logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İnsan Beden Yapısı Ve Fizyolojisi

Soru 1:

Böbrek üstü bezi (adrenal) korteksinden salınan kortizol ve aldosteron, ovaryumdan (yumurtalık) ile plasentadan salınan östrojen ile progesteron ve testislerden salınan testesteron hangi hormon kategorisinde yer alır?

Soru 2:

Bir dakika içinde havadan kana geçen O2 ile kandan havaya çıkan CO2 miktarı aşağıdaki etmenlerden hangilerine bağlıdır? Gazların basınç farkları Gazların geçiştiği zarların toplam yüzey alanı ve kalınlığı Solunum hızı Alveole ulaşan hava miktarı

Soru 3:

İç ortam koşullarının değişmez (sabit) kalması durumuna homeostasiz denir. Değişen iç ve dış koşullara rağmen bedende homeostasiz yani devamlılık sağlanırsa vücudun fizyolojik yani normal koşullarda olması mümkündür. Vücuttaki birçok organ ve doku homeostazisi sağlamak için çalışır. Bu konuda en önemli iki organ aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Enerji elde etme mekanizması olan metabolizma sonunda aşağıdakilerden hangisi tüketilir?

Soru 5:

Alveol içinde bulunan oksijenin beden hücrelerine taşınması aşağıdakilerden hangisinin görevidir?

Soru 6:

Böbreğin temel görev ünitesi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 7:

Plazmasında A ve B’ye karşı antikor taşımadığı için genel alıcı olan kan grubu aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 8:

Zarın iç kısmına yerleşik olan ve zarı boylu boyunca kat eden proteinlere ne ad verilir?

Soru 9:

Sindirim sisteminin içindeki boşluk aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

I. Tübüller, geriemilim (reabsorbsiyon) ve salgılanmanın (sekresyon) olduğu nefron kısımlarıdır. II. Vücuda fazla yararı olmayan üre ve kreatinin gibi yıkım ürünleri tübüllerden az emilir ve çoğu atılır. III. Taşınma işlemi tübül epitel hücresinin lüminal ve bazolateral kısmındaki çeşitli taşıyıcılar, kanallar ve enerji kullanan pompalar ile olur. Yukarıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangileri üst solunum yollarını oluşturmaktadır?

Soru 12:

Enzim fonksiyonunda bulunurlar. Enerji taşıyıcısı olarak görev alırlar. Hücrelere antijenik bir özellik yani spesifiklik kazandırır. iyonların hücre içine giriş ve çıkışını engellerler. Hücre zarında bulunan proteinlerle ilgili yukarıdakilerden hangileri doğrudur?

Soru 13:

Kalbi dolaşıp kirlenen kanın, kılcallardan venüllere, oradan da toplardamarlara doğru büyüyerek oluşturduğu ana toplardamara ne ad verilmektedir?

Soru 14:

Protein sentezinin yapıldığı organel aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi hipofizin nöroendokrin bölümüne göre, gerçek endokrin bölümü  olarak da adlandırılan adenohipofizden üretilen hormonlardan değildir?

Soru 16:

HCL aşağıdakilerden hangisinde salgılanır?

Soru 17:

Sternum (göğüs kemiği) gibi uzunluk ve genişliği kalınlığından fazla olan kemik çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi beyin sapının bölümlerinden biridir?

Soru 19:

Bazı kasların kasılmalarının devamlılığı mandal mekanizması ile açıklanmaktadır. Bu mekanizmayla ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

Soru 20:

“Glomerul hastalıkları, idrarda ………………………………. görülmesi ve karakteristiklerine göre, nefritik ve nefrotik sendrom olarak ayrılırlar.” Yukarıdaki cümleyi hangi seçenek uygun şekilde doldurur?