logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kamu Maliyesi

Soru 1:

Aşağıda devleti tanımlamaya çalışan yaklaşımlar ve bu yaklaşımların esas aldıkları düşünceler yer almaktadır. Bu eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?

Soru 2:

Kamu kesimini oluşturan tüm birimlerin toplam gelir ve gider durumları arasındaki farkı göstermekte ve kamu kesiminin toplam borçlanma ihtiyacını hesaplamakta kullanılan araç aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi bütçenin farklı özelliklerinden birisi değildir?

Soru 4:

I. Sosyal güvenlik kuruluşları II. Düzenleyici ve denetleyici kurullar III. Özel bütçeli idareler IV. Genel bütçeli idareler Yukarıdakilerden hangileri merkezi yönetim kurumlarındandır?

Soru 5:

Siyasi karar alma sürecinde en önemli aktör aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Aşağıdaki yaklaşımların hangisinin temelinde "piyasanın başarısızlığı teorisine" karşı geliştirilen “devletin başarısızlığı teorisi” vardır?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi transfer harcamalarındandır?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri Tam Kamusal Malların genel özellikleri arasında yer alır? I. Dışlama maliyetleri yüksek. II. Doğrudan devlet tarafından ya da devletin izin verdiği özel firmalarca üretilir. III. Kamu bütçelerince dağıtılır. IV. Zorunlu vergi gelirleriyle finanse edilir.

Soru 9:

Türkiye’de sosyal güvenlik uygulamaları Cumhuriyet öncesinde görülse de modern anlamda, Türk sosyal güvenlik sistemi II. Dünya Savaşı sonrasında oluşturulmuştur. Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu hangi yılda kurulmuştur?

Soru 10:

"Borçlanma son olarak sadece devlete gelir yaratmak amacıyla değil, .... ..... aracı olarak kullanılarak, ekonomiye müdahale etmek amacıyla da yapılabilmektedir." Yukarıdaki metinde boşluğa hangi kavramlar getirilmelidir?

Soru 11:

Satın alma gücünün özel şahıslar ya da sosyal tabakalar arasında el değiştirmesine sebep olan kamu harcamalarına ne ad verilir?

Soru 12:

Kamusal malın temel özelliğinin, bireylerin bir malın tüketiminde birbirleriyle rekabet etmemesi olduğunu ileri süren iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Teknolojik gelişmeler Sosyal gelişmeler Siyasi gelişmeler Dünya çapında yaşanan ekonomik krizler Yukarıdakilerden hangileri devlet algısının değişiminde önemli rol oynamaktadır?

Soru 14:

Ulusal paranın yabancı paralar karşısında değerinin düşürülmesine ne ad verilir?

Soru 15:

Fonksiyonel sınıflandırma ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 16:

Vadesi bir ve daha uzun olan devlet iç borçlanma senetlerine ne ad verilir?

Soru 17:

Fonksiyonel sınıflandırma devlet faaliyetleri fonksiyonu nerede gösterilir

Soru 18:

Türkiye’de kamunun yeniden yapılandırılmasını amaçlayan Kamu Mali Yönetim Projesi ile ilgili çalışmalar ne zaman başlamıştır?

Soru 19:

Siyasi partilerin aşağıdaki işlevlerinden hangisi partilerin kendi içinden siyasetçiler çıkartmasını ifade eder?

Soru 20:

Devlete ait kurum ve kuruluşların özel sektör gibi mal ve hizmet üretip satmasından elde ettiği gelirlere ne ad verilir?