I. Kontrol belgelerinin tespiti, II. Kurum çalışanlarıyla görüşme, III. Kontrol süreçlerini yürütenlerin gözlemlenmesi. Yukarıdakilerden hangileri iç kontrollerin işleyişi ile ilgili bilgi toplarken uygulanan tekniklerdendir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: E) I, II ve III
Aşağıdakilerden hangisi kurumsal risk yönetiminin bir şirkete sağladığı başlıca faydalardan değildir?
Doğru Cevap: A) Rekabet gücünün azaltılması
Güvence görevlerinin nitelik ve kapsamı aşağıdakilerden hangisi tarafından belirlenir?
Doğru Cevap: A) İç denetçi
Aşağıdakilerden hangisi denetim sürecinin evrelerinden biridir?
Doğru Cevap: C) Ön araştırma ve müşterinin kabulü, genel denetim stratejisinin ve planının oluşturulması
1-Dış denetçi 2-İç denetçi 3-Devlet denetçileri Yukarıdaki denetçi türlerinden hangisi ya da hangilerinin istihdam edildiği firmada denetim faaliyeti yürütmesi mümkündür?
Doğru Cevap: D) 2 ve 3
Güvence hizmetlerinin genelde kaç tarafı vardır?
Doğru Cevap: B) 3
Denetçinin gerçekte önemli yanlışlıkların varlığı nedeni ile yanıltıcı şekilde beyan edilmiş finansal tabloların gerçek ve dürüst bir görünüme sahip olduğu şeklinde görüş ifade etmesi riskine ne ad verilir?
Doğru Cevap: B) Denetim riski
Aşağıdakilerden hangisi Denetçinin yönetimin savlarına karşı oluşturduğu denetim amaçlarından biri değildir?
Doğru Cevap: D) Vergi Ödemeleri
Çalışma kâğıtları türlerinden sürekli dosyaların cari dosyalardan farkı nedir?
Doğru Cevap: A) Birden fazla dönemlerde yararlanılabilen ve kullanılabilen, işletmenin genel durumunu gösteren dosyalardır.
Zorunlu Rehber, iç denetimin mesleki uygulaması için zorunlu rehberde ortaya konan kurallarla uyum, gereklidir ve elzemdir. Zorunlu rehber, titiz bir çalışma süreci sonucunda geliştirilmiş olup bu sürece ilgili tüm tarafların görüşlerinin alınması da dahildir. Aşağıdakilerden hangisi Uluslararası Mesleki Uygulama Çerçevesi (UMUÇ)’un belirlediği üç zorunlu unsurdan biridir?
Doğru Cevap: B) Etik kuralları
1-Bilanço 2-Gelir tablosu 3-Nakit akım tablosu 4-Öz kaynaklarda değişim tablosu Muhasebe sürecinde işletme ile ilgili finansal nitelikli işlemlerin tanımlanması, kaydedilmesi, sınıflandırılması ve bunların özetlenmesi; muhasebenin birinci işlevini oluşturmaktadır. Bu sürecin sonunda elde edilen çıktılar yukarıdakilerden hangisi ya da hangileridir?
Doğru Cevap: D) 1-2-3-4
Aşağıdaki kanıt türlerinden hangisinin güvenilirliği diğerlerine göre daha düşüktür?
Doğru Cevap: E) Gözlem
“Kurumun risk yönetimi, kontrol ve yönetişim süreçlerine dair bağımsız bir değerlendirme sağlamak amacıyla kanıtların nesnel bir şekilde incelenmesi” şeklinde tanımlanan iç denetim işlevi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Güvence Hizmetleri
Aşağıdakilerden hangisi nitelik standartları arasında yer almaz?
Doğru Cevap: E) Planlama
Temel Denetim Kavramları Kurulu (AAA) raporundaki denetim tanımına göre denetim sonuçlarının ilgili kullanıcılara iletilmesi gereklidir. Aşağıdakilerden hangisi denetim sonuçlarının iletilmesi gereken, denetim raporu ile ilgili taraflardan biri değildir?
Doğru Cevap: A) Müşteriler
Kabul edilebilir yanlışlık toplamının ilk önemlilik düzeyinin üstünde olması aşağıdakilerden hangisine yardımcı olur?
Doğru Cevap: D) etkin bir denetimin yapılmasına
Eğer risk yargısı yüksek olacaksa denetçi, tüm finansal tablo önemliliğinin yüzde kaçını kullanabilir?
Doğru Cevap: E) 1/6
Aşağıdakilerden hangisi Kamu Yönetimi Kanunu'yla iç denetçilerin yerine getirmeleri gereken görevler arasında yer almaz?
Doğru Cevap: C) Mali işlemlere ilişkin muhasebe kayıtlarını yapmak
İç denetim işlevlerinin anlaşılmasında ve ön değerlendirme yapılmasında, iç denetimin incelenmesi gereken ve olması beklenen özellikleri ilgili aşağıdaki ifadelerin hangileri doğrudur? İç denetimin teknik bakımdan yeterli, eğitimli ve uzman kişiler tarafından yapılması. İç denetimin işlevinin kapsamı bakımından işletme yönetiminin iç denetimin önerilerini dikkate alması. İç denetim, çalışmalarını işletmenin en üst yönetim kademeye değil ona bağlı bir alt kademeye rapor etmesi. İç denetimin planlama, denetleme, gözden geçirme ve belgeleme faaliyetlerinin uygun olarak gerçekleştirmesi.
Doğru Cevap: B) i-ii-iv
Aşağıdakilerden hangisi denetim riski modelidir?
Doğru Cevap: A) Denetim riski = Doğal risk x Kontrol riski x Bulma riski