logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Temel Sağlık Hizmetleri

Soru 1:

“Sağlık çalışanlarının ev ya da kişilerin bulundukları yerleri dolaşarak soruşturma ve diğer yöntemlerle hasta aramasıdır. Belirlenen bir hedef gruba ya da kitleye gidilerek, seçilen konuda tarama testleri uygulanmasıdır.” Yukarıdaki tanım aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 2:

Beslenmenin içerik ve/veya miktar açısından yetersiz olması sonucunda, vücudun gereksinmelerine karşın, sağlanan enerji ve besin öğelerinin yetersiz kalmasından kaynaklanan klinik durum aşağıdakilerden hangisi ile tanımlanmaktadır?

Soru 3:

I. konutta bulunan bir kişi için 14 m2 döşeme alanı gereklidir II. içinde yaşanılan her oda için en az 2 m’lik yükseklik olmalıdır III. konutlar çöplük, bataklık gibi yerlerin yakınına yapılmamalı IV. yatak odası, yemek odası ve oturma odası birleşik olmalı Yukarıdakilerden hangisi veya hangiler Amerikan Halk Sağlığı Örgütünün yayınladığı sağlıklı bir konut için gereken şartlar arasındadır?

Soru 4:

Temel Sağlık Hizmeti kavramı ilk kez hangi ülke tarafından hazırlanan bildirgede tanımlanmıştır?

Soru 5:

I. Gereksiz yere fazla ilaç yazılması II. Tanıyla ilişkisi olmayan ilaç kullanımı III. Gereksiz ve uygunsuz antibiyotik kullanımı IV. Gereksiz ve pahalı ilaç kullanımı Akılcı olmayan ilaç kullanımının en sık görülen örnekleri Yukarıdaki bilgilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 6:

I. Antibiyotik direnciII. Tedavi maliyetinde azalmaIII. İlaç etkileşmeleriIV. Tedavinin yetersiz kalmasıYukarıdakilerden hangileri akılcı-olmayan ilaç kullanımının sonuçlarındandır?

Soru 7:

Akciğer dokusunun enfeksiyonu aşağıdaki hangi hastalığın tanımıdır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi aşı yapılmasına engel olmayan durumlar arasında değildir?

Soru 9:

Uyku hijyeninde yapılmaması gerekenlerden biridir?

Soru 10:

Ağrı tedavisinde esas olarak farmakolojik tedavi ile hastaları yüzde kaçında fayda sağlar?

Soru 11:

Doğuştan veya sonradan herhangi bir hastalık veya kaza nedeniyle vücut yapısı (anatomik, fizyolojik ve psikolojik) ve fonksiyonlarında (işlevlerinde) anlamlı sapma ya da kayıp ne olarak adlandırılır?

Soru 12:

Aşağıdakilerden hangisi erken tanının faydaları arasında sayılamaz ?

Soru 13:

Basınç noktaları, sürtünme, yaş, ısı artımı, enfeksiyon anemi (kansızlık) ve beslenme aşağıdakilerden hangisinin oluşmasında rol oynayan risk faktörleridir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi ağız yoluyla kullanılan katı farmasötik şekillerden değildir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi sıvı farmasötik şekillerden biri değildir?

Soru 16:

İlaçların doğru kullanımı konusunda aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi aşıların etkinliğini kaybetmemesi için dikkat edilmesi gerekenlerden değildir?

Soru 18:

I. Kalbin yükünde artma II. Trombüs oluşumu III. Solunum yollarında sekresyon birikimi IV. Böbrek taşı oluşumu Yukarıdaki bilgilerin hangisinde, Yatak istirahatinde ortaya çıkan istenmeyen durumlar doğru olarak verilmiştir?

Soru 19:

Aşağıda yer alan ilaç-kullanım ilkesi seçeneklerinden hangisi yanlıştır?