logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sağlık Hukuku

Soru 1:

“Önceden göz önüne alınmasına ve ortadan kaldırılmasına olanak bulunmayan ve dış etkiden ileri gelen olay” ifadesi ile tanımı yapılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 2:

Normal doğum yapacak olan bir anne adayının süreç içerisinde hekim kararıyla sezeryan doğum için ameliyata alınması yolu ile müdahalenin genişletilmesi gerekliliği aşağıdakilerden hangisini ifade eder?

Soru 3:

Hastane kabul sözleşmesinin sadece tıbbi tedaviyi içermesi durumunda hangi sözleşme tipinden bahsedilebilir ?

Soru 4:

I. Kanundan doğan bir sorumluluktur. II. Taraflar arasında sözleşme ilişkisinin bulunmaması gerekir. III. Kişilerin kanunen başkaca bir düzenleme yapılmaksızın uymak zorunda oldukları kurallara uymamaları sonucu meydana gelir IV. Haksız fiil, hukuk düzenin tasvip ettiği davranışlar bütününü oluşturur. Haksız fiilden kaynaklanan sorumluluğa ilişkin doğru ifadeler aşağıdakilerden hangisinde bir arada verilmiştir?

Soru 5:

1982 Anayasası’nın 129.maddesinin 5.fıkrasına göre, “Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken işledikleri kusurlardan doğan tazminat davaları, kendilerine rucû edilmek kaydıyla ve kanunun gösterdiği şekil ve şartlara uygun olarak, ancak idare aleyhine açılabilir” maddesine göre aşağıda verilen durumlardan hangisinde ödediği zararın tazmini için zarara sebep olan kamu görevlisine rucû edilir?

Soru 6:

Hekim ile hasta arasında ya da sağlık kuruluşu ile hasta arasında sözleşmeden doğan ilişkide ortaya çıkabilecek uyuşmazlıklara ilişkin davalara aşağıdakilerden hangisi bakar?

Soru 7:

İnsan üzerinde bilimsel bir deney yapan kişi için kanunda öngörülmüş olan ceza nedir?

Soru 8:

Bir ödemede bulunan kimsenin yaptığı ödemeyi, kısmen veya tamamen yapması gereken diğer kişiden istemesine ne ad verilmektedir?

Soru 9:

Hastaneye acil servise gelen bir hastaya hekimin müdahale etme imkanı varken müdahale etmemesi sonucu hastanın ölümüne neden olması sonucu hekimin işlediği suç aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 10:

Aşağıdakilerden hangisi özel sağlık kurum ve kuruluşları kapsamına girer ? Özel hastaneler Tıp merkezleri Poliklinikler Laboratuarlar Müesseseler Muayenehaneler

Soru 11:

TCK'ya göre, tıbbi zorunluluk bulunmadığı hâlde, rızaya dayalı olsa bile, gebelik süresi kaç haftadan fazla olan bir kadın da ayrıca cezalandırılacaktır?

Soru 12:

I. Failin sağlık mesleği mensubu olması gibi bir zorunluluk yoktur. II. Tıbbi zorunluluk bulunmadığı hâlde, rızaya dayalı olsa bile, gebelik süresi on haftadan fazla olan bir kadının çocuğunu düşürten kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. III. Çocuk düşürtme suçunun manevi unsuru kasttır. Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri çocuk düşürtme suçu için doğrudur?

Soru 13:

Bazı durumlarda idari davranışı zayıflatan veya tamamen ortadan kaldıran nedenlere ne ad verilmektedir?

Soru 14:

Görevinin sağladığı güveni kötüye kullanmak suretiyle gerçekleştirdiği hileli davranışlarla kendisine veya başkasına yarar sağlanmasına veya bu yolda vaatte bulunulmasına bir kimseyi ikna eden kamu görevlisi, hangisi ile cezalandırılır?

Soru 15:

Sağlık kuruluşları ile hasta arasındaki hukuki ilişki, aşağıdaki hukuk alanlarından hangisinin kapsamındadır?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi insanın bir şeyi yapmaya ya da yapmamaya ilişkin bilinçli, irade ürünü bir hareket tarzını ifade eder?

Soru 17:

Hekimlik mesleğinin veya diğer sağlık mesleğinin faaliyetlerinin mesleğin öngördüğü şekilde gerçekleştirilmemiş olması aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 18:

Sağlık hizmetlerinin, hizmetten yararlananın kişisel özelliklerine ve hizmetin yürütülmesine bağlı olarak önceden öngörülmeyen belirli bir tehlikeyi içermesi nedeniyle, idarenin tazmin sorumluluğu için kural olarak, idarenin ağır hizmet kusurunun bulunması ve zararla, yürütülen sağlık hizmeti arasında kurulan hangi bağa göre karara bağlanır?

Soru 19:

İdarenin kusursuz sorumluluk hâlleri, doktrin tarafından çeşitli sınıflandırmalara tabi tutulmasına rağmen, belli baslı iki ilkeye dayandırılmaktadır. Bu ilkelerden fedakârlığın denkleştirilmesi ilkesi ilki ise ikinci ilke aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 20:

Vekâlet sözleşmesinde hekim, aşağıdakilerden hangisi ile adlandırılır?