logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Final Sınavı - Sağlık Kurumlarında Operasyon Yönetimi

Soru 1:

“Kuyruklar oluşur çünkü rasgele ve yüksek derecede değişken geliş ve hizmet kalıpları, sistemleri geçici olarak aşırı yüklü kılar. Hastanelerin acil servisleri, böyle bir değişkenliğe neden olan kararsız geliş kalıplarının en tipik örnekleridir. Gelişler sabah ve öğleden sonra ve hatta akşamları bile farklılık gösterebilir”. Bu ifade kuyruk sistemlerinin hangi bileşen grubuna girmektedir?

Soru 2:

I. Malzemenin tedarikinden tüketimine kadar süreci değerlendirmesi II. Malzemeyi bulunduğu ortamda kayıt altına alması III. Malzeme tüketimini saptayarak gelecekteki ihtiyaçları doğru belirlemesi Malzeme yönetim birimi yukarıdakilerden hangilerini yapmalıdır?

Soru 3:

I. Sağlık kurumunun yeri II. Cepten harcamalar III. Hizmet kalitesi Yukarıdaki maddelerden hangileri çevresel faktörler arasında yer alır?

Soru 4:

Aşağıda verilen hangi kriterde karar verilirken iyimserlik ve kötümserlik kriterleri karar vericinin belirlediği  a  oranına göre birleştirilir?

Soru 5:

Hizmet İçi Eğitim, İhtisas / Diploma Tescil, 112 Acil Sağlık Hizmetleri Raporları gibi uygulamalarla ilgilenen sistem hangisidir?

Soru 6:

Durağan olmayan zaman serileri, trend bileşeninin yanı sıra mevsimsel faktörleri de içeriyorsa, aşağıdaki metotlardan hangisi ile öngörü yapılabilir?

Soru 7:

Çıktılarında herhangi bir değişiklik yapamadığı için girdilerini azaltarak verimliliğini artırmak isteyen bir hastane aşağıdakilerden hangisini yapabilir?

Soru 8:

Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

Soru 9:

İş analizi, bir kurumda yapılmakta olan her bir işin görev, yetki, sorumlulukları ile işin riski, işin yapıldığı çevre koşulları ve işi yapacak kişilerde bulunması gerekli niteliklerle ilgili ayrıntılı bilgi toplama işlemine ne ad verilir?

Soru 10:

Proje yönetimini hanig aşamasında işlerin akışı şekillendirilir ve gereken insan kaynakları, zaman ve maliyete yönelik öngörülerde bulunulur?

Soru 11:

Aşağıdaki tekniklerin hangisi, birden fazla girdi kullanarak birden fazla çıktı üreten sağlık kurumlarının verimliliğini ölçmek için uygun yöntemler dışında tutulmalıdır?

Soru 12:

Çalışanların sorumlulukları ve özgüvenlerini yükselterek, yerine getirdikleri işlerinde motivasyonlarının artmasını sağlamak amacıyla kullanılan tekniğe ne denir?

Soru 13:

Sağlık kurumlarında verimliliği artırmanın kaç temel yolu vardır?

Soru 14:

“ İşlerin ekip üyelerine dağıtıldığı, işlerini iyi yapmalrı için ekip üyelerinin motive edildiği ve projelerin belirli yöne sevk edildiği” kısım projenin hangi aşamasını ifade eder?

Soru 15:

Tıbbi cihaz ve demirbaşların takibine olanak sağlayan malzeme yönetim sistemi hangisidir?

Soru 16:

Aşağıdakilerden hangisi belirsizlik ortamında karar verme kriterlerinden biri değildir?

Soru 17:

Aşağıdakilerden hangisi bir kurumda yürütülen temel İK işlevlerinden biri değildir?

Soru 18:

I. Kişilere “ilk gelen, ilk hizmet alır” mantığı ile hizmet sunulur. II. Her müşteri kuyruğun uzunluğuna bakmaksızın hizmet almak için bekler. Bu, engelleme ya da terk etme davranışlarının    olmadığı anlamına gelmektedir. III. Her bir geliş kendinden öncekinden bağımsızdır fakat ortalama geliş sayısı (geliş hızı) zaman içerisinde değişmez. Yukarıdaki koşullar hangi modelin özellikleridir?

Soru 19:

"Doğrusal trend izleyen zaman serilerinde kullanılan tekniklerden biridir. Teknik, çift ÜD tekniği olarak da adlandırılmaktadır." tanımı aşağıdakilerden hangisine aittir?

Soru 20:

Bekleme hatlarının analizinde başvurulan matematiksel bir yaklaşımdır. Bu konuda yapılan ilk çalışma 1909 yılında Danimarkalı bir mühendis olan Agner Kraup Erlang tarafından gerçekleştirilmiştir. Sağlık kuruluşlarının işleyişi bakımından konuya yaklaşıldığında, bekleme tamamen tesadüfi bir olaydır. Bu nedenle, sağlık kuruluşlarında hastaların gelişleri ve hizmet süreleri tam olarak öngörülemediği gibi, hizmet sürecindeki beklemeleri tamamen ortadan kaldıracak düzenlemelerin yapılması da imkânsızdır. Tanımda bahsi geçen kavram nedir?