logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Kamu Maliyesi

Soru 1:

Kamu Harcamalarının sınıflandırılmasında devletin yapısı ve organları göz önünde tutularak yapılan sınıflandırmalara ne ad verilir?

Soru 2:

Ekonomide mal ya da hizmetleri alabilmek için yeterli para ya da benzerlerinin mevcut olması sonucunda etkin olan talep çeşidine ne ad verilir?

Soru 3:

Kamu kesiminde belirli bir amacın gerçekleştirilebilmesi için ayrılmış bulunan, gerektiği zaman kullanılmak üzere belirli bir hesapta toplanan ve harcanan paralara ne ad verilmektedir?

Soru 4:

Bir program etrafında toplanmış, siyasi iktidarı elde etmek ya da paylaşmak amacını güden, süreklilik arz eden, örgüt özelliği gösteren kuruluşlara ne ad verilir?

Soru 5:

"Çünkü bütçenin tanımında yer alan gelir ve giderlerin uygulanmasına önceden izin veren bir belge olması sonucunda, verilen bu iznin de nasıl kullanıldığının bilinmesi gerektirmektedir. Bir başka deyişle parlamento hükümete vermiş olduğu uygulama iznini en azından mali yılsonunda nasıl kullanıldığını bilmek isteyecektir."  Yukarıda klasik bütçe işlevlerinden hangisi  tanımlanmaktadır?

Soru 6:

Bu işlev, mal ve hizmet piyasalarındaki arz talep dengesizliğinden kaynaklanan enflasyon, deflasyon, emek piyasalarında ortaya çıkan işsizlikle ithalat-ihracat dengesizliğinin sonucu olarak ortaya çıkan cari açık gibi makro ekonomik konuları kapsamaktadır. Yukarıda açıklaması yapılan kamu maliyesinin hangi işlevidir?

Soru 7:

Kamu Harcamalarının Fonksiyonel sınıflandırılması ilk olarak hangi ülkede kullanılmıştır?

Soru 8:

Çıkar ve baskı gruplarının devlet tarafından suni olarak yaratılan rantı elde etmeye yönelik davranışlar sergilemesine ne ad verilir?

Soru 9:

Devlet, kendi irade, ehliyet, yeteneği ve amaçları olan, bir üniversiteye benzetilebilecek cisimleşmiş bir kişi, dünyadaki ilahi düşünce ve milli bir ruh olarak gören devlet tanımı aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Özel bütçeli kurumlar tanımına hangisi yoktur,

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi cari harcamalara örnektir?

Soru 12:

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bütçenin siyasal işlevi hakkında doğru bir ifade değildir?

Soru 13:

Devalüasyonla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Soru 14:

Emisyon ne anlama gelmektedir?

Soru 15:

Aşağıdakilerden hangisi devlet borcunun özelliklerinden biri değildir?

Soru 16:

Devletin özel bütçeli kuruluşlar ve yerel yönetimlere yaptığı transferlere ne ad verilir?

Soru 17:

Bütçe çeşitli şekillerde denetlenmektedir. Parlementonun yaptığı bütçe denetimi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

I. Rasyonalite ve maximand ilkesi II. Metodolojik bireyselcilik ilkesi III. Ayırma ilkesi Yukarıdakilerden hangileri Kamu Tercihi Teorisine göre karar alma mekanizması oluşurken etkilidir?

Soru 19:

GSMH’ ya katkıda bulunan iki temel unsur hangisidir

Soru 20:

Kamu idareleri kendi bütçe tekliflerini en geç hangi güne kadar Cumhurbaşkanlığına göndermelidir?