logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sağlık Kurumlarında Finansal Yönetim

Soru 1:

I. Orta vadeli programII. Orta vadeli malî planIII. Bütçe çağrısı ve bütçe hazırlama rehberi IV. Yatırım genelgesi ve yatırım programı hazırlama rehberiYukarıdakilerden hangileri sağlık kurumlarının bütçeleri hazırlanırken esas alınır?

Soru 2:

Örnek: Gelecek 3 yıl içinde hastanedeki yenilenmesi gereken cihazların %25’nin yenilenmesi, sağlık personeli sayısının %20 arttırılması, hastaneye alınacak malzemelerin kalitesinden ödün vermemek şartıyla maliyetinin en az %20 azaltılması, hastanenin kapasitesinin %20 arttıracak bir ek bina yapılması.Yukarıdaki örnek plan çeşitlerinden hangisine ait olabilir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Finansal yönetimin etkileşimde olduğu ikincil disiplinlerden biridir?

Soru 4:

Strateji Geliştirme Başkanlığının örgütlenme yapısında aşağıdaki daire başkanlıklarından hangisi yer almaz?

Soru 5:

Belirli bir dönemde bir işletmenin faaliyetlerini finanse etmek için sağladığı kaynakları ve bu kaynakların kullanıldığı yerleri özetleyen, finansal durumdaki değişmeleri açıklayan tablolara ne ad verilir?

Soru 6:

Genellikle en az girdi ile en çok çıktıyı elde etmek ya da tersi olarak yani en çok çıktıyı en az girdi ile elde etmek şeklinde tanımlanan finansal kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 8:

Aşağıdaki özelliklerden hangisi planın başarı ölçüsü açısından önemli değildir?

Soru 9:

Aşağıdakilerden hangisi taşınır mal muhasebesi kapsamında düzenlenecek belge ve cetvellerden birisidir?

Soru 10:

Bir sağlık kurumunun işletme bütçesinin hazırlanmasına ilk olarak hangi bütçeyle başlanır?

Soru 11:

Belli bir sürede eşit zaman aralıklarında, eşit miktarda gerçekleşen nakit akışlarına ne ad verilir?

Soru 12:

Paranın zaman itibari ile değerini farklılaştıran kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri doğudur? I. Sağlık kurumlarında sunulacak sağlık hizmeti belirlendikten sonra, bu sağlık hizmeti sunumu için gerekli olan ilaç, tıbbi malzeme, laboratuvar malzemesi, ameliyat malzemesi ..vb malzemenin miktarı ve tutarının belirlenmesi direkt ilk madde ve malzeme bütçesi ile olur. II. Sağlık kurumlarında sağlık hizmet sunumunu gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan, personelin işgücünün ne kadar olduğu ve bunların sağlık kurumuna bütçe dönemi içinde maliyetini öngören bütçeye direkt işçilik bütçesi adı verilir. III. Sağlık hizmeti üretimi için, elektrik, su, doğalgaz, kırtasiye, haberleşme, yemek, tamir, bakım ve onarım vb dolaylı malzeme ve hizmetlere ihtiyaç bulunmaktadır. Bu malzeme ve hizmetlerin bütçe döneminde sağlık kurumuna maliyetini öngören bütçeye genel tüketim giderleri bütçesi denilir. IV. Proforma bilançonun düzenlenme amacı, varlık, yükümlülük ve öz kaynak karışımının planlanmasında sağlık kurumu yönetime yardımcı olmaktır.

Soru 14:

Sağlık Bakanlığının görevi; herkesin bedenî, zihnî ve sosyal bakımdan tam bir iyilik hâli içinde hayatını sürdürmesini sağlamaktır.Yukarıda verilen tanıma uygun olarak aşağıdaki seçeneklerden hangisi Sağlık Bakanlığı'nın görevleri ile bağdaşmamaktadır?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi nakit bulundurmanın yararlarından biri değildir?

Soru 16:

Sağlık kurumunun mevcut koşullar altında ulaşmayı hayal ettiği durum aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde mevcut fiili uygulamada hastane genel bütçesinin uygulaması ile görevli hangisidir?

Soru 18:

Genel ve özel bütçeler kaç yılı kapsayacak şekilde hazırlanır?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi Finansal yönetimin sağlık kurumlarındaki gelişimine etki eden faktörlerden değildir?

Soru 20:

Maliye Bakanlığının hazırladığı bütçe kanun tasarısı ve milli bütçe tahmin raporu Bakanlar Kurulu tarafından mali yıldan en az kaç gün önce Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) sunulur?