logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Türk Dili 1

Soru 1:

I. Arapça ve İngilizce, yapı bakımından aynı grupta yer alan dillerdir. II. Yalınlayan dillerde sözcüğün biçimi değişmez. III. Bükünlü diller, tek heceli dillerdir. Yukarıdaki ifadelerden hangisi yapı bakımından diller ile ilgili olarak doğrudur?

Soru 2:

"Verilecek görevlere ilişkin bir bilgisi yoktu." cümlesinde altı çizili sözcüğün türü aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Düzeltme işareti aşağıdakilerden hangisinde diğerlerinden farklı bir görevdedir?

Soru 4:

Aşaıdaki kelimelerden hangisi Türkçe kökenli değildir?

Soru 5:

Devlet Dili: Gerek ana dil konuşurları gerekse diğer dillerin konuşurları tarafından devlet yönetminde ve kamu alanında yasal ve zorunlu olarak kullanılması gereken dil veya dillerdir.Resmî Dil: Bir ülkenin tamamında veya bir bölgesinde yönetim dili olarak kullanılan ve yasal statüsü bulunan dildir.Buna göre;I. Her devlet dili aynı zamanda bir resmî dildir.II. Her resmî dil aynı zamanda bir devlet dilidir.III. Resmî dilin kullanım alanı devlet diline göre daha geniştir.IV. Devlet dili o ülkenin halkının konuşmak zorunda olduğu dildir.V. Bir devletin devlet dili ile resmî dili farklı olamaz.maddelerinden hangisi veya hangileri doğru kabul edilebilir?

Soru 6:

Aşağıdakilerden hangisi durum eki almıştır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi Türkçe de kullanılan yapım eklerinden biri değildir?

Soru 8:

"Yeni Lisan" hareketi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

Soru 9:

Türk Dili Tetkik Cemiyeti (Türk Dil Kurumu) kaç yılında kurulmuştur?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi tarz ve bağ anlamı taşıyan zarf fiillere örnek olarak gösterilebilir?

Soru 11:

Zamanda hareket noktasını konuşanın, konuştuğu andan bir başka zamana aktarmasıyla ortaya çıkan eylem çekimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 12:

Göz-gözlük kelimeleri arasındaki ilişki hangi biçim bilgisi türüne örnektir?

Soru 13:

İnsanların doğuştan itibaren yakın çevresinden öğrendiği ve geliştirdiği dile ne ad verilir?

Soru 14:

Aşağıdaki sözcüklerin hangisi eşitlik durumu eki almıştır?

Soru 15:

"Türkiye’de pek çok bilim adamınca kabul edilen bir görüş; Türkçenin yaşının bugünden en az _____ yıl geriye gittiği şeklindedir. Söz konusu olan bu süre, Türkçenin, bugün yeryüzünde yaşayan diller içerisindeki en yaşlı dillerden biri, belki de birincisi olduğunu gösterir." Verilen cümle aşağıdaki sayılardan hangisi ile tamamlanmalıdır?

Soru 16:

Johanson ve Csató (2006) coğrafi, genetik ve tipolojik ölçütleri esas alarak yaptığı sınıandırmada Türk dillerini kaç gruba ayırır?

Soru 17:

Aşağıdaki kelimelerden hangisinde eylemden eylem yapma eki kullanılmıştır?

Soru 18:

Aşağıdaki kelimelerden hangisinde dar orta hece ünlüsü düşmesi meydana gelebilir?

Soru 19:

- Avrupa’da bir fabrikada çalışan Türk işçinin, Türk arkadaşıyla Türkçe konuşurken patronun yanına geldiğinde Almanca konuşmaya başlaması. - Aile bireyleriyle samimi bir dille konuşan birinin iş yerinde resmi konuşması. - Memleketinde yerel şiveyle konuşan bir kimsenin büyükşehirlerde bu şiveyi kullanmaması. Toplum dil biliminde, yukarıdaki durumları ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Ata dil olarak da bilinen ve bir dilin veya dil ailesinin tarihî gelişim sürecinde kuramsal olarak var olduğu düşünülen en eski şekline ne ad verilmektedir?