logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Temel İlk Yardım Bilgisi

Soru 1:

İlk yardımın temel uygulamaları aşağıdakilerden hangisinde doğru sırayla verilmiştir?

Soru 2:

Yetişkin bir hasta ya da yaralı ile karşılaşıldığında ilkyardımın temel uygulaması olarak öncelikle yapılması gereken aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Karbonmonoksit zehirlenmesi yaşayan bir kişiye aşağıdaki müdahalelerden hangisinin yapılması yanlış olur?

Soru 4:

Elektrik akımına kapılan bir kişi ile karşılaştığınızda ilk yapılması gereken nedir?

Soru 5:

İç kanama geçiren bir kişide ilk yapılacak uygulama hangisidir?

Soru 6:

I. İlkyardım girişimini yapanlar, olay yerindeki kazaya, yaralanmaya vb. olaylara ilk müdahale eden kişilerdir. II. Herkesin en azından temel anlamda ilkyardım uygulamalarını bilmesi gerekir. III. Alınan ilkyardım eğitimlerinin sürekli uygulanması ve tekrar edilmesi gereklidir. IV. İlkyardım uygulamalarını doktor ya da sağlık personeli yapmalıdır. İlkyardım ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 7:

Vücuttaki ısı ayar merkezi hipotalamustur. Isı dengelenmesinde böbreklerin herhangi bir görevi yoktur. Isı dengelenmesi sırasında damarlar genişler, büzülür. Vücuttaki ısı dengelenmesi ile ilgili yukarıda verilenlerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi besinlerin insanlar için bir tehlike oluşturmasına sebep olan bir fiziksel tehlikedir?

Soru 9:

Kulağa böcek kaçması durumunda aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?

Soru 10:

Boğulan bir kişiye hangi müdahalenin yapılması sakıncalıdır?

Soru 11:

I. Suya batma durumunda refleks olarak nefes tutulur II. Ağız ve larinkse sıvı girince refleks laringospazm gelişir ve istense de nefes alınamaz III. Vücuda oksijen alınamaması sonucu asidoz gelişir IV. K arbondioksit atılamamasına bağlı olarak hipoksi gelişir Boğulma ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

Soru 12:

Kedi ya da köpek ısırmasında ilkyardım olarak ilk hangisi yapılmalıdır?

Soru 13:

Aşırı zorlanma ya da ters bir hareketin yapılmasına bağlı olarak eklemi meydana getiren kemiklerden birinin veya tamamının yerinden çıkarak birbiri üzerinde yer değiştirmesi ve normal görünümden farklı kalıcı bir görünüm oluşmasına ne ad verilir?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi sıcak çarpmasında riskli grupta yer alır? I- Kalp hastaları II- Şeker hastaları III- Kanser hastaları IV- Bebekler ve yaşlılar V- Yetersiz beslenenler

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın amaçlarından biri değildir?

Soru 16:

I. Zehirlenmeye neden olan maddenin uzaklaştırılması II. Hayati fonksiyonların devamının sağlanması III. Sağlık kuruluşuna bildirilmesi Yukarıdakilerden hangisi Temel Zehirlenme Müdahalelerinden biridir?

Soru 17:

I. Baş dönmesi, bayılma hissi. II. Üşüme hissi. III. Beden ısısının artması. IV. Yavaş solunum. Yukarıdakilerden hangileri iç kanama bulgularındandır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi organik kirdir?

Soru 19:

Deri tabakaları ve deri altında bulunan yapıların (kas, endon, kemik, sinir, damarlar) da donması kaçıncı derece donmalarda gözlenir?

Soru 20:

X ve gama ışınları, güneş ışınlarına bağlı meydana gelen yanıklar aşağıdakilerden hangisidir?