net, nelerin belirsiz olduğuna ilişkin herhangi bir araştırma yapılması gerekmez.III. Tartışmalı alanlar/konular belirlenmelidir.IV. Yeni araştırmaları gerekli kılan sorular formüle edilmelidir. İyi yapılandırılmış ve başarıyla hazırlanmış bir alanyazın taraması yapılırken dikkat edilmesi gereken özellik/özellikler aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru verilmiştir?
Doğru Cevap: E) I, III ve IV
Araştırılan konu hakkında daha önce yayımlanmış ve bizim yararlanabileceğimiz kaynakların sayısı çok az ise o konuda nasıl bir alanyazın var demektir?
Doğru Cevap: C) Yüzeysel
I. Tunç çağı II. Pozitivist Çağ III. Tanrıbilimsel çağ IV. Paleolitik çağ V. Metafizik çağ Yukarıda "çağ" adlandırılması şeklinde yapılan adlandırmalardan hangisi/hangileri Auguste Comte'nin üç hal yasasının adıdır?
Doğru Cevap: C) II, III ve IV
"Bir araştırmacı araştırmasında önce katılımcılara çoktan seçmeli soruları olan bir anket uygulamış, daha sonra ise konu ile ilgili görüşlerini kısaca anlatmalarını istemiştir. Araştırmanın sonunda hem anketin sayısal sonuçları hem de görüşmeler incelenmiştir." Yukarıda belirtilen araştırmada hangi araştırma modeli kullanılmaktadır?
Doğru Cevap: D) Karma Model
Araştırma sorununun tanımlanmasında aşamalı yaklaşım önerilmektedir. Aşağıdakilerden hangisinde bu yaklaşımın aşamalarının doğru sıralaması verilmiştir?
Doğru Cevap: A) Bütünleştirme – Sınırlandırma - Tanımlama
Aşağıdakilerden hangisi dile getirilmiş doğru ya da yanlış tez ya da yargılardır?
Doğru Cevap: C) Önerme
Bir lisedeki Coğrafya dersini alan öğrencilerden kaç tanesinin bu dersten başarılı olduğu sorusunun yanıtı bilimin hangi amacıyla ilgilidir?
Doğru Cevap: C) Betimleme
I. Genel önerme. II. Özel önerme. III. Sonuç. IV. Kişisel görüş. V. Yargılama. Yukarıdakilerden hangileri, tümdengelimsel akıl yürütme sürecinin temel basamaklarındandır?
Doğru Cevap: A) I, II, III
Aşağıdakilerden hangisi alanyazın tarama sürecinin aşamalarından biri değildir?
Doğru Cevap: D) Rapor yazma
Bir akademisyen tezini yazarken seçtiği konu sebebiyle (dini, felsefik) topladığı veriler sonucunda onu sonuca götürecek hiç bir somut veri elde edememiştir. Bu durumda bu araştırmacı sorununu seçerken hangi ölçütü gözardı etmiştir?
Doğru Cevap: B) Cözülebilirlik
Araştırma sorunu tanımlanırken sınırlandırma aşamasında ne yapılır?
Doğru Cevap: E) Araştırılacak sorun dilimi seçilir.
Araştırmacının “Araştırmalar kendi amaçlarına ulaşmış mı? Yöntemsel tercihler doğru mu? Beklenmedik etkilerden söz edilebilir mi?” vb. türdeki sorulara yanıt araması, alanyazın taramasının hangi ölçütü kapsamında yer alır?
Doğru Cevap: B) Eleştirellik
Doktora tezini yapmakta olan bir araştırmacı için şağıdakilerden hangisi en düşük güvenirliğe sahip toplu bilgi kaynağıdır?
Doğru Cevap: B) Referans kaynaklar
Alanyazın taramasının ilk adımı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Genel kaynakları kullanarak araştırma konunuzu belirleyin
Aşağıdakilerden hangisi alanyazın taramasına ilişkin bölümü yazarken araştırmacının dikkat etmesi gereken kurallardan ya da ilkelerden biri değildir?
Doğru Cevap: B) Alıntıları çok sık kullanması
Konuyla ilgili olan kaynakların okunduğu, uygun yerlerinden notların alındığı ve ulaşılan sonuçların belirli bir mantık örüntüsü içinde sunulduğu teknik, alanyazın tarama tekniklerinden hangisidir?
Doğru Cevap: D) Geleneksel tarama
Darwin’in evrim kuramını oluşturma sürecinde tümdengelime dayalı ve tümevarıma dayalı akıl yürütme sürecini birleştirerek yeni bir bilgi edinme yolunu denediği yönteme verilen isim aşağıdakilerin hangisidir?
Doğru Cevap: D) Bilimsel yöntem
Aşağıdakilerden hangisi «Bilgisayar destekli öğretimin, öğrencilerin ders başarısına etkileri » başlıklı araştırmada, öğrencilerin ders başarısına karşılık gelen değişken türüdür?
Doğru Cevap: C) Bağımlı
Aşağıdakilerden hangisi nicel araştırmanın temel özelliklerinden biri değildir?
Doğru Cevap: A) Özneldir