logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Kamu Personel Hukuku

Soru 1:

Osmanlıda "devlette istihdam olunmanın koşulunun devletin resmi dili olan Türkçeyi bilmek" olarak kabul edildiği belge aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Devlet Personel Başkanlığı tarafından gönderilen atama teklif yazısının atamayı yapacak kamu kurum ve kuruluşuna intikalinden itibaren kaç gün içinde bu kurum ve kuruluş tarafından atama işlemlerinin yapılması zorunludur.

Soru 3:

Aşağıdakilerden hangisi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Genel Müdürlüğün kamu personel rejimi ile ilgili görevlerinden biri değildir?

Soru 4:

Kadrosu kaldırılan memurlar en geç kaç ay içinde kendi kurumlarında niteliklerine uygun bir kadroya atanırlar?

Soru 5:

Aşağıdakilerden hangisi yasada sayılan memurluğun temel niteliklerinden biridir?

Soru 6:

İlk defa kamu hizmetine atanacaklar hakkında güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılması zorunluluğu hangi yıl yürürlüğe girmiştir?

Soru 7:

Diğer Kamu Görevlileri hakkında hangisi söylenemez?

Soru 8:

Memurların, görev yaptıkları kurumların ve hizmet birimlerinin bulunduğu yerleşme merkezlerinde ikamet etmek mecburiyeti hangi yıl itibariyle yürürlükten kaldırılmıştır?

Soru 9:

Osmanlıdan 1960 yılına kadar kamu personel rejiminin yönetiminde etkili kurum aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi Devlet Memurları Kanunu’nun “Tarafsızlık ve devlete bağlılık” başlıklı 7. Maddesi’nin gereklerinden biri değildir?

Soru 11:

Şikayette bulunan ve şikayet edilen memurlar, yetkili amirlerce verilen kararlara karşı, kararın kendilerine tebliğini izleyen kaç gün içinde bir üst mercie itiraz edebilirler?

Soru 12:

Türkiye’de memurların sendika kurma hakkı, hangi yılda ilk olarak anayasal gü­vence altına alınmış ve buna bağlı olarak 624 sayılı Devlet Personeli Sendikaları Kanunu kabul edilmiştir?

Soru 13:

I. Güvence hakkı II. Şikayet hakkı III. Dava açma hakkı IV. Seçilme hakkı V. İstifa hakkı Yukarıdaki haklardan hangileri memurların memurluk statüsü dolayısıyla sahip olduğu haklardandır?

Soru 14:

Memurların hizmet sınıflarının nicel görünümüne bakıldığında en büyük sınıf aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

I- Memurluğa girmek bütün vatandaşlar için bir haktır.             II- Memurluğa girmek, yalnızca Türk vatandaşlarına özgü bir hak değildir.             III- Vatandaşların memur olarak hizmete alınmasında görevin gerektirdiği niteliklerinden başka hiçbir ayrım gözetilemez. Memurluğa girmenin Anayasal ilkeleri doğrultusunda yukarıda verilen bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi memurların genel hakları arasında yer almaz?

Soru 17:

Osmanlı Devletinde 1881 yılında kabul edilen memurların nitelikleri, hizmete alınmaları, davranışı, sicili, disiplini, cezalandırılması, ilerlemesi, hizmetle ilişkisinin kesilmesine ilişkin hükümleri içeren yasal düzenleme aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Devlet Memurları Kanunu’na göre memur olmanın genel koşullarından değildir ?

Soru 19:

Kamu personeli grubunun yardımcılar kategorisi ile ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır ?

Soru 20:

Memur hakkında aşağıdakilerden hangisi doğrudur?