logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kamu Maliyesi

Soru 1:

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü aşağıdaki kamu kesiminin kurumlarından hangisinin kapsamındadır?

Soru 2:

Devlet kavramının geniş  tanımlanmasında aşağıdaki kavramlardan hangisi yer almaz?

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi/hangileri kamu kesiminin büyüklüğünün ölçülmesinde kullanılan ölçüler arasında yer alır? Kamu harcamalarının GSYH içerisindeki oranı, Kamu kesimi borçlanma gereğinin (KKBG) GSYH’ye oranlanması, Kamu kesimi istihdamının toplam istihdama oranı, Kamu kesimi yatırımlarının toplam yatırımlara oranı

Soru 4:

Liberalizmin öncüleri ve devlet müdahalesine karşı olan, toplum hayatını yöneten bir doğal düzenin varlığına inanan düşünürler aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 5:

Devletin ekonomideki rolü düşünüldüğünde; devletin vergi sisteminde yalnızca tarımdan vergi almasının gerekli olduğunu savunan ve maliye ilminin doğuşunu sağlayan görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 6:

Siyasal sürece katılan aktör ve amacının doğru eşleştirmesi aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir?

Soru 7:

I. Ekonomik Kalkınmayı Sağlamak II. Özel Kesime Öncülük Etmek III. Gelir Dağılımını Düzenlemek Yukarıda yer alan ifadelerden hangisi ya da hangileri Kamu İktisadi Teşebbüslerinin kuruluş amaçlarındandır?

Soru 8:

Devletin üreticilerin ve tüketicilerin kararlarını düzenleyerek, tekelci unsurları ve dışsallıkları azaltma çabası aşağıdaki işlevlerden hangisinin kapsamında yer alır?

Soru 9:

Richard A. Musgrave piyasa başarısızlıklarıyla mücadelede devlete düşen rolleri kamu maliyesinin işlevleri olarak kaça ayırmaktadır?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Faydalanan ülkeler (bir grup ülkeden daha fazla), insanlar (tüm insanlar ve nüfus grupları) ve kuşaklar (hem şimdiki hem de gelecek kuşaklar, en azından gelecek kuşakların kalkınma seçeneklerini daraltmadan şimdiki kuşak) açısından büyük ölçüde evrensel olan mallardır.

Soru 11:

Kamu hizmetlerinin gerektirdiği harcamaların vergiyle karşılanabilmesi ve vergi yükünü asgari düzeyde tutmak şartıyla vergi yoluna başvurulabilinmesi düşüncesi hangi görüşü tanımlamaktadır?

Soru 12:

Devleti kendisini yönetenlerden ayrı bir varlığa sahip, bir kurumlar ve hizmetler sistemine dayandıran görüş aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Kamu giderlerinin veya kamu gelirlerinin gerçekleşen parasal tutarları kamu kesiminin ------- ölçüsüdür.   Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yeri aşağıdakilerden hangisi doğru şekilde tamamlar?

Soru 14:

Aşağıdakilerden hangisi kamu iktisadi teşebbüslerin kuruluş amaçları arasında yeralmaz?

Soru 15:

I. Aday II. İdeoloji III. Gündem IV. Aile Yukarıdakilerden hangileri seçmen davranışını etkileyen unsurlar arasındadır?

Soru 16:

Türkiye’de de hangi yıllarda oluşan ekonomik krizlerinde kamu hizmetlerinin sunumu azalmış, yüksek miktarlı bütçe açıklarının kapatılması için giderek daha fazla faiz yükü altına girilmiştir.

Soru 17:

Devletin iktidar unsurunu aşağıdakilerden hangisi oluşturmaktadır?

Soru 18:

Halkın egemenliğin tek sahibi olduğu, hem ülkeyi yönetecek temsilcilerini yani merkezi yönetimi hem de yereli yönetecek temsilcileri yani yerel yönetimi seçebildiği sistem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

Toplumsal açıdan zararlı oldukları halde, devlet müdahalesi olmadığında bu kez çokça tüketilen mallara ne ad verilir?

Soru 20:

Mali düşünce ve uygulamalar açısından merkantilist akımı değerlendirildiğinde aşağıdakilerden hangisinin doğru bir değerlendirme olacağı söylenemez?