“İstenilen bir çıktıyı en az maliyetle üretmek veya mevcut kaynaklar ile en fazla çıktıyı üretmektir”.” Anlatılan konudaki ana tema nedir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: A) Verimlilik
İş etüdü hangi tekniği kapsamaz?
Doğru Cevap: E) İş tanımı
Zaman serisini oluşturan değişkenin zaman içinde yukarı ya da aşağı yönde anlamlı bir hareketi bulunmamasına ne ad verilir?
Doğru Cevap: B) Durağan Veri
Aşağıdaki yöntemlerden hangisi diğerlerinden farklı bir işleve sahiptir?
Doğru Cevap: C) Regresyon analizi
Belirli özelliklere sahip bir faaliyetin yürütülmesinde gerekli olan insan ve malzeme kaynaklarının mümkün olan en iyi şekilde kullanımını sağlamak için başvurulan inceleme yöntemine ne ad verilir?
Doğru Cevap: D) İş etüdü
Aşağıdakilerden hangisi 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’na göre belirlenen satın alma yöntemleri dışındadır?
Doğru Cevap: D) Grup satın alma yöntemi
Stokları aşağıdaki grupların hangisinde sınıflandırmak mümkün değildir?
Doğru Cevap: D) Envanter stokları
Tüm envanter birimleri bazında dönemler itibariyle brüt ve net ihtiyaçların tespit edilmesi ve bu yolla gerçekçi envanter yönetimi için bilgi üretilmesi hangi yaklaşımın temel amacıdır?
Doğru Cevap: D) Malzeme İhtiyaç Planlaması (MİP)
İş gören planlaması nasıl tarif edilebilir?
Doğru Cevap: D) Örgütlerin gelecekte nicelik ve nitelik olarak ihtiyaç duyacağı iş görenlerin önceden saptanması, bu kaynağın nereden ne zaman ve nasıl sağlanacağı ile ilgili çalışmalar.
Sağlık kurumları farklı ve karmaşık bir örgüt yapısına sahip olduklarından, çalışanların örgütün amaçlarına yönlendirilmesi ve başarılarının artırılması konularında belirsizlikler ve zorluklar yaşanabilir. Aşağıdakilerden hangisi bu tür sorunların çözümündeki gerekliliklerden biri değildir?
Doğru Cevap: E) Çatışmaların doğal akışına bırakılması
Kullanıldığında tamamen sarf edilen, şeklini değiştiren, vasfını kaybeden veya diğer bir malzemenin bünyesine dâhil edilerek bir bütün olarak kullanılan malzemeler hangi grubuna girmektedir?
Doğru Cevap: D) Tüketim malzemesi
Örgütlerin gelecekteki ihtiyaçları dahilinde işgörenlerin saptanması ve bunun temini ile ilgili çalışmalar İK’nın temel işlevlerinden hangisidir?
Doğru Cevap: A) İşgören planlaması
I. Oran analizleri II. Bir regresyon analizi çeşidi olarak en küçük kareler tekniği (EKKT) III. Sınır yaklaşımları. Yukarıdaki maddelerden hangileri verimlilik ölçüm tekniklerindendir?
Doğru Cevap: A) I, II ve III
Bir kurumda İK ile ilgili işlevler yerine getirilirken, kurumu başarıya taşıyacak en önemli faktör aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: A) İnsan gücü
Bekleme psikolojisinde iki hizmet kuralını ortaya atan bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: D) David H. Maister
Hangisi iş analizi sonucunda oluşturulan belgelerden biridir?
Doğru Cevap: B) İş tanımı
Aşağıdakilerden hangisi iş analizleri sonrasında elde edilen formlardan biridir?
Doğru Cevap: A) İş gerekleri
Aşağıdakilerden hangisi oran analizi ile sağlık kurumlarında verimliliği ölçen göstergelerden biri değildir?
Doğru Cevap: A) Sınır yaklaşımları
Matematiksel bir programlama tekniğidir ve Charnes, Cooper ve Rhodes tarafından 1978 yılında geliştirilmiştir. Sağlık sektöründe ilk kez 1984 yılında Sherman tarafından hastanelerin verimliliğini değerlendirmek için kullanılmıştır. Bu tekniği hastane dışındaki karar verme birimlerinin verimliliğini ölçmek için de dünya genelinde yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Günümüzde, sağlık sektöründe verimliliği ölçmek için en fazla kullanılan tekniktir. Bu tekniğin adı nedir?
Doğru Cevap: B) Veri Zarflama Analizi(VZA)
Aşağıdakilerden hangisi dışsal (çevresel) faktörler arasında yer almaz?
Doğru Cevap: E) Mülkiyet