Koruyucu sağlık hizmetleri içerisinde belirtilen sağlığı koruyucu önlemler üç düzeyde ele alınmaktadır. Hastalığın klinik bulgu ve belirtilerinin ortaya çıkışından sonra, hastaların en iyi şekilde tedavisi, sakatlık ve kalıcı bozuklukları olan hastaların rehabilite edilmesi gibi hizmetleri kapsayan koruma aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap!
Yanlış Cevap!
Doğru Cevap: C) Üçüncül (tersiyer) koruma
Kişisel sağlık bilgisinin kontrolü açısından herhangi bir kişinin sahip olduğu hak ve istek neyi ifade eder?
Doğru Cevap: C) Gizlilik
İdari Kriter Mali Kriter Hukuki Kriter Tarihi Kriter Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri elektronik belgelerin saklama kriterleri arasında yer almaktadır?
Doğru Cevap: B) I-II-III-IV
Uluslararası Hastalık Sınıflandırmasının 10. Sürümünde A08 Viral ve diğer tanımlanmış barsak enfeksiyonları kaçıncı düzeyde bulunmaktadır?
Doğru Cevap: B) Üçüncü Düzey
Ahmet A hastanesine tanı amaçlı başvurmuştur. Tedavi amaçlı olarak ise B hastanesine gitmiştir. B hastanesindeki hekimler Ahmet'ten, A hastanesinde tanı için hangi tetkiklerin yapıldığını öğrenmek amacıyla hasta dosyasını da getirmesini istemiştir. Ahmet A hastanesine gittiğinde Ahmet'e dosyasının kaybedildiği ifade edilmiştir. A hastanesinin işlediği bu hizmet kusuru aşağıdakilerden hangisi ya da hangilerine girmektedir. I. Hizmetin geç işlemesi II. Hizmetin kötü işlemesi III. Hizmetin hiç işlememesi
Doğru Cevap: B) Yalnız II
Anlaşılan noktalar anlık olarak oluşturulmaktadır. Gizlilik ve mahremiyeti gizleme kolay gerçekleşmektedir. Bilgisayar sistemlerinin çalışmaması, hata yaşanması gibi çekinceler ortadan kalkmaktadır. Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri kâğıda dayalı kayıtların güçlü yanları arasındadır
Doğru Cevap: E) I-II-III
Eldeki verilerin ve bilginin kaydedildiği değişik kayıt ve yayın türlerine ne ad verilir?
Doğru Cevap: B) Belge
Bir dokümandan beklenen faydaları sağlayacak özellikler aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: E) Hepsi
Hastalıkların sınıflandırılması ilk başta ölüm nedenleri üzerine yapılırken kaçıncı konferansta ölümcül olmayan hastalıklar da listeye dahil edilmiştir?
Doğru Cevap: B) 6. Konferans
I. İstasyonun sorumluluk bölgesinde hizmet verdiği kişi sayısı II. Sevk edilen hasta sayısı III. Yatarak tedavi edilen hasta sayısı IV. Ulaşılan vaka sayısı Yukarıda sıralanan veri elemanları aşağıdaki hangi birimin değerlendirilmesinde kullanılmaktadır?
Doğru Cevap: C) 112 Acil Sağlık Hizmetleri
Kişi bazında sağlığımızı korumaya yönelik önlemler alınması ve sağlığımızı daha ileriye götürmede yol gösterici olarak kullanma. Makro düzeyde kural koyucular, mikro düzeyde kişiler bazında, koruyucu sağlık hizmetlerinde hastalıkların oluşmasının önlenmesinde kılavuz. Eğer bir hastalık varsa, tedavi hizmetleri boyutunda hastalığın en kısa sürede tedavisinin gerçekleştirilmesinde done olarak kullanılması. Yukarıdaki maddelerden hangisi/hangileri tıbbi kayıtların sağlık hizmetlerinin kalitesine etkisidir?
Doğru Cevap: E) I, II, III
I.İlaç ve tıbbi malzeme kullanım raporları II.Evlenme raporları III.Epikriz IV.İşe giriş raporları Yukarıdakilerden hangileri sağlık raporları arasında yer almaktadır?
Doğru Cevap: B) II, IV
"Eksik Dosyalar" bölümündeki hasta dosyalarında bulunması gereken formlar hangi sırayla dizilmelidir?
Doğru Cevap: A) Hastane Giriş Kâğıdı- Tıbbi Müşahade ve Muayene Kâğıdı- Derece Kâğıdı- Hasta Tabelası-Röntgen İstek Kâğıdı-Laboratuvar İstek Kâğıdı ve diğer tetkik raporları-Ameliyat Kâğıdı- Çıkış Özeti-Epikriz
Yataksız sağlık kuruluşlarıyla ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru değildir ?
Doğru Cevap: C) Yataksız sağlık hizmetleri Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu çatısı altında gerçekleştirilmeye başlanmıştır.
Dosya İzleme Fişinin konulduğu cep kaç santim olmalıdır?
Doğru Cevap: B) 7.5-14.5 cm
Aşağıda ICD-10'a ilişkin verilen bilgilerden hangisi yanlıştır ?
Doğru Cevap: C) ICD-10, 8 düzeyden oluşmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi tıbbi dökümanların nitelilsel analiz bileşenlerindendir?
Doğru Cevap: C) Tüm girdilerde gerekli girdi yapan kişinin imzası
I-Tıbbi dokümanların toplanması II- Tıbbi dokümanların gerektiğinde silinmesi III- Tıbbi dokümanların düzenlenmesi IV- Tıbbi dokümanların gerekli hallerde hizmete sunulması Yukarıda verilen maddelerden hangisi tıbbi dokümantasyon süreci içerisinde yer almaktadır?
Doğru Cevap: D) I, III ve IV
Alfabetik Dosya Tasnif Sistemi Kronolojik Tasnif Dosya Sistemi Nümerik Dosya Tasnif Sistemi Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri yazışma dosyaları tasnif sistemleri arasında yer almaktadır?
Doğru Cevap: B) I-II-III
Aşağıdakilerden hangisi tıbbi dokümantasyonun amaçlarından biri değildir?
Doğru Cevap: C) Yasal düzenlemeler ile getirilen zorunluluklara engel olma