logo
Daha önce çıkmış sorular ve yeni eklenen sınavlar! Hemen keşfetmeye başlayın.

Seçmeli Ara Sınav - Sağlık Kurumları Mevzuatı

Soru 1:

"Devlet birimleri tarafından düzenlenen, empoze edilen veya kontrol edilen bir risk paylaşım şekli" olarak tanımlanan sağlık hizmetlerinin finansmanı ile ilgili yöntem aşağıdakilerden hangisidir ?

Soru 2:

Sağlık kuruluşlarına verdikleri her bir hizmet için ayrı ayrı ödeme yapıldığı ödeme yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 3:

"Bunlar 1’den başlayarak sayı almıştır. 12 Eylül 1980 tarihinde yasama meclislerini feshedilmesinde sonra yasama yetkisine el koyan Milli Güvenlik Konseyi ve ardından gelen TBMM, bu sayıları sürdürmektedir." Türkiye’de çıkan kanunların tarihsel gelişimi incelendiğinde, yukarıda özellikleri bahsedilen dönem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 4:

Gözlem ünitesi Hasta bekleme salonu Numune alma odası Yukarıdakilerden hangisi/hangileri tıp merkezlerinde bulunması zorunlu hizmet birimleri arasında yer almaktadır?

Soru 5:

506 sayılı Kanun kapsamına giren kişilerin sağlık hizmetleri kapsamında yararlanabilecekleri durum ve şartlar “iş kazaları ile meslek hastalıkları sigortası” ve “hastalık sigortası” başlıkları altında iki bölümde ele alınmıştır. Sigortalıya, iş kazalarıyla meslek hastalıkları sigortası kapsamı dışında kalan hastalıklara da, hastalık sigortası kapsamında birtakım yardımlar sağlanır. Aşağıdakilerden hangisi bu sağlanan yardımlardan biri değildir?

Soru 6:

1978 yılında 2162 sayılı Sağlık Personelinin Tam Gün C¸alışma Esasları Yasası çıkarılmıştır. Bu yasa ile Türkiye kaç bölgeye ayrılmıştır?

Soru 7:

"....................., kurumla ilgili bilimsel ve idari konuları görüşmek ve karara bağlamak üzere kurulur" ifadesindeki boşluğa aşağıdaki kurumlardan hangisi uygundur?

Soru 8:

Aşağıdakilerden hangisi 1923-1938 yılları arasında çıkan yasalardandır?

Soru 9:

07.06.2011 tarihli ve 27957 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren “ kanun hangi amaçla çıkarılmıştır?Aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?

Soru 10:

506 sayılı Kanunda "sigortalıyı olayın olduğu anda veya sonrasında, bedensel veya ruhsal rahatsızlanmaya uğratan olay" olarak tanımlayan olay aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 11:

Ulusal Koordinasyon Sistemini geliştirmek, Bilimsel danışma komisyonları arasında koordineli çalışmayı sağlamak, Diğer ülkelerdeki gelişmeleri takip ederek ülkeye kazandırmak, Ülke genelinde, nakil merkezlerinin planlama unsurlarının belirlenmesinde önerilerde bulunmak Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenecek bir üyenin katılımıyla Ulusal Koordinasyon Kurulu oluşturulur. Ulusal Koordinasyon Kurulu yukarıda ki hangi görevleri yürütmekle yükümlüdür?

Soru 12:

Genel olarak, sağlık sektöründe maddi kaynakların harekete geçirilmesi ve kullanılmasını içereren kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 13:

02.2012 tarihli ve 2819 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre, Ulusal Koordinasyon Kurulu aşağıdaki görevlerden hangisini yürütmekle yükümlüdür?

Soru 14:

Bireylerin gelecekte karşılaşabilecekleri sağlık risklerine karşılık, kendilerine ait banka hesaplarına önceden para yatırma ve bu parayı sadece sağlık harcamaları için kullanmaları esasına dayan yöntem aşağıdakilerden hangisidir?

Soru 15:

On sekiz yaşını doldurmuş ve mümeyyiz olan bir kişiden organ ve doku alınabilmesi için vericinin aşağıdaki şartlardan hangisini gerçekleştirmiş olması zorunludur?

Soru 16:

Maddi kritere göre, bir işlemin kanun olarak nitelendirilmesi için bazı esaslar gereklidir. Aşağıdakilerden hangisi bu esaslardan biri olarak sayılamaz ?

Soru 17:

.........................., tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi yapacak eğitim kurumlarına eğitim yetkisi vermek ya da bu yetkiyi kaldırmak, uzmanlık dallarında rotasyonları belirlemek, yabancı ülkelerde uzmanlık eğitimi alanların bilimsel değerlendirmelerini yapacak fakülte ve eğitim hastanelerini belirlemek ve tıpta uzmanlık eğitimi ile ilgili görüş bildirmek üzere kurulmuş bir Sağlık Bakanlığı kuruludur. Aşağıdaki kurumlardan hangisi boşluk için uygundur?

Soru 18:

Aşağıdakilerden hangisi sağlık sektöründe makro düzey finansmanın bileşenleri arasında yer almaz ?

Soru 19:

Aşağıdakilerden hangisi finansal bilginin kullanıldığı alanlardan biri değildir ?

Soru 20:

5510 sayılı Kanun gereğince, Türkiye'de tüm nüfusun zorunlu olarak Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındığı yıl aşağıdakilerden hangisidir?