logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku

Soru 1:

İş sözleşmesinin yapıldığı esnada iradesi aldatma ile sakatlanan taraf aldatıldığını öğrendiği andan itibaren kaç yıl içinde sözleşme ile bağlı kalmak istemediğini karşı tarafa beyan ederek iş sözleşmesinin iptalini isteyebilir?

Soru 2:

2. Aşağıdakilerden hangisi bu tanıma göre doğrudur? "İş sözleşmesinin (hizmet akdinin) yapılması, içeriği ve sona ermesi ile ilgili hususları düzenlemek üzere işçi sendikası ile işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren arasında yapılan sözleşmedir”

Soru 3:

Toplu iş sözleşmelerinde, tarafların karşılıklı hak ve borçlarını, sözleşmenin uygulanmasını ve denetimini, uyuşmazlıkların çözümünde başvurulabilecek yolları düzenleyen hükümlere ne ad verilir?

Soru 4:

Temel eğitimini tamamlamış ve okula gitmeyen çocukların çalışma saatleri günde en fazla ne kadardır?

Soru 5:

İş Kanununa göre işveren adına hareket eden ve işin, işyerinin ve işletmenin yönetiminde görev alan kimselere ne ad verilmektedir?

Soru 6:

Havacılığın bütün yer tesislerinde yürütülen işlerde çalışanlar aşağıdaki kanunlardan hangisi uygulanır?

Soru 7:

Nitelikleri bakımından en çok 30 işgünü süren işlere ne ad verilir?

Soru 8:

Yakın zamana kadar iş hukukunun temel kaynağı olan 1475 sayılı İş Kanunu’nun yerini kaç sayılı İş Kanunu almıştır?

Soru 9:

Metal işkolunda faaliyette bulunan bir fabrikada çalışan sendika üyesi işçi, fabrikadaki işinden ayrılıp özel bir ehliyet kursunda öğretmen olarak çalışmaya başlamıştır. Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu kapsamında bu işçinin sendika üyeliği ile ilgili ne söylenebilir?

Soru 10:

I. İş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölen sigortalının hak sahiplerine gelir bağlanması, II. Gelir bağlanmış olan eşine evlenme ödeneği verilmesi, III. İş kazası ve meslek hastalığı sonucu ölen sigortalı için cenaze ödeneği verilmesi. Yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri iş kazası veya meslek hastalığı hallerinde sağlanan yardımlar arasında yer alır?

Soru 11:

Günümüzdeki anlayışla iş hukuku disiplininin ortaya çıkmasına yol açan Sanayi Devrimi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Soru 12:

İş Kanunu’na göre işçilerin haftalık çalışma süresi en çok kaç saattir?

Soru 13:

Haftalık çalışma süresi, en çok kaç saattir?

Soru 14:

Çağrı üzerine çalışmada işçinin günlük çalışma süresi kararlaştırılmamışsa işveren her çağrıda işçiyi en az kaç saat çalıştırmak zorundadır?

Soru 15:

4/1-a ve 4/1-b sigortalılarının iş kazası ve meslek hastalığı dışında kalan ve çalışanın işgörmezliğine sebep olan rahatsızlığa ne denir?

Soru 16:

Kanun, işçi ücretlerinden bir ayda yapılacak ceza kesintisine işçiyi korumak amacıyla sınırlama getirmiştir. Buna göre yapılacak ceza kesintileri işçinin kaç günlük kazancından fazla olamaz?

Soru 17:

Toplu iş sözleşmesinde yer alan “sendika temsilcilerine oda tahsisi” sözleşmenin hangi hükmünün içinde yer alır?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi Kurumca finansmanı sağlanacak sağlık hizmetleri arasında yer alır?

Soru 19:

Dayanışma aidatı ödeyerek toplu iş sözleşmesinden yararlananlar hangi tarih itibariyle toplu iş sözleşmesinden yararlanırlar?

Soru 20:

Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre sendikaya üyelik başvurusunun sendika tarafından en çok kaç gün içinde reddedilmemesi halinde üyelik istemi kabul edilmiş sayılır?