Hasta dosyalarının zamanında bulunamaması veya ulaşamamak genellikle yaşanan problemlerdendir. Hastaların bir kısmı hastaneye geldiklerinde dosyalarına ulaşamamaktadır. Hastanın aynı gün iki ya da daha çok poliklinikte muayene olması İlgili raporların iletilmemesi Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri hasta kayıtlarında erişim ve elde edilebilirlik ile ilgili problemler arasında yer alır?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: D) I-II-III-IV
Özel sağlık kuruluşları, muayenehanesinde hizmet veren bağımsız doktorlar ve hastalar arasındaki tıbbi müdahalelerden kaynaklanan uyuşmazlıklar aşağıdaki mahkemelerden hangisinde görülür?
Doğru Cevap: C) Tüketici mahkemeleri
Ahmet, özel bir hastanede geçirdiği cerrahi operasyon sonrasında 1517 lira ödeme yapmış ancak hizmetten memnun kalmadığını ve hakkını arayacağını ifade etmiştir. Bu durumda Ahmet nasıl bir yol izlemelidir?
Doğru Cevap: D) İlçe hakem heyetine şikayet başvurusunda bulunmalıdır.
Hasta bakımında yapılan iş ve işlemlere ait teşhis, tedavi ve sonuç süreçlerinde üretilen resmi, tıbbi, bilimsel ve yönetimsel belgeye ne ad verilir?
Doğru Cevap: E) Tıbbi kayıt
Çeşitli endüstri ve ticari işletmelerin bünyesinde yer alan arşivler aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Ekonomik arşivler
I. Ölüm nedeniyle maddi ve manevi tazminat II. Geçici veya kalıcı bedensel zararlar nedeniyle maddi ve manevi tazminat III. Gereksiz ameliyat ve tedavi nedeniyle tazminat IV. Sır saklama yükümlülüğüne aykırılık nedeniyle tazminat Yukarıdaki davalardan hangisi/hangileri Hekimlerin ve hastanelerin sorumlulukları çerçevesinde, hukuka aykırı eylem ve işlemlerden kaynaklanan zararlar nedeniyle dava açabilir?
Doğru Cevap: E) I, II, III ve IV
İnsan sağlığını ilgilendiren konularda yapılan çalışmalar sonucu elde edilen bilgileri düzenli bir biçimde kapsamına alan belgelere ne denmektedir?
Doğru Cevap: B) Tıbbi belge
Kimsenin özgürlüklerinden vazgeçemeyeceği veya onları hukuka ya da ahla^ka aykırı olarak sınırlayamayacağı maddeyi içeren kanun aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Türk Medeni Kanunu
Aşağıdakilerden hangisi hekimlerin hukuka aykırı eylem ve işlemlerden kaynaklanan zararlar nedeniyle açılabilecek davalardan birisi değildir?
Doğru Cevap: D) Hastasının kimlik bilgilerini saklı tutmak koşulu ile, dosyadaki bilgileri araştırmalarında kullanması nedeniyle maddi tazminat.
"Hasta hastaneye ilk gelişinde bir numara verilerek dosya açılır. Hasta hastaneye her gelişinde aynı dosya ile işlemleri yapılır. Dolayısıyla hastanın hastanede tek bir dosyası bulunur." Yukarıda tanımı verilen hasta dosyalarının numaralanması sistemi aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: C) Ünite numaralama sistemi
Hasta dosyalarında renk kodlarına göre 1 numara hangi rengi temsil etmektedir?
Doğru Cevap: E) Gri
Aşağıdakilerden hangisi 100 yıl süre ile saklanması gereken dosyalardandır?
Doğru Cevap: B) Ameliyat defteri
Aşağıdaki numaralandırma sistemlerinden hangisinde, hastaya hastaneye ilk gelişinde bir dosya açılır ve sonraki gelişlerinde aynı dosya ile işlem yapılır?
Doğru Cevap: B) Ünite numaralama sistemi
Hastaların yaralıların ve sağlığından şüphe edenlerin sağlık kurumuna müracaat ettikten sonra, kurumdan ayrılana kadar hastalığı ile ilgili tutulan tanı ve tedaviye yönelik her türlü yazı, resim, röntgen filmi, bilgisayar çıktısı veya elektronik ortamda tutulan her türlü tıbbi bilgi ve dökümana ne ad verlir?
Doğru Cevap: C) Tıbbi Kayıt
Seçeneklerden hangisi problem odaklı kayıt meteotları arasında sayılmayabilir?
Doğru Cevap: C) Hasta
Arşiv Kütüphane Müze Devlet kurumları Yukarıdakilerden hangileri belge hizmeti sunan kurumlar arasında yer alır?
Doğru Cevap: C) I, II, III
I. Anlaşılan noktalar anlık olarak oluşturulmaktadır. II. Sadece bir yerde kayıt girilebilmektedir. III. Diğer hekimlerin müdahil olması kolaylaşmaktadır. IV. Mahremiyeti gizleme kolay gerçekleşmektedir. V. Özel bir hastalık için özet çıkarma zor olmaktadır. Yukarıda verilen ifadelerden hangileri kağıda dayalı hasta kayıtlarının güçlü yönlerini ifade etmektedir?
Doğru Cevap: B) I-IV
Türkiye’de hastane bilgi yönetim sistemleri ile ilgili Sağlık Bakanlığı’nın ilk çalışması hangi yılda sağlık projeleri kapsamında “Sağlık Enformasyon Sistemleri Projesi” adı ile başlamıştır?
Doğru Cevap: B) 1991
Aşağıdakilerden hangisi Devlet Arşivlerine gönderilir?
Doğru Cevap: E) Etik Kurul kararları
I-Günlük iş ve işlemlerin yönetimi II- Koordinasyon, planlama ve kontrol için fonksiyonel bir araç sunma III- Bilgi dağıtım kontrolü Yukarıda verilen maddelerden hangisi ya da hangileri Hastane Bilgi Sistemine ihtiyaç duyulmasının nedenlerindendir?
Doğru Cevap: E) I, II ve III