Aşağıdakilerden hangisi taksirden söz edebilmek için gerekli koşullardan birisi değildir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) Kast
Hukuka uygunluk sebepleri bakımından inceleme yapıldığında, yaşayan kişilerden organ ya da doku alımının hukuka uygun olabilmesi için doktrinde kabul edilen belli şartların gerçekleşmesi gerekir. Aşağıdakilerden hangisi bu şartlardan birisi değildir?
Doğru Cevap: E) Vericinin yakınlarının onayı
Tıbbi tedavi dışındaki barınma, beslenme gibi diğer hastane hizmetlerinin ayrı bir sözleşmeyle düzenlenmesi durumunda aşağıdakilerden hangisi ortaya çıkar?
Doğru Cevap: E) Bölünmüş hastaneye kabul sözleşmesi
I. Bu suçla, kişinin özgürlüğü vücut ve cinsel bütünlüğü korunmaktadır. II. Genital muayeneye gönderme bakımından fail herkes olabilir. III. Anüs bölgesinde yapılan hukuka aykırı genital muayene, suç teşkil etmez. IV. Suçun kasten ya da taksirli şekilde işlenmesi mümkündür. Genital muayane suçu ile ilgili yukarıda verilen bilgilerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: A) I - II
Geniş anlamda zarar, aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?
Doğru Cevap: D) Hem maddi hem manevi zarar
Ceza hukuku anlamında suçun varlığından söz edebilmek için aşağıdakilerden hangisi gereklidir?
Doğru Cevap: C) Kanunda tanımlanma
Toplumda hakim olan hukuki değerlere tecavüz teşkil eden fiillere ne ad verilmektedir?
Doğru Cevap: B) Suç
Tıbbi zorunluluk için aşağıdakilerden hangisi doğrudur ? Hastanın hekime tedavisi için sözleşme ile izin vermesidir. Hekimin hastasına tıbbi müdahalede bir zaruret halinin bulunmasıdır. Hastanın sağlık kuruluşuna sağlık hizmeti için izin vermesidir. Hastaya uygulanan cerrahi bir müdahalenin yapıldığı anda kapsamının değişmesi ve genişlemesi gerekliliğidir.
Doğru Cevap: A) II ve IV
Esas itibarıyla hükümetçe belirlenen siyasi amaçlar ve kanunlar doğrultusunda, tarafsızlık ilkesi çerçevesinde, gerekli kararları alan ve uygulayan kamu kuruluşlarına ne ad verilir?
Doğru Cevap: B) İdare
Devlet ya da devletin gözetim ve denetimi altında özel teşebbüs tarafından kamu yararı ve toplumsal ihtiyaçları gidermek amacıyla yapılan her türlü faaliyete ne ad verilmektedir?
Doğru Cevap: A) Kamu hizmeti
İdarenin kusursuz sorumluluk hâlleri, doktrin tarafından çeşitli sınıflandırmalara tabi tutulmasına rağmen, belli baslı iki ilkeye dayandırılmaktadır. Bu ilkelerden fedakârlığın denkleştirilmesi ilkesi ilki ise ikinci ilke aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: B) Tehlike ilkesi
Bir kişinin hukuk düzeni tarafından tasvip edilmeyen ve uygun bulunmayan davranış biçimine ne ad verilmektedir?
Doğru Cevap: E) Kusur
Bir davranışın sebebi ile ortaya çıkan sonuç arasındaki bağlantıya ne ad verilmektedir?
Doğru Cevap: D) Nedensellik bağı
Ölmek üzere olan bir kişi üzerinde yasamı uzatan tedbirlerin alınmasından vazgeçmek, ölümün doğal gerçekleşme sürecini geciktirecek tıbbi tedbirleri yarıda bırakmak demektir. Tanımı yapılan bu kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Pasif ötenazi
I. Kamu tedavi kuruluşlarında yapılan bir tıbbi müdahale veya diğer sağlık hizmetleri yüzünden zarar gören kişi, ancak idare aleyhine dava açabilir. Kural olarak kamu görevlisi aleyhine dava açılamaz. II. Anayasa’ya göre, kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken işledikleri kusurlar nedeniyle ortaya çıkabilecek zararlar bakımından idarenin asli ve birinci derecede sorumluluğu kabul edilmiştir. III. Kamu görevlisinin yürüttüğü faaliyet nedeniyle tedavi hizmeti alan kişiye tazminat ödemek durumunda kalan idare bu zararını, faaliyetiyle zarara neden olan doktor veya diğer sağlık görevlisine rücu etmek suretiyle karşılayabilir. Kamu tedavi kuruluşlarında yapılan tıbbi müdahale, tedavi, bakım ve diğer sağlık hizmetler inin yol açtığı zararlardan idareyle birlikte kamu görevlisinin de kişisel olarak sorumlu tutulup tutulmayacağının belirlenmesi ile ilgili yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?
Doğru Cevap: E) I,II ve III
Hakkın kullanımından doğan bir hak ile yapılan fiil başkalarının zarar görmesine neden oluyorsa aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: B) Hukuka uygun fiildir
I- Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, II- Genel ve özel af ilanına karar vermek, III- Para basılmasına karar vermek, Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: E) I, II ve III
I. Devlet sağlık hizmetlerin hastanede sunulmasını sağlar. II. Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlar III. Devlet insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmeyi amaçlar IV. Devlet sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler. Sağlık hizmetlerinin Devlet eliyle sunulması hususu Anayasa m. 56/3’de açıkça düzenlenmiştir. Anılan hükme göre yukarıdaki verilenlerden hangisi ya da hangileri bu maddede yer almaktadır?
Doğru Cevap: D) II-II-IV
TCK’nin 24. maddesinin ilk fıkrasında “kanunun hükmünü yerine getiren kimseye ceza verilmez” denilerek hangi unsur hukuka uygunluk nedeni olarak tanımlanmış?
Doğru Cevap: B) Görevin ifası
Failin, suçun bütün maddi unsurları hakkındaki bilgisi tamdır, kes indir. Bu durum aşağıdakilerden hangisini açıklar?
Doğru Cevap: B) Doğrudan kast