logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sağlık Hukuku

Soru 1:

Tıp mevzuatına göre sağlık görevlileri aşağıdaki hastalıklardan hangisini bildirmekle yükümlü değildir?

Soru 2:

“Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” ifadesi hangi fiil için düzenlenmiştir?

Soru 3:

I. Hastanın kendisi II. Hastanın vasisi III: Hastanin refakatçisi Hastanın temyiz kudretinden yoksun olması halinde sağlık durumu ile ilgili bilgileri hangisi veya hangileri isteyebilir?

Soru 4:

Anayasa (mad.56) ve kanunlar, idareye sağlık hizmetleri açısından kapsamlı, çeşitli ve etkin görevler vermiştir. Aşağıdakilerden hangisi idarenin sağlık hizmetleri alanındaki belli başlı görevlerinden biri değildir?

Soru 5:

Fedakârlığın denkleştirilmesi ilkesi gereğince, idarenin kamu yararı düşüncesi ile giriştiği bir faaliyet sonucunda belli bazı kişiler zarara uğrar ise, bu zararın, herhangi bir kusuru olmasa dahi, idare tarafından tazmin edilmesi gerekir. Aşağıdakilerden hangisi bu ilkenin bir diğer adıdır?

Soru 6:

1982 Anayasası’nın 129.maddesinin 5.fıkrasına göre, “Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken işledikleri kusurlardan doğan tazminat davaları, kendilerine rucû edilmek kaydıyla ve kanunun gösterdiği şekil ve şartlara uygun olarak, ancak idare aleyhine açılabilir” maddesine göre aşağıdaki verilen durumlardan hangisinde ödediği zararın tazmini için zarara sebep olan kamu görevlisine rucû edilir?

Soru 7:

Aşağıdakilerden hangisi idare hukuku öğretisi ve mahkeme içtihatlarında kişisel kusur sayılan hâllerden biridir?

Soru 8:

TCK’nın “İnsan üzerinde deney” başlıklı 90. maddesine göre, insan üzerinde bilimsel bir deney yapan kişi hangi ceza ile cezalandırılır?

Soru 9:

"Zarar görenin ……. illiyet bağını kesmesi durumunda zarar veren sorumluluktan kurtulmaktadır". Aşağıdakilerden hangisi cümleyi doğru şekilde tamamlar?

Soru 10:

Aşağıdaki edimlerin hangisi hastaneye kabul sözleşmesi içeriğinde yer almaz?

Soru 11:

Faaliyetine esas uzmanlık dallarında yönetmelikte belirtilen asgari şartları taşıyan ve klinik uzmanlık dallarında en az dört hekimin çalıştığı sağlık kuruluşuna ne ad verilir?

Soru 12:

Kişinin hukuk düzeni tarafından kabul görmeyen davranışları olarak nitelendirilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

Suç teşkil eden haksızlığı gerçekleştiren kişilere aşağıdaki yaptırımlardan hangileri uygulanmaktadır?

Soru 14:

I. Devlet sağlık hizmetlerin hastanede sunulmasını sağlar. II. Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlar III. Devlet insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmeyi amaçlar IV. Devlet sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler. Sağlık hizmetlerinin Devlet eliyle sunulması hususu Anayasa m. 56/3’de açıkça düzenlenmiştir. Anılan hükme göre yukarıdaki verilenlerden hangisi ya da hangileri bu maddede yer almaktadır?

Soru 15:

Tıp biliminin ve uygulamasının genellikle kabul edilen prensip ve ilkelerine dayalı tıbbi özen yükümlülüğünün hekim tarafından kusurlu olarak ihlaline ne ad verilir?

Soru 16:

“Kast” ve “ihmal” olarak iki şekilde ortaya çıkan haksız fiil sorumluluk unsuru aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 17:

Aşağıdaki belgelerden hangisi resmi belgede sahtecilik suçuna ilişkin hükümlerin uygulanacağı belgelerden biri değildir?

Soru 18:

Failin gerçekleşmesini hedef aldığı sonuçlara ilişkin kasta ne ad verilmektedir?

Soru 19:

Devlet veya kamu tüzel kişilerinin bazı hâllerde ve karşılıklarını ödemek koşulu ile, özel mülkiyete konu olan taşınmazın bir kısmına veya tamamına el koymasına ne denmektedir?

Soru 20:

Aşağıdakilerden hangisi Türk Tabipleri Birliğini oluşturanlardan biri değildir?