logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - İş Ve Sosyal Güvenlik Hukuku

Soru 1:

Ülkemizde çalışma hayatıyla ilgili hususları düzenleme, uygulama ve denetleme ile görevlendirilen Çalışma Bakanlığı hangi yıl kurulmuştur?

Soru 2:

500 işçinin çalıştığı özel sektör işyerinde kaç engelli çalıştırılma yükümlülüğü bulunmaktadır?

Soru 3:

Sendikal üyeliğe ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 4:

I.Belirsiz süreli iş sözleşmelerinde kullanılabilmesiII.Belirli süreli iş sözleşmelerinde kullanılabilmesiIII. Haklı sebeplere dayanılarak kullanılabilmesiIV. Geçerli sebeplere dayanılarak kullanılabilmesiDerhal fesihe ilişkin olarak, yukarıdakilerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Soru 5:

Üyelik aidatına ilişkin aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Soru 6:

İşçi sayıldıkları için işçi sendikasına üye olma hakkına sahip kişilerin, işçi sendikasına üye olabilmeleri başka bir deyişle üye olma hakkını kullanabilmeleri için Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre kaç yaşını doldurmuş olmaları gerekir?

Soru 7:

Sürekli tam işgöremezlikte sigortalıya aylık kazancının yüzde kaçı oranında gelir bağlanır?

Soru 8:

Bazı hallerde iş sözleşmesi işçi tarafından süreli fesih yoluyla sona erdirildiği halde işçi kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Aşağıdakilerden hangisi bu duruma örnek gösterilemez?

Soru 9:

İş Kanunu kapsamına giren nitelikte bir işyerini kapatan işveren, işyerini ve çalıştırdığı işçilere ait bilgileri kaç ay içinde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'ne bildirmekle yükümlüdür?

Soru 10:

Toplu iş sözleşmesinin şekli ve süresiyle ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 11:

Aşağıdakilerden hangisi sendika ve konfederasyonların kendiliğinden sona erme hallerinden biri değildir?

Soru 12:

Türk İş Hukukundaki aşağıdaki düzenlemelerden hangisi işçi eylemlerini yasaklamak amacıyla çıkarılmıştır?

Soru 13:

Aşağıdakilerden hangisi Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununa göre işveren sendikası için söylenemez?

Soru 14:

"Ücret sistemi işçiyi, daha yüksek ücret geliri elde edebilmek için daha fazla çalışmaya sevk edip yorabilir. Bunun sonucunda da işçi, iş kazası ve meslek hastalığı riskine daha açık hale gelebilir." ifadesi aşağıdaki hangi ücret için doğru bir ifadedir?

Soru 15:

İşyerinin devri halinde devirden önce doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan devreden, devir tarihinden itibaren ne kadar süre ile sorumludur?

Soru 16:

6356 sayılı Kanuna göre bir işyerinin girdiği işkolu belirlenirken hangi unsur dikkate alınır?

Soru 17:

Toplu iş sözleşmelerinde yer alan, iş sözleşmesinin yapılması, muhtevası ve sona ermesi ile ilgili hükümlere borç doğrucu hükümler denir. Toplu iş sözleşmesinin tarafları normatif hükümlerle, toplu iş sözleşmesinin kapsamı ile sınırlı kalmak ve kanuna aykırı olmamak kaydıyla genel ve objektif hukuk kuralları koyabilmektedirler. Ücret, fazla çalışma, prim, ikramiye, sosyal yardımlar, izinler, çalışma süreleri ile ilgili hükümler de iş sözleşmesinin içeriğine ilişkin normatif hükümlere örnektir. Yukarıda toplu iş sözleşmesinin içeriği ile ilgili olarak verilenlerden hangileri doğrudur?

Soru 18:

İşçilerin ve işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek için en az yedi işçi veya işverenin bir araya gelerek bir işkolunda faaliyette bulunmak üzere oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kuruluşlar aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 19:

İş Kanununda belirli süreli iş sözleşmesi yapma serbestisi hangi gerekçe ile sınırlandırılmıştır?

Soru 20:

01.01.2016 tarihinde iş sözleşmesi sona eren işçi (İ); kıdem tazminatının eksik hesaplanmış olduğu gerekçesiyle çalışmakta olduğu işletmeye bir dilekçeyle başvurmuştur. Dilekçesine bir cevap alamayan (İ) iş mahkemesinde dava açmayı düşünmektedir. Yukarıdaki örnek olayda hangi tür iş uyuşmazlığı bulunmaktadır?